18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 102.yılı nedeniyle yayımlanan mesajlar şöyle


VALİ ALİ KABAN:

  Vatanımızın ve milletimizin bekası ile bağımsızlık ve özgürlüğümüz uğrunda canlarını bir an bile düşünmeden feda eden Aziz Şehitlerimizi 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Türk milleti, tarih boyunca bağımsızlığından hiçbir zaman vazgeçmemiş, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemiştir. Bu nedenle hiçbir güç Ulusumuzu esaret altına alamamış, Milletimizin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığı, varlığımıza, birlik ve beraberliğimize, yönelen tüm tehditleri saf dışı bırakarak ülkemizi büyük ve güçlü kılmıştır.

Bağımsızlık ve özgürlüğün onurlu bir ulus için ne derece önemli olduğunu bilen Yüce Türk Milleti ve tarihi nice büyük zaferlerle dolu şanlı ordumuz Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün liderliğinde başlattığı bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinden, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin fedakarlıkları sayesinde onuruyla çıkmış ve onurlu bir milletin bütün imkansızlıklarına rağmen, zorda kaldığı zaman neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Bugün yaşam sürdüğümüz kutsal vatan toprakları, ülkemizin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunması uğrunda hayatlarını kaybeden kahraman şehitlerimizin bizlere mirasıdır. Milletimiz, vatanımızın bağımsızlığı uğrunda canlarını ortaya koyan bağımsızlık ve özgürlüğümüzün yaratıcısı şehitlerimizi ve gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacak, onların bizlere bıraktığı kutsal mirasa sahip çıkacaktır. 


Devletimiz vatanı uğrunda şehit olan kahramanlarımızın geride bıraktıkları değerli aileleri ve gazilerimize her zaman sahip çıkacak ve onların yanında olacaktır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin kahramanlıklarla dolu hatıraları Cumhuriyetimizin yaşatılmasının teminatı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Ulusumuzun özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini başlatan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve yakın silah arkadaşları olmak üzere tüm kahramanlarımızı, vatanı uğrunda canını bir an bile düşünmeden feda eden tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş ve hayatta olan kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 18 Mart Şehitler Günü ve tarihte görülmemiş büyük bir cesaret ve inanç örneği sergilenerek kazanılan Çanakkale Deniz Zaferinin de  102. Yıldönümü’nü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.  


AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 102. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Çaturoğlu yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “18 Mart Çanakkale Zaferi; 1. Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştirerek, tarihte "ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" destanının yazıldığı, bağımsızlık mücadelesinin altın harflerle işlendiği şanlı, büyük bir destandır.

Bu şanlı destan Çanakkale‘nin sularına, Conkbayırı‘na, Anafartalar’a yazılmış; Yahya Çavuşlar, Koca Seyitler, Kınalı Aliler ve 57. Alayıyla dünyaya mal olmuştur. Bu destan; yavrularını, eşlerini, düğüne gönderir gibi şehadete gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir.

18 Mart Çanakkale Zaferi,  dünya tarihinin en büyük destanlarından biri olduğu kadar, Kurtuluş Savaşından Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda aziz milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Bugünün güçlü ve lider ülkesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tohumlarını o gün Çanakkale'de attılar. Onların emaneti olan vatanımız bizim için kutsal bir mirastır ve ebediyen milletçe bu mirası omuzlarımızda taşıyacak, ülkemizin refahını, huzurunu birlik ve beraberliğini sonsuza kadar muhafaza edeceğiz. Bunun için hep birlikte çok çalışacağız, üreteceğiz, hiç durmayacağız. Bugünlerde Avrupa'nın takındığı çirkin, ırkçı ve saldırgan tavra da Çanakkale ruhu ile karşılık vereceğiz.

Çanakkale Muharebeleri mazimize kahramanlığını, milletimize büyüklüğünü bir kere daha iade ederek Anadolu’yu aziz milletimiz için sonsuz vatan yapmıştır. Bizlerde bu şuurla şehitlerimiz ve onların kahramanlıklarından aldığımız ilhamla Türkiye'yi büyütmeye, güçlendirmeye, tarihine, kültürüne ve medeniyetine yaraşır bir şekilde daha aydınlık yarınlara taşımaya var gücümüzle devam ediyoruz. 

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 102. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”


CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

“Çanakkale Zaferi, vatan toprağımızın işgaline dur dediğimiz, eşsiz bir zaferdir. Bu topraklara işgal için gelenler; bu topraklarda vatan sevgisini, cesareti, insan olmanın erdemini görmüştür. 

Çanakkale Zaferi nedir?

Seyit Onbaşı'dır, yaralı Anzak askerini kucağında taşıyan bizim yürekli Mehmetçiğimizdir, Çanakkale!

`Ölmeden mezara koydular beni` diyen askerin türküsüdür, Çanakkale!

Küçük yaşlarına rağmen vatan için cephede şehit olan öğrencilerimizdir, mezun veremeyen okulların varlığıdır, Çanakkale.

Vatanın her köşesinden cepheye koşan kahramanların bağımsızlık ve özgürlük için verdiği mücadeledir, Çanakkale.

Conk Bayırı'nda, Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsündeki saate isabet eden şarapneldir, Çanakkale!

Hiç bir koşulda pes etmeyenlerin mücadelesidir, Çanakkale! İşte bu yüzden Çanakkale geçilmez ve hiçbir zaman da geçilmeyecektir!

1915'te Çanakkale destanını yazanlar, bu ruhla Kuva-yi Milliye Destanını da yazdılar!

Çanakkale Savaşları'nda göstermiş olduğu kahramanlıklardan sonra Mustafa Kemal `Anafartalar Kahramanı` sıfatını almış, Milli Mücadele yıllarında Anadolu'da herkes O`nu bu sıfatla tanımış, inanmış ve peşinden gitmiştir. Yani Türk Bağımsızlık Savaşı`nın temelleri Çanakkale’de atılmıştır.

Çanakkale,  bir halkı yok olmaktan kurtaran eşsiz bir zaferdir. Bunun yanı sıra, vatan ve bağımsızlık uğruna verdiğimiz mücadelenin ve daha sonra canlanacak olan milli egemenliğin habercisidir. Cepheye giden askerlerin önemli bir kısmının öğrenci olduğu, savaş nedeniyle  dönemin bazı liselerinin mezun veremediği, bedeli çok ağır ödenen bir zafer olduğu asla unutulmamalıdır.

Çanakkale Zaferi, dünya tarihini değiştiren savaş olmasının yanında Mustafa Kemal’i Anadolu’ya ve dünyaya tanıtarak bizlere dahi bir lider hediye etmiştir. Kendisinin aldığı kararlar ve yaptığı hamleler hem savaşın hem de milletin kaderini belirlemiştir.

Bu savaştan sonra, Türk milletinin mücadelesini örnek alan mazlum milletler ulus olmanın bilincine ulaşmış, sömürgecilere karşı bağımsızlık mücadelesine başlamışlardır.

Ömrü savaş meydanlarında geçmesine rağmen `mecbur kalmadıkça savaş bir cinayettir` diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup kendisine duyulan saygıyı  bir kez daha perçinlemiştir.

Mektubunda, `Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.` demiştir. 

Bu kadar yüce gönüllü bir lidere sahip olduğumuz için çok gururluyuz.

Bu düşüncelerle dünya tarihini değiştiren Çanakkale Zaferinin 102'nci yıl dönümünde, Anafartalar Kahramanı, Kurtuluş Savaşımızın Lideri, Cumhuriyetimizin Kurucusu  Büyük  Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü,  Çanakkale Zaferi`nin tüm kahramanlarını, özgürlük ve  bağımsızlığımız uğruna hayatlarını feda ederek bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum.”

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

Şanlı Çanakkale Zaferimiz; ülkemizin ve dünya tarihinin akışını değiştiren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sürecinde bir dönüm noktası olan ve tarihe "Çanakkale Geçilmez" sözü ile yazılmış bir destandır.

Çanakkale Zaferimiz; farklı etnik milliyetlerden oluşan milyonlara ulus olma bilincinin aşılandığı, Anadolu halkının topuyla, tüfeğiyle, kanıyla canıyla verdiği bu büyük mücadele Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine büyük bir askeri deha ve çok güçlü bir lider olarak çıkışı açısından da ayrı bir öneme sahiptir.

Dünya, Çanakkale’de Türk insanının kahramanlığına, cesaretine, yurdunu savunmak için verdiği onurlu direnişine tanıklık etmiş, aynı zamanda donanım ve sayısal gücün, savaşı kazanmada tek başına yeterli olamayacağını görmüştür. 

Çanakkale Zaferimizin ve Ulusal Bağımsızlık Savaşımızın başkahramanı, cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Paşa, onun silah arkadaşları, sırtında 215 kilogramlık top mermiyi taşıyan Seyit Onbaşı, Nene Hatunlar, 15’lik çocuk askerler ve Anadolumuzun isimsiz nice kahramanı bağımsız ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atmışlardır.  

Modern Türkiye Cumhuriyeti ise, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız en büyük mirastır. Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.” 

Çanakkale Zaferimizin 102.yılında, başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve bugüne kadar vatanımız için kanının son damlasına kadar mücadele etmiş olan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Milletvekili Ulupınar’ın mesajı şöyle:

“Bir devrin battığı ve yeni bir devrin başladığı Çanakkale, emsali görülmemiş bir savaşa şahitlik etti.

Emperyalist duygularla ölüm kusan yedi düvele karşı, imkansızlıkların, yoklukların içindeki asil Türk Milleti bir hilal uğruna yedi düveli kusmuklarında boğarak Çanakkale’ de eşsiz bir zafer elde etmiştir. Kars’ tan Edirne’ ye, Samsun’ dan Mardin’ e millet seferber olmuş ve Çanakkale geçilmez demiştir.

Çanakkale muharebelerinin sonunda elde edilen bu zafer İstiklal Savaşı’ nın kazanılmasındaki manevi gücü ve inancı vermiştir.

Bugün Çanakkale’ de tarihe sığmayacak kadar büyük binlerce Mehmetçik kefensiz yatmaktadır. O Mehmetçikler ki vatanının bir karış toprağı için, esarete karşı çıkmış, milletin bağımsızlığı uğruna canlarını, kanlarını hiçe sayarak topun tüfeğin karşısında dimdik durup şehit olmuşlardır.

Geçmişten kaybolmadan gelen Çanakkale ruhunu geleceğimizi şekillendirecek genç nesillerimize iyi anlatmalı, aşılamalı ve benliklerinde bunu hissetmelerini sağlamalıyız. Çünkü o gün olduğu gibi bugün de uluslararası güçler ülkemizin üzerinde kirli senaryolar üretmektedir. Çanakkale’ deki vatanın korunması için gösterdiğimiz birlik ve beraberliği günümüzde de göstererek bütün şer odaklarının amaçlarını bertaraf etmeliyiz.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Gününün yıldönümünde imana karşı maddi gücün yenildiği Çanakkale’ de başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, her zaman savaşı değil, barışı yücelten, kin ve nefretin yerine sevgiyi ve hoşgörüyü esas alan aziz milletimize saygılarımı sunuyorum.” 


KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

 “Türk milletinin vatanın bütünlüğü, milletin egemenlik ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda, neleri başarabileceğinin en güzel kanıtı, Çanakkale Zaferi’dir.

102 yıl önce bugün, "Çanakkale Geçilmez" dedirten kahramanlarımız, milletimizin gücünü tüm dünyaya duyurmuş,  vatana sahip çıkma ve özgür yaşama kararlılığımız güçlü biçimde ortaya konulmuştur.

Tarihimizin en şerefli sayfalarını oluşturan ve binlerce şehidimizin kanıyla yazılan bu kahramanlık destanının altında milletine bağlılık, vatan aşkı ve büyük millet olmanın şuuru yatmaktadır.

Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, vatanı canından aziz bilen tüm şehitlerimiz, ebediyete intikal eden gazilerimiz ile fedakâr milletimizin nice adsız kahramanlarını minnet, saygı ve şükranla anarken, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehitlerimizin ve gazilerimizin kıymetli aile bireylerine şükranlarımı sunuyorum.”

CHP KDZ EREĞLİ İLÇE BAŞKANI SERTAN OCAKÇI:

Yıllar sonra bile, dünya toplumlarına, tarihin en başarılı cephe mücadelelerinden biri olarak gösterilecek Çanakkale Zaferi'nin 102.yıldönümünü idrak ediyoruz.

Tam altı asır boyunca üç kıtada hüküm süren, 19. yüzyıldan itibaren dönemin işgalci devletleri tarafından toprakları parça parça alınan Osmanlı İmparatorluğu'nun en son döneminde, yüz binlerce kahraman Türk'ün Anafartalar'da, Conkbayırı'nda, Seddülbahir'de, Gelibolu'da, Çanakkale'de verdiği şan dolu, şeref dolu bir vatan mücadelesinin adıdır 18 Mart. Ancak, dönemin konjonktürel yapısı dikkate alındığında, sadece sıradan bir vatan savunması olarak kabul edilemeyecek olan Çanakkale Savaşları'nda ortaya konan ruh, döneminin olduğu kadar bugüne kadar gelinen sürenin her kesitinde de ezilmek, sömürülmek ve yok edilmek istenen toplumlara örnek ve rehber bir mücadeledir.
Çanakkale Savaşları'nı komuta eden ve cephelerde gösterdiği üstün başarı sonrası, kendilerini o cephelerde alt eden komutanlar da dahil herkes tarafından askerî deha olarak kabul edilen Gazi Mustafa Kemal'in, kahraman Mehmetçik'e verdiği "Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum.", emri, Türk'ün, tarihin hiçbir döneminde ezilen, sömürülen bir millet olmadığını ve asla da olmayacağını açıkça ortaya koyan bir duruştur. Bu duruş, 1915'ten tam 7 yıl sonra, bir 9 Eylül
günü, vatan topraklarının düşmandan tamamen temizlenip, onun da bir yıl sonrasında aziz cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzanan yolun habercisi olmuştur.
102 yıl önce hafızalara kazınan "Çanakkale Geçilmez" sözü, sadece bir kentin sınırlarının, düşman askerlerinin postalları altında ezilmeyeceğini değil, koskoca bir vatanın tek bir karış toprağının bile başka bir devlete asla bırakılmayacağının sembolüdür. Bugün, işgüzar tavır ve söylemlerle, Çanakkale Ruhu'nu zedeleyecek birtakım açıklamalara imza atarak Çanakkale'nin bir köprüyle geçildiğini söyleyebilme gafletinde bulunan  ülke yöneticileri de, umarız bir gün, bu ruhun, bu felsefenin özünde yatan, şanlı cumhuriyete can veren bağımsızlık ülküsüne gereken saygı ve ehemmiyeti göstermek zorunda kalacaklardır.

Çanakkale vatan müdafaasının adıdır. Yıllarca Çanakkale Türküsü'nü dinleyerek ve söyleyerek büyümüş nesiller, bugün hem o türkü hem de İzmir Marşı ile vatanseverlik ve tam bağımsızlığa, bu milletin sahip olduğu en büyük varlığın Cumhuriyet olduğuna vurgu yapıyorlarsa, bu, 80 milyonluk Türkiye'nin, tarihinden kendisine miras kalan faziletlerine, erdemlerine ve dahası varlıklarına sıkı sıkıya sahip çıkma kararlılığının en net ifadesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve parti örgütüm adına, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümünü tebrik ediyor, vatan savunmasında toplumlara örnek olacak kahramanlık destanına imza atan tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin maneviyatları önünde saygıyla eğiliyorum.

 
ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN:

Dünya tarihinin akışını, seyrini, Milletimizin kaderini değiştiren, “Çanakkale geçilmez” sözüyle dünyanın hafızasına kazınan Çanakkale Savaşları; büyük bir kahramanlık destanı olmasının yanı sıra, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun, Milletimizin,  bulunamayacağı fedakarlık, kazanamayacağı başarı olmayacağının da bir kanıtıdır. İşte bu yönüyle Çanakkale Zaferi;  Milletimize nesilden nesile ilham kaynağı olabilecek, yol gösterebilecek büyük bir önem ve ruha sahiptir. Bu nedenledir ki, her yeni yetişen nesil, bu büyük zaferi Milletimize yaşatanların ruhunu iyi özümsemeli, Vatanımızın bütünlüğü ve Ulusumuzun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Çanakkale ruhunu sonsuza dek hissedebilmelidir. Milletimizin, Çanakkale ruhunu her zaman yaşatacağına olan inancımız da tamdır.

Bu inançla, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını ve bu destanı yazan tüm kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, ebediyete intikal eden veya hayatta olan kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, saygılarımı sunuyorum.

 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıl Dönümü Nedeniyle Bir Mesaj Yayımladı:

Çanakkale'de, 1915 yılında tüm Dünya’nın şahit olduğu bir destan yazıldı. Bundan 102 yıl önce Çanakkale'de yazılan destan milletimizin vatan bilincinin, bağımsızlık yolundaki kararlılığının gözler önüne serildiği, bir milletin dirilişinin sembolüdür.

 

Çanakkale Zaferi’nin 102’inci yılında, yenilmesi imkânsız denilen müttefik donanmasını denizde, 72 milletten oluşan düşman askerlerini ise kara savaşları sonucunda bozguna uğratan atalarımız; vatan savunması için topyekün bir mücadeleye girmiş çok büyük fedakarlıklarla şanlı bir zaferi bizlere armağan etmiştir. Çanakkale, bir milletin  azminin ve imanının en güçlü silahlara siper olduğu, tarihte eşine çok az rastlanan bir kahramanlık eseridir. Bugün bu topraklar üzerinde huzurla yaşayabilmemiz Çanakkale’de omuz omuza yatan şehitlerimiz ve tüm varlığını vatan savunmasına feda eden milletimiz sayesindedir. Çanakkale’de yıkılmakta olan bir imparatorluğun evlatları, imanlarıyla, akıl ve kalpleriyle bir devleti yeniden dirilttiler. Bu bağlamda Çanakkale sadece bir savaş veya bir coğrafyanın adı değil, Türkiye’nin en önemli manevi sermayesinin adıdır.

 

Bu duygu ve temennilerle Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm istiklal mücadelesi kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyorum. 


 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

 

Çanakkale Savaşları esnasında zor şartlar altında büyük fedakârlık örneği göstererek;  canlarını vererek vatan topraklarını savunan insanlarımızın mücadelesinin sembolü olan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü dünya tarihinin dönüm noktalarından birisi olan Çanakkale Zaferi'nin yıldönümüdür. Çanakkale şehitlerimizi andığımız Şehitler Haftası’nda “bu topraklar için toprağa düşenlerin” aziz hatıraları önünde saygıyla ve minnetle eğiliyoruz.

 

Çanakkale Savaşları, vatan topraklarını ve bağımsızlığımızı korumak için varını yoğunu ortaya koyan yüce milletimizin, tarih sayfalarından silinmeyecek bir destanıdır. Çanakkale Zaferi'yle, Türk toplumunda millet olma bilincinin tohumları atılmış ve Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması adına önemli bir mesafe kat edilmiştir.

 

Vatan topraklarının dört bir yanından gelerek Çanakkale'de işgal kuvvetlerine geçit vermeyen  kahramanlarının, bugün Türk milletinin sahip olduğu birlik ve beraberliğin ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bütün dünyaya en gür sesle ilan etmiş olmasının  sembolüdür.

 

Çanakkale Savaşları, bir milletin birlik ve beraberlik içerisinde vatan toprağına karşı duyulan bağlılığın ve inancın o yüksek ruh halinde bir vücut olmasıdır ki dönemin güçlü ve donanımlı ordularına karşı koyuşun müstesna bir örneğidir. Bu destansı zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan aşkı ve özgürlük tutkusu vardır.

 

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü vesilesiyle, bu savaşta yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakâr milletimizi minnet, saygı ve şükranla anıyorum. Saygılarımla...

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI:

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 18 Mart Çanakkale Zaferinin 102. Yıldönümü ve Şehitler Günü nedeniyle Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınladı.

“18 Mart 1915 tarihinde Türk Askeri ve Komutanlarının büyük fedakârlıklarıyla kazanılan Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik aşamalarından biri olarak askeri ve siyasi alandaki başarılarıyla ulusumuzun yazgısını ve tarihin akışını değiştirmiş büyük bir zaferdir.

İstanbul’u emperyalist amaçları için işgal etmek isteyen müttefikler Çanakkale Boğazı’nda karşılarında azimli ve fedakâr Türk Ordusu’nu bulmuştur.

Deniz savaşı 18 Mart 1915’te müttefiklerin ağır yenilgisiyle sonuçlanmış, hemen ardından başlatılan ve 9 Ocak 1916 tarihine kadar süren kara savaşı ise müttefiklerin topraklarımızı terk etmesiyle sona ermiştir.

Türk Askeri, dünyanın en gelişmiş silahlarına ve büyük ordulara sahip müttefiklere karşı kararlılıkla ve fedakârca savaşırken, Çanakkale Zaferi’yle dünya yeni bir liderin, Mustafa Kemal’in doğuşuna tanıklık etmiştir.

Çanakkale Savaşları’nın büyük kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in başarısı, ileride başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kaynağı olmuştur.
“Çanakkale Geçilmez” gerçeğini altın harflerle yazdıran on binlerce şehidimizin kanla yazdığı bir tarih olan Çanakkale Zaferi; yalnız askeri bir zafer değil, ulus olma bilincinin temellerinin atılması nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart tarihi, aynı zamanda Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir.

Çanakkale Zaferi'nin 102. Yıldönümü ve Şehitler Günü’nde, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve vatan, ulus, bağımsızlık ve demokrasi uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi, rahmet, saygı ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz”.