Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde başlattığı 'Eğitim hakkımıza sahip çıkalım, paralı eğitime hayır'  imza kampanyası Çaycuma'da da başlatıldı. İmza kampanyasıyla ilgili olarak Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından Türkiye genelinde başlatılan kampanyanın tüm şube ve temsilcilikler tarafından yerellerde sürdürüldüğü ve Çaycuma'da başlatılan imza kampanyasının da Çarşamba gününe kadar
devam edeceği belirtildi. İşyerleri başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinden imza toplanacağının belirtildiği açıklamada, parasız eğitimin anayasal bir hak olduğu vurgulandı. Anayasanın 42. maddesindeki: "Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır" ifadelerinin hatırlatıldığı açıklamada; "Eğitim Öğretim evrensel bir hak olmasının yanında devletlerin sorumluluğu altındadır. Ancak ülkemizde bütçeden eğitime yeterli pay, okullara yeterli ödenek ayrılmadığı için okulların giderleri değişik adlar altında velilerden karşılanmaktadır. Bu durum ulusal ve uluslararası yasaları ve hukuku ihmal ve istismar etmek anlamına geldiği gibi devletin kendi sorumluluğunda bulunan eğitim hakkını da ihlal etmektedir" denildi. 
Parasız ve nitelikli eğitimin bir insan hakkı olduğu ve her platformda bu hakkı savunmayı sürdüreceklerini belirten Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği taleplerini şu şekilde sıraladı; "Eğitim-öğretimin bütün kademelerinin herkes için eşit, nitelikli ve parasız olmasını, bütçeden eğitime yeterli pay ayrılmasını, okullarımıza ödenek verilmesini, okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerine günlük ücretsiz süt, gıda ve temiz su verilmesini, çocuklarımızın ulaşımının parasız ve güvenli olmasını, engelli çocuklarımızın eğitimi için bütçeden yeterli kaynak ayrılmasını, okulların fiziki yapısının onların ihtiyacını da karşılayacak şekilde düzenlenmesini, tüm öğrencilerin sağlık ve sosyal güvenlik hakkından ücretsiz yararlanmasını, öğrencilerin barınma-yurt ihtiyacının devletçe karşılanmasını, okullarımıza yeterli sayıda kadrolu öğretmen, yardımcı personel (hizmetli, memur, aşçı.vb.) atanmasını, çocuklarımızın gelişimlerinin her aşamasında psikolojik ve sosyal destek almasını, istiyoruz."
Açıklamada, toplanan imzaların Eğitim Sen Zonguldak Şubesi tarafından 7 Ekim 2009 Çarşamba günü Başbakanlığa iletilmek üzere Zonguldak Valiliğine iletileceği belirtilerek, tüm yurttaşların kampanyaya destek vermesi istendi.