ERMED AÇIKLAMASI

Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği  (ERMED) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü, 1994 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir karar doğrultusunda,  3 Mayıs tarihinin tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlandığını hatırlattı.

"Dinimizin ilk emri ‘Oku’ dur. Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar.” demiştir. Bir hukuk Devleti olan ülkemizde gazetecilerin yetki, hak ve sorumlulukları ilgili yasalarla ve meslek örgütlerince belirlenmiştir." sözleri ile yazılı açıklamasına başlayan Gönüllü, şu ifadelere yer verdi:

"Ve dijital çağımızda haber; dolaşım hızı ile zamanı/mekanı aşarak sınır tanımaz olmuş, anlık tüketilen bir demokrasi aracı olmuştur.

Medya içeriklerini ve haberi üreten basın mensuplarının durumu ise ortadadır!

Yasama yürütme ve yargıdan sonra  4. Temel görevi yerine getiren basın mensupları; başta bağımsız ve özgürce haber almak/üretmek olmak üzere, ekonomik ve mevzuatla ilgili baskı ve sorunlarla mücadele etmektedir. COVİD 19 pandemisi koşullarında bile okuyucu, izleyici ve dinleyiciye karşı olan sorumluluğunu yerine getirmek için gecesini gündüzüne katan meslektaşlarımız, tüm bunlara rağmen kamusal imkânlardan adilce ve yeterince faydalanamamaktadır.

Kamuoyunun gözü, kulağı olan gazeteciler, bugün; yapılan haber nedeni ile ceza alıp hapse girmemek, ailesini geçindirmek, siyaset-ticaret ve mevzuat güçlerinin arasına sıkışmamak için özveri ile görev yapmakta,  hatta son genelge ile olay yerinden nasıl fotoğraf çekeceğini kara kara düşünmektedir!

Oysa, basın özgürlüğü; demokrasinin, cumhuriyetin, kişisel hak ve sorumlulukların yerine getirilmesinin, düşüncenin ifade edilmesinin güvencesidir. Basın özgürlüğü, evrensel ve temel insan haklarının özgürlüğüdür. Vazgeçilmezimizdir…

Genelde ve yerelde tüm zorlu koşullara rağmen görevlerini hakkı ile yapan tüm meslektaşlarımızın Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, gerçek anlamda özgürleşmeye ve refaha kavuşmayı diliyoruz. "

EREĞLİ GAZETECİLER DERNEĞİ AÇIKLAMASI

Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Şafak Erel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Birleşmiş Milletler teşkilatının 28 yıl önce  almış olduğu kararla tüm dünyada 3 Mayıs Basın Özgürlük Günü olarak kutlandığını, basının Yasama, Yürütme ve Yargı’dan sonra tüm demokrasilerde 4'ncü kuvvet olarak isimlendirildiğini hatırlatan Erel'in açıklaması şu şekilde:

"Ancak! Dünya’da 180 ülke arasında  Türkiye olarak 153. sıradaysak! Ülkemizde “çok seslilik” olması gerekirken  “tek seslilik” ağır basıyorsa! RTÜK tarafından denetleniyorsak! Yazdığımız yazılardan, fikirlerimizden dolayı ceza alıyorsak! 43 Gazetecinin düşünceleri nedeniyle cezaevinde olduğunu biliyorsak,12bin gazeteci işsiz kaldıysa! Anayasa tarafından korunmamıza rağmen meslektaşlarımızın zorla telefonlarına, kameralarına el konularak aldıkları görüntüler  silindiriliyorsa! Hukuka karşı “talimatlarla” sindirilmeye çalışılıyorsak! Türkiye’de 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nden bahsetmeyi  içimize sindiremeyiz. Tam aksine, doğruyu, gerçeği en hızlı bir şekilde  vatandaşlarımıza sunmak her meslektaşımızın görevidir. Türkiye Anayasası’dan aldığımız güç, hiçbir talimat ve emirle durdurulamaz, yasaklanamaz. Bizler, işimizi yapmaya çalışan, emek veren, alınterimizle evimize ekmek taşıyan kişiler hiçbir zaman “Özel Hayatın gizliliği ve Kişisel  Verinin gizliliği” esasına aykırı hareket etmeden,  sadece halkın haber alma özgürlüğünü koruyacak, Türkiye Anayasası’ndan aldığımız güçle görevimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu koşullara rağmen  görevimiz Demokrasi’yi  ve Basın Özgürlüğü’nü tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de en üst seviyelere yükseltmek, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü gelecekte doya doya kutlamak dileğiyle"