Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun sayaç paralarının geri ödenmesini istediğini belirten Odanın İl Temsilcisi Bülent Özgümüş, “Yurttaşları da haklarını aramaya davet ediyorum” dedi.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'nca 11 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan, elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesiyle beraber yaşanan sayaç değişimi sorununa dikkat çekilen açıklamaya dikkati çeken Elektrik Yüksek Mühendisi Bülent Özgümüş, sayaç paralarının geri ödenmesini vatandaşların da bu işe duyarlı davranmalarını istedi. Elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesiyle beraber yaşanan sayaç soygununun, şirketlerin neredeyse sayaç değişikliklerini büyük ölçüde tamamladıktan sonra durdurulduğu belirtilen Yönetim Kurulu açıklamasında şu bilgiler verildi:

 

DÜZENLEME ZAMANINDA YAPILAMADI

Elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesinin ardından şirketler "Deli Dumrul" misali "köprüden geçenden 1, geçmeyenden 2 katı para kesme" uygulamasına başvurarak; yurttaşları, yüksek bedeller ödeyerek elektrik sayaçlarını değiştirmek zorunda bırakmaktadırlar. Zorla sayaç değiştirtme uygulaması uzun zamandır yurttaşların tepkisine neden olmasına siyasal iktidar gereken düzenlemeyi zamanında yapmamıştır. Yoğun tepkiler üzerine sonunda 11 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle "Dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yapılır" hükmü getirildi.

 

MÜJDELİ HABER OLARAK SUNDULAR

Başta Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere tüm yetkililer de bu değişikliği kamuoyuna "sayaçlardan para alınmayacak" şeklinde müjdeli bir haber olarak sundular. Ancak bunun müjde değil, zoraki sayaç değişiminin tamamlanması için şirketlere zaman tanımaktan ibaret olduğu kısa sürede anlaşıldı. Çünkü uygulama 2013 yılsonunda devreye girebilecekti. Böylece eylül ayından itibaren şirketler sayaç değişikliklerine de hız verdiler. Resmi Gazete‘de 30 Mart 2013 tarihinde yayımlanan yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile sayaçların mülkiyetinin dağıtım şirketine devredilmesi ve sayaç değişimi ile bakımından para alınmamasına yönelik düzenlemeyi dahi şirketlerin yok saydığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Elektrik Mühendisleri Odası, 11 Nisan 2013 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘na (EPDK) başvurdu. EMO, yeni Elektrik Piyasası Kanunu‘na karşın hukuksuz bir şekilde bazı dağıtım şirketlerinin sayaç parası almaya devam ettiklerini bildirerek, gereken önlemlerin alınmasını istedi.

 

“UYARMAK İSTİYORUZ”

EMO‘ya 10 Mayıs 2013 tarihinde ulaşan yanıtında EPDK, tüm elektrik dağıtım şirketlerine 4 Nisan 2013 tarihinde gönderdikleri yazıyla sayaç değişiminde bedel alınmaması yönünde bildirim yaptıklarını açıkladı. EPDK‘nın dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, yeni Elektrik Piyasası Kanunu‘yla dağıtım şirketlerine sayaçların bakım ve işletilmesine ilişkin getirilen sorumluluk ve sayaçların mülkiyetini dağıtım şirketlerine bırakan düzenleme anımsatılarak, şöyle denildi: Siyasal iktidar kayıp ve kaçak uygulamasında olduğu gibi "hokus pokus" yoluyla faturada yok ettiği bedeli şirketlere "piyasanın görünmez eliyle" garanti etme uygulamasına karşı da uyarmak istiyoruz. Yani mülkiyet TEDAŞ‘a kalacak iddiasıyla şirketlere sayaç parası ödenmesine ya da sayaç bakım ve sayaç değişikliği bedellerini yurttaşlardan doğrudan almak yerine şirketlerin işletme giderleri içerisinde daha büyük bedeller olarak elektrik tarifelerine eklenmesine karşı da EPDK‘yı yurttaşların haklarını korumaya çağırıyoruz. Hükümetin yaptığı son yasal düzenleme sayaç değişikliği ve bakım ücretlerine ilişkin şirketlerin uygulamasının "soygun" olduğunun açık kanıtıdır. Bu soygunun sorumluları düzenleme yaptık diye sorumluluktan kurtulamazlar. Yurttaşlardan alınan sayaç paraları geri ödenmelidir”