19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı yapılan açıklamalarla kutlanıyor.

Açıklamalardan bazıları şu şekilde:

 

ZONGULDAK VALİSİ ALİ KABAN: Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. 19 Mayıs 1919 milletimizin kurtuluşu ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadar uzanan, tarihe yön veren bir sürecin ilk adımının atıldığı gündür.

Büyük Önder ATATÜRK, 19 Mayıs 1919 da milli mücadele ateşinin yakıldığı Samsun'a çıkarken milletimizin, kutsal saydığı vatan toprağında hür ve bağımsız yaşamasını amaçlamış,

Ülkesine yönelen tehditleri bağımsızlığa yürekten inanan Türk Ulusunu ve onun bağrından çıkan kahraman ordusunu arkasına alarak her türlü imkânsızlıklara rağmen bağımsızlık ve özgürlük tutkusuyla, azim, inanç ve kararlılıkla yürütülen Kurtuluş Savaşı sonrasında bağımsız yaşama inancı ve yurt sevgisini tüm dünyaya göstermiş, büyük özveri ile kurulan Türkiye Cumhuriyetini Türk Gençliğine emanet eden ATATÜRK onlara olan sevgisini, inancını ve güvenini bu suretle göstermiştir.

Türk Gençliği de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ATA'sının emanetine sahip çıkacak, aydınlık yarınların güvencesi olacak, ülkesinin her zaman daha iyi bir noktaya gelmesi için çalışarak, üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirecektir.

Birlik, beraberlik içinde, birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, donanımlı, beceri kabiliyeti yüksek, üreten, araştıran Türk genci ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Buna yürekten inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Büyük Önder ATATÜRK olmak üzere bugünlerimizi borçlu olduğumuz bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize sağlıklı güzel bir yaşam diliyor, yarınlarımızın güvencesi sevgili gençlerimizin ve tüm halkımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, saygılar sunuyorum.

 

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İBRAHİM ÇAY:  “Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün işgal altındaki vatan topraklarımızı kurtarmak ve bağımsızlığımızı ilan etmek adına 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuruyla İstanbul’dan yola çıkarak, Samsun’a ayak bastığı ve kurtuluş mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919’un 96. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

19 Mayıs 1919 tarihi, esarete mahkum edilmek istenen milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da yaktığı bağımsızlık ateşi, çaresizlik içerisindeki Milletimizin umutlarını yeniden canlandırarak aydınlığa ulaşmasının ilk adımı olmuştur.

Milletimizin kendi küllerinden yeniden doğuşunun sembolü olan bu tarihten sonra bağımsızlık mücadelesi vatan topraklarının her köşesine dalga dalga yayılmıştır.    Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, bu günü gençlere armağan ederek Türkiye Cumhuriyetini Türk Gençliği’ne emanet etmiştir.

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi en derin saygı ve rahmetle anıyorum. Sayın halkımızın ve tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN: Bilindiği gibi, 19 Mayıs 1919’da Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün milli mücadele ateşini yakmak için Samsun’a çıkışıyla başlayan ülkemizin kurtuluş mücadelesi, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ve 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle büyük bir zaferle sonuçlanmış ve ülkemiz küllerinden yeniden doğarak, yeni dünya düzenindeki haklı yerini almıştır.

Büyük bir kahramanlık destanının yazıldığı, zor şartlarda verilen mücadelenin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919, ülkemizin yeniden var olmasının en önemli dönüm noktalarından birisidir. Umutların yok olmaya yüz tuttuğu bir dönemde, Ulu Önder Atatürk ve arkadaşları, Anadolu’dan başlayarak, halkımızın var olan milli ruhunu uyandırmış ve dünyada bugün halen eşi benzeri görülmemiş  büyük bir kahramanlık destanı yazmışlardır. Tüm mazlum milletlere ve geleceğimizin nesillerine de rehber olan bu büyük destan, ülkemizin muasır medeniyet seviyesine ulaşma mücadelesinin de yolunu açmıştır.  Milletimiz, bu destanı yazanları hiçbir zaman unutmamış ve unutmayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, tüm vatandaşlarımızın ve gençlerimizin bayramını kutluyorum.

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ALİ İHSAN KÖKTÜRK: Emperyalizme karşı bir başkaldırının adı olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını yürekten kutluyor, ülkemizin geleceği olan, gençlerimize güzel güneşli günler diliyorum…

Hepimizin bildiği gibi; 19 Mayıs, kentleri yanmış, yıkılmış, toprakları işgal edilmiş, tersanelerine girilmiş bir ulusun her türlü olanaksızlıklara karşın başlattığı kurtuluş meşalesinin yakıldığı gündür. 

Büyük Önderimiz bu mirası Türk gençliğine emanet ederken, gelecekte bağımsızlığı ve cumhuriyeti yok etmek isteyecek düşmanların olabileceğini belirterek gençliğe şöyle seslenmiştir. "Ey Türk Gençliği… Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir.”  

Türk Ulusu ve Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti, devrimleri emanet ettiği Türk Gençliği; Büyük Önderinin göstermiş olduğu hedeflere, Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine ve onların sembolleri olan ulusal bayramlarımıza her zaman kararlılıkla sahip çıkacaktır…

Bu duygu ve düşüncelerimle, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve şükranla anıyor, Türk Gençliğinin ve tüm ulusumuzun “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nı yürekten sevgi ve saygıyla kutluyorum.

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU: Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, yönetim kurulu adına bir mesaj yayınlayarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Demirci’nin mesajı şöyle;

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 134. yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 96. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

19 Mayıs 1919 tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün, şanlı kurtuluş mücadelemizin ateşini yaktığı ve özgürlük bayrağımızı Anadolu'da dalgalandırdığı tarihtir.

19 Mayıs 1919 tarihi ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız, çağdaş, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımıdır.

Elinde ulusuna olan güveninden başka hiçbir şey olmayan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlattığı bağımsızlık mücadelesi dalga dalga tüm vatana yayılarak tarihte eşine az rastlanır bir destan yazılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.

Türk gençliğine olan güvenini ve inancını “Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözleriyle ifade eden Atatürk,  ulusumuzun varolma, bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin ateşlendiği 19 Mayıs tarihini bayram olarak gençlere armağan etmiştir.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz.”

KDZ.EREĞLİ TSO BAŞKANI YAŞAR TETİKER: Ulusumuz; 19 Mayıs 1919’u kutsal vatan topraklarında hür ve bağımsız olarak yaşamak uğrunda binlerce şehit verilerek yapılan Milli Mücadele ve Ulusal Bağımsızlık Hareketinin başlangıcı olarak kabul etmiştir.

Ulusal Mücadelemizin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Bu emaneti bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle gelecek kuşaklara teslim etmek tüm gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle  96.yılını doldurduğumuz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

KDZ. EREĞLİ CHP İLÇE BAŞKANLIĞI: 19 Mayıs Kurtuluşun, emperyalist işgal altındaki ülkemizin ulusal kurtuluş mücadelesinin, uluslaşma sürecinin başladığı gündür.

19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti ‘nin temelinin atıldığı gündür.

Bu yıl da 19 Mayıs sessizce kutlansa bile, 19 Mayıs ruhu ve coşkusunu söndürme gayretinde olanlara karşı Cumhuriyet Halk Partisi tüm üyeleriyle, bağımsız, laik, demokratik Türkiye’den yana olan tüm vatandaşlarımızla birlikte uyanık olmak zorundadır.

Demokrasiye,  tam  bağımsızlığa, insan haklarına, özgürlüğe, hukuka  olan inancımızı ve bu uğurda mücadele kararlılığımızı ancak böyle diri tutabilir,  çağdaş, güvenli, insanca bir çalışma düzenini ve yaşanacak bir Türkiye’yi böyle kurabiliriz.

19 Mayıs’ın ışığı ve coşkusu hiç sönmesin.  Yaşasın 19 Mayıs.