26 Ağustos 1922’de başlayan büyük taarruzun 30 Ağustos’ta zaferin kazanılması ile sonuçlanmasının üzerinden 99 yıl geçti. Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyet’i ilan ettikten sonra da ilk Cumhurbaşkanımız olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz, 30 Ağustos 1922’de, “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri” emrini vermiş ve 9 Eylül’de düşmanın İzmir’den denize dökülmesi ile Türkiye işgalden kurtulmuştu. Bu büyük zaferin 99. Yıldönümü ile ilgili gönderilen açıklamalar şöyle sıralandı:

ZONGULDAK VALİSİ MUSTAFA TUTULMAZ:

Dünya harp tarihine eşi görülmemiş bir kahramanlık destanı olarak geçen Kurtuluş Savaşı'mızın en önemli dönüm noktalarından olan, Anadolu ile Türk milletinin kurtuluşunu  sağlayan, 30 Ağustos Zaferi'nin 99.yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

Tarihi boyunca bağımsızlık ve özgürlüğünden asla ödün vermeyen asil milletimiz, kutsal bildiği Aziz vatanı uğrunda gerektiğinde canını feda etmiş, bağrından çıkan Kahraman ordusuyla kenetlenerek büyük ve eşsiz zaferler kazanmıştır. Milletimizin azim ve kararlılığı, kahraman ordumuzun güç ve kabiliyeti sayesinde kazanılan büyük zaferler varlığımızı güçlendirmiş, milletimizin bağımsız ve özgür yaşama iradesi tüm dünyaya açıkça gösterilmiştir.

 Şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan Malazgirt Zaferi güzel Anadolu'nun Türkleşmesinin yolunu açmış, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sevk ve idaresinde, asil milletimiz ve kahraman ordumuzun büyük özverisi ile 26 Ağustos 1922'de başlayan  Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Savaşı sonucunda ulaşılan 30 Ağustos Zaferi de bağımsız ve özgür Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasının yolunu açmıştır.

30 Ağustos Zaferi kutsal vatan toprağı uğrunda canını vermekten bir an olsun çekinmeyen bir milletin, kahraman ordumuzla el ele vererek azim, inanç, kararlılık ve cesaretle yazdığı bir varoluş destanıdır.

Her safhası büyük fedakarlık ve kahramanlıklarla dolu Milli Mücadele sonucunda kazanılan özgürlük ve bağımsızlığımız, büyük ve güçlü devletimiz, milli birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edilerek sonsuza dek korunup kollanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, Zonguldaklı hemşehrilerimizin, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor, eşsiz zaferleri ve bu güzel topraklar üzerinde özgür ve bağımsız yaşamamızı bizlere kazandıran,  başta Cumhuriyeti’mizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, İstiklal Savaşı kahramanlarını, vatanı uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygı ve şükranla anıyorum.

KAYMAKAM İSMAİL ÇORUMLUOĞLU:

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail ÇORUMLUOĞLU’nun “Zafer Bayramı’’ dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır.

30 Ağustos Türk milleti için onur ve gurur günüdür.

Türk milletinin fedakârlıklarla kazandığı istiklâl mücadelesini bütün dünyaya duyurduğu ve sonucunu zaferle taçlandırdığı 30 Ağustos tarihi, kahraman ordumuzun ve aziz milletimizin şanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Milletimiz bu zaferle, milli hâkimiyet, birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere, tüm mazlum halklara örnek teşkil edecek biçimde unutulmayacak bir ders vermiş; hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu zaferi bize armağan eden istiklâl mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi rahmet, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, bütün vatandaşlarımızın ve şanlı ordumuzun, 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyorum.

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99’uncu yıldönümü kutlu olsun.

Bu zafer, milletimizin bağımsızlık ve hürriyet mücadelesinin simgesidir. 30 Ağustos Zaferi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık hedefinde elde edilen olağanüstü bir başarının adıdır. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün savaş planı, Türk Ulusunun inancıyla birleşerek büyük bir zafere dönüşmüştür. Bu zaferle, sadece vatan toprakları düşmandan kurtarılmakla kalmamış, ulusumuzun bağımsızlık ve özgürlüğü tüm dünyaya duyurulmuş, böylece milli egemenliğe dayalı demokratik bir yönetim ve bağımsız bir devlet olma yolunda çok büyük başarı elde edilmiştir.

Askeri alanda kazanılan zaferlerin, siyasi ve ekonomik başarılarla güçlendirilmesi gereğine inanan Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedef, milli egemenliğe dayalı tam bağımsız, aydınlık, uygarlık yolunda güçlü bir Türkiye oluşturmaktır. Bu hedefi gerçekleştirmek için hep birlikte çalışmalıyız. Büyük zaferi Türk Ulusuna armağan eden Atamızı ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, şehit ve gazilerimizi, rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI SAFFET BOZKURT:

AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Saffet Bozkurt; 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı, yayınladığı mesaj ile kutladı.

Mesajında, 30 Ağustos’un Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesi olduğunu vurgulayan Bozkurt; Türk milletinin, yedi düvele karşı canını ortaya koyarak verdiği var oluş mücadelesinin 30 Ağustos Zaferiyle taçlandırdığını ifade etti.

Bozkurt, mesajında şunları kaydetti:

“Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığındaki Türk Ordusunun, 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanarak ‘Anadolu topraklarının da Türklere ait olduğun bir kez daha tescillendiği’ Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 99. yıldönümünü milletçe kenetlenerek kutlamanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz.

Türk milletinin bayrak ve vatan sevgisiyle Türk ordusunun kahramanlığının en güzel göstergesi olan 30 Ağustos zaferi, tarihimizdeki gurur ve iftihar vesilesi olan günlerden birisidir. 30 Ağustos zaferi aynı zamanda milletimizin sarsılmaz azminin, sahip olduğu üstün iradenin, vatan ve millet sevgisinin, eşsiz kahramanlığının, güçlü birlik ve beraberliğin de unutulmaz sembolüdür. Milletçe sahip olduğumuz vatan sevgisi ve hürriyet aşkı, dün olduğu gibi bugün de Mehmetçiğimizin kahramanlık ve cesaretinde vücut bulmaktadır. Cumhuriyetimizin temellerinde yer alan bu yüksek ruh ve şuur her an, her saniye canlı kalacak, yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor; milletimizin ve değerli hemşehrilerimin Zafer Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.”

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 30 Ağustos Zafer Bayramının 99’uncu yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

CHP’li Demirtaş mesajında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da büyük bir askeri başarıyla sonuçlanan Büyük Taarruz’un, Türkiye Cumhuriyetinin temellerini sağlamlaştıran bir destan olduğunu vurguladı.

Demirtaş, “30 Ağustos, Türk ulusunun kendini esir etmek isteyen emperyalistlere karşı topyekün mücadele verdiği Kurtuluş Savaşını onurlu ve büyük bir zaferle taçlandırdığı gündür.” dedi.

Ünal Demirtaş mesajında şu sözlere yer verdi:

“Bundan 99 yıl önce, Anadolu’nun ebediyen Türklerin vatanı olduğunu bir kez daha kanıtlayan kahraman Türk ulusu; çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı, sivil asker demeden giriştiği bu mücadeleden alnının akıyla çıkmıştır. Türk ulusu, 30 Ağustos'ta "Ya istiklal ya ölüm” diyerek yola çıkmış, bu topraklarda yaşayan insanların asla tutsak yaşamayacağını tüm dünyaya göstermiştir.

Başkomutan Mustafa Kemal, kazanılan zaferi, 1 Eylül 1922 tarihli telgrafıyla Türk Ulusuna, “Garp cephesinde 26 Ağustos’ta başlayan taarruzumuz Afyonkarahisar, Altuntaş, Dumlupınar arasında büyük bir meydan muharebesi halinde 5 gün 5 gece devam etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordularının yiğitliği ile zalim ve mağrur düşman ordusunun ana unsurları akıllara dehşet verecek katiyetle imha edildi” sözleriyle duyurmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı laik, demokratik ve çağdaş Cumhuriyetin yolunu açmıştır. Tarih boyunca özgür ve bağımsız yaşamış Türk ulusu esareti kabul etmeyip sonuna kadar mücadele vermiş ve kendine yeni bir yol çizmiştir. Düşman güçlerinin haksız ve alçak işgaline “dur” diyen, vatanın her karış toprağına sahip çıkan Türk ulusu, Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kazandıkları zaferle dünyadaki mazlum milletler için de ilham kaynağı olmuştur.30 Ağustos’ta yakılan özgürlük ve bağımsızlık ışığı, işgal altındaki tüm mazlum halklara da örnek olmuş, onlar da tutsaklık zincirlerini kırarak özgürlüğe kavuşmuşlardır.”

“Atatürk İlkelerine ve Cumhuriyetin Kazanımlarına Sahip Çıkacağız”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 30 Ağustos’un Mustafa Kemal Atatürk için askeri bir zafer olmanın ötesinde, kayıtsız şartsız milletin olacak egemenliğe aralanan tarihi bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı.

“Bu nedenledir ki,  adalet, demokrasi, refah ve huzur talep eden herkes, ülkemizin içinden geçtiği bu karanlık dönemde birlik olmalıdır. Son dönemde Afganistan’da ve Ortadoğu’da yaşananlar, Atatürk’ün ne kadar büyük bir lider olduğunu bir kez daha ortaya koymuş, milli ve güçlü bir orduya sahip olmanın, laikliğin, ulusal bütünlüğün, kadın haklarının korunmasının ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, demokratik kazanımları korumak için tek adam rejimine karşı kararlılıkla mücadele edecek, laikliğe sonuna kadar sahip çıkacak, çağdaşlaşma hedefinden ayrılmayacağız. Bağımsızlığımıza ve Cumhuriyet değerlerine kastedenlere karşı birlik ve beraberlik ruhu içinde olacağız.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Demirtaş mesajında,

 “Bu duygu ve düşüncelerle, başta 30 Ağustos Zaferi’ni kazanan ve büyük dehasıyla ülkemizin geleceğine ışık tutan Büyük Önder Atatürk olmak üzere, tüm kahramanlarımızı ile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor; gazilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesaj şöyle: “30 Ağustos 1922 tarihinde Anadolu’nun ve ulusumuzun bağımsızlık mücadelesi zaferle sonuçlanmıştır.

Bağımsız yaşamak isteyen birçok ulusa yol gösteren Ulusal Kurtuluş Savaşı, ulusumuzun Büyük Atatürk’ün önderliğinde yazdığı kahramanlık destanıdır.

30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz, ulusumuzun, emperyalizme karşı verdiği büyük mücadelenin sonunda yeniden dirilişidir.

Kahraman ordumuz, Başkumandanlık Meydan Muharebesi’yle Anadolu topraklarının ulusumuzun vatanı olduğunu önünde durulamaz bir iradeyle tüm dünyaya ispatlamıştır.

Bizler, 30 Ağustos Zaferi’ni kazanan tam bağımsızlık karakterine sahip bir ulusun evlatları, maden ve MTA işçileri olarak; ülkemizin geleceği için yeraltı zenginliklerini tespit etmek ve yeryüzüne çıkararak ülkemizin ekonomisine kazandırmak için her türlü fedakârlıkla çalışıyoruz, çalışacağız.

Ulusumuza bağımsızlığını kazandıran Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile kahraman ordumuza şükranlarımızı sunuyoruz

Ulusumuzun bağımsızlığı ve vatan sevgisi uğruna canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.”

BEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA ÇUFALI:

Bütün imkansızlıklara ve zorluklara rağmen büyük fedakarlıklara katlanılarak kazanılan, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinin simgesi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümünü kutlamanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.

Bu duygularla, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Anadolu’yu vatan kılma mücadelesinde muzaffer olmanın kıvancını yaşatan tüm şehitlerimizi rahmet ve saygı ile gazilerimizi minnet ile anıyorum. Şehit ve gazilerimizin hayatta olan kıymetli aile üyelerine saygı ve şükranlarımı iletiyorum.