‘Cumhuriyet ve Demokrasi İlişkisi” konulu konferansta konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nurşen Mazıcı;

  

Atatürk Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin (ZKÜ) ortaklaşa düzenlediği “Cumhuriyet ve Demokrasi İlişkisi” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nurşen Mazıcı katıldı. GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, CHP İl Başkanı Osman Yayla ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

ADD Zonguldak Şube Başkanı Sabri Yavuzyılmaz, yaptığı açılış konuşmasında şu duygu ve düşüncelere yer verdi;

 

“HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALACAK”

“Atatürk’ün cumhuriyetten kastettiği demokrasidir. Cumhuriyet herkesin saldırdığı, yıkılmasını istediği bir devrim olarak görüyor. Cumhuriyetimizi yıkmaya çalışıyorlar, ama yağma yok, bunu başaramayacaklar. Hevesleri kursaklarında kalacak. Sonsuza dek yaşayacak.” 

Ardından söz alan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nurşen Mazıcı, kendisine aynı gün için İzmir’den de konferans için teklif geldiğini, Türkiye’nin çözemediği bir konu olarak değerlendirdiği 17 Mayıs grizu patlamasındaki işçi şehitlerinin ilgi alanına girdiğini belirterek Zonguldak’ı kabul ettiğini açıkladı.

Mazıcı, konuşmasına şöyle devam etti;

 

“HALK ‘TÜRKİYE İRAN’A BENZEMEZ’ DİYOR, GİDİYOR AKP’YE OY VERİYOR”

“Zonguldak, Anadolu kentleri içinde modernleşmeye en çok sahip çıkan bir şehir. O yüzden Zonguldak’a gelmeyi çok istedim. Son yıllarda cumhuriyeti sevenler dinozor olarak değerlendiriliyor. ‘Cumhuriyet önemli değildir’ denmeye başlandı. Cumhuriyetsiz bir demokrasi olabilir mi? Buna biraz değinmek istiyorum. Türkiye’deki cumhuriyeti diğer cumhuriyetlerle karşılaştırırsak anlam kazanabilir. Her cumhuriyeti savunan demokrasiyi savunuyor anlamına gelmez. Sosyal bilinçlenmeler ekonomik gelişmeleri geçti. Bu yüzden darbe yapıyoruz. 80’li yılardan bu yana özgürlük kavramı içerik değiştirdi. ‘Türkiye İran’a benzemez’ diyen halk gidiyor AKP’ye oy veriyor. Devlet eliyle zoraki burjuva sınıfları oluşturuyor.”

Prof.Dr.Mazıcı, konuşmanın ardından katılımcılardan gelen soruları cevaplayarak onlarla sohbet etti. ADD Şube Başkanı Sabri Yavuzyılmaz ve ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Nurşen Mazıcı’ya madenci heykeli, plaket ve tel kırma şal hediye ettiler.