Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, mahalle muhtarları, Belen ve Kışla Sanayi Sitesi ile çarşı esnafıyla bir araya geldi.

Belediyenin 2013 yılı yatırım programında toplam maliyeti 25 milyon lirayı bulan çok önemli altyapı hizmetleri ve yatırımların olduğunu, bu hizmet ve projelerin paralarının da kasalarında peşin olarak bulunduğunu belirten Başkan Posbıyık, bunların dışında kalan üç önemli projeyi hayata geçirmek için de İller Bankası’ndan 8 milyon lira tutarında kredi kullanmayı düşündüklerini söyledi.

 

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya muhtarlar ve esnaflar yoğun katılım gösterdiler. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısında yaşananlar ve bu toplantının sonrasındaki gelişmeler hakkında yorumlarda bulundu.

 

“BORÇLARI ÖDEDİK”

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde, Karadeniz Ereğli halkının verdiği oylarla Belediye Başkanı seçildiğini anımsatan Başkan Posbıyık, teslim aldıkları belediyenin o günkü şartlarda İller Bankası borçları, piyasaya, müteahhitlere ve asfalta olan borçlar ile Vergi Dairesi’ne olan borçlarla birlikte o günün bütçesinin % 60’ı oranında borcu olan bir belediye olduğunu ifade ederek, Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni 2009 yılında bu borçlarıyla teslim aldığını, belediyenin bütçesinin % 60’ına tekabül eden bu borçları ödediklerini söyledi.

 

“HİÇBİR BORCUMUZ YOK”

Geride kalan dört yıl içinde sürekli olarak da yatırımlar yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Halil Posbıyık; “Dört yıl içinde Karadeniz Ereğli’nin çehresini değiştirdik. Bugün itibarıyla, Belediye’mizin bütçesinin sadece % 17’si kadar borçluyuz. Piyasaya, müteahhitlere, asfalta, Vergi Dairesi’ne, Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiçbir borcumuz olmadığı gibi, yüksek ücret verdiğimiz işçilerimizin, taşeron işçilerinin maaş ve ikramiyelerini de zamanından önce ödemeye devam ediyoruz. Ayrıca toplu sözleşme yaptığımız memurlarımıza, aylık ortalama net olarak 800 TL de ek olarak ödeme yapmaktayız” dedi.

 

“AYLIK GELİRDEN 250 BİN TL KESİLMEKTE”

Karadeniz Ereğli Belediyesi bütçesinin % 17’sine tekabül eden İller Bankası’na olan borcun, 10 milyon liralık bir yükümlülük olduğunu kaydeden Başkan Posbıyık, bu borcun da 8 milyon lira maliyetli Alışveriş Merkezi İnşaatı ile 7 milyon lira maliyetli terminal binası inşaatından kaynaklandığını bildirerek; “Bu borcumuz için de, her ay İller Bankası’ndan gelen aylık gelirlerimizden 250 bin lira kesilmektedir” dedi ve sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

 

“BELEDİYE’NİN KASASI BOŞ, DİYENLERİ KOMİK BULUYORUM.

“Çevremizdeki tüm belediyelerin milyonlarca liralık borcu olduğu; işçi, memur ve taşeron işçilerinin maaşlarını ödeyemediği günümüzde, Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin kasasının boşaldığını söyleyenleri, gerçekten, çok komik buluyorum. Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin maddi açıdan hiçbir problemi yoktur. Gelirlerimiz, giderlerimizin çok çok üzerindedir. Hiçbir para sıkıntımız yoktur. Bununla birlikte de 2013 yılı yatırım programımızı yaptık. Hazırladığımız programda şu çalışmalar yer alıyor:

 

“YATIRIMLARIN TOPLAM BEDELİ 25 MİLYON LİRA”

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin 2013 yılı programı çerçevesinde belirlenen ve bu başlıklar altında sunulan ve 8 aylık bir süreye yayılan altyapı hizmetleri ve projelerinin toplam maliyetinin 25 milyon lira tutarında olduğuna işaret eden Başkan Posbıyık, 2013 yılı içinde yaptıkları ve yapacakları tüm yatırımların bütçesinin de belediyenin kasasında peşin olarak hazır bulunduğunu söyledi. Buna rağmen belirledikleri plan dışında bulunan ve halktan gelen talep üzerine gerçekleştirmeyi düşündükleri üç temel projenin olduğunu belirten Belediye Başkanı Halil Posbıyık bu projeleri de şu cümlelerle anlattı:

 

“22 BİN TON ASFALT DÖKÜMÜ”

“Özellikle Karadeniz Ereğli Belediyesi’ne kısa zaman önce katılan Dağlar, Göktepe, Kıyıcak, Hamzafakıhlı, Topçalı gibi mahallelerde yaptığımız kanalizasyon ve su hatlarını yenilemenin yanı sıra, yüzeysel sular konusunda sıkıntılı olan, neredeyse delik deşik olan bölgelerle, Gülüç Köprüsü’nden Hamzafakıhlı ve Bölücek’e giden yolları asfaltlamak lazımdır. Altyapısını komple yeniden elden geçirdiğimiz Belen Sanayi Sitesi ve Kışla Sanayi Sitesi’nin tamamının asfaltını yapmak gerekmektedir. Sadece bu iki sanayi sitesi için 22 bin ton asfalt harcanması planlanmaktadır. Bu altyapı hizmetini götürürken de sanayi sitelerinin esnaflarından hiçbir katkı almamaya karar verdik. Çarşı esnafının, yapımını özlemle beklediği çarşı üzerinin komple kapatılması için harekete geçmiştik. Özellikle demo adını verdiğimiz örnek kapatma çalışması, esnafımızın beğenisini kazandı. Hatta demo çalışması yaptığımız bölümde müşteri hareketleri de hız kazandı. Çarşı esnafımızdan sürekli olarak çarşının üzerinin tamamen kapatılması için toplu dilekçeler alıyoruz”

 

“ARSA SATIŞINI İPTAL ETTİK; AMA…”

Bahsettiği bu üç maddelik talebin 2013 yılı için hazırladıkları bütçenin dışındaki talepler olduğunu, vatandaşlardan gelen bu talepleri geri çevirmemek için, Karadeniz Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yanındaki ve halen halk otobüslerinin kalkış noktası ve park alanı olarak kullanılan arsayı 13,5 milyon lira bedelle satışa çıkardıklarını hatırlatan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bu satış kararındaki amaçlarının, çarşı esnafının; Hamzafakıhlı, Topçalı, Bölücek, Göktepe, Dağlar, Kıyıcak halkının taleplerini yerine getirmek olduğunu, ayrıca çok zor şartlarda; hatta su birikintilerinin içinde çalışmak zorunda kalan Kışla ve Belen Sanayi Sitesi esnaflarını da rahatlatmak amacını taşıdıklarını söyledi.

 

“TALEBİ RED EDECEKLERİNİ İFADE EDİYORLAR”

Buna rağmen esnafların ve muhalefetin, arsa satışına değişik nedenlerle karşı çıkmasını anlayışla karşıladıklarını ve Emniyet Müdürlüğü yanındaki arsanın satışını iptal ettiklerini hatırlatan Başkan Posbıyık; “Ancak, üç madde halinde sıraladığım işlerin yapılabilmesi için İller Bankası’ndan 8 milyon liralık kredi almak amacıyla bir taslak hazırladık. Önümüzdeki günlerde de bu maddenin oylanması için konuyu Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’ne getireceğiz. Ne var ki, düzenledikleri basın toplantısında kullandıkları ifadelerden anladığımız kadarıyla AKP Grubu ile CHP’den istifa ederek ayrılan muhalif grup, 8 milyon lira borç almak için sunacağımız talebi reddedeceklerini ifade ediyorlar. Biz, Karadeniz Ereğli Belediyesi yönetimi olarak, Türkiye’de hiçbir belediyenin yapamadığı bütçeyi ortaya koyduk ve bu bütçe ile de inanılmaz yatırımlara imza attık atmaya da devam ediyoruz. Parasal yönden de hiçbir sıkıntımız yok. Buna rağmen, ekstra olarak, Hamzafakıhlı, Topçalı, Bölücek, Kıyıcak, Dağlar halkı, Belen ve Kışla sanayi sitelerinin esnafları ve çarşı esnaflarının taleplerini de yerine getirmek için, Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin, 2007 yılında ticaret alanına çevirdiği Emniyet Müdürlüğü yanındaki arsayı 13,5 milyon liraya satmak istiyorduk. Muhalefetin isteğiyle bu kararımızı iptal etmek zorunda kaldık” dedi.

 

“CANINIZ SAĞ OLSUN”

Başkan Posbıyık muhtarlar ve esnaflara hitaben yaptığı konuşmasında bu satışın yerine de İller Bankası’ndan 8 milyon liralık borç almak istediklerini, muhalefet meclis üyelerinin buna da kabul oyu vermeyeceklerini kamuoyuna deklare ettiklerini anımsattı. Başkan Posbıyık; “Onlara buradan, ‘Canınız sağ olsun’, demek istiyorum. Siz kabul oyu vermeseniz de bir dahaki sene ben bu hizmeti yerine getirir ve halkımızı mutlu ederim. Vatandaşlarımızın da bu hizmetleri bu yıl yapamayacak olmamızdan dolayı beni anlayışla karşılayacaklarından eminim. Ancak AKP Grubu’na ve muhalefet meclis üyelerine şunları ifade etmek istiyorum: ‘Siz Halil Posbıyık’a kötülük yapmıyorsunuz. Siz Bölücek, Hamzafakıhlı, Topçalı, Kıyıcak, Dağlar halkına; Belen ve Kışla sanayi sitelerinin esnafına ve çarşı esnafına kötülük yapıyorsunuz. Ve bu değerli insanları resmen karşınıza alıyorsunuz.’ Ben, Karadeniz Ereğli halkının menfaatlerine aykırı davranan ve onların iyiliğini istemeyen insanları Allah’a havale ediyorum” cümleleriyle konuşmasını sürdürdü.

 

BELEDİYE MECLİSİNE HALKI ÇAĞIRDI

Belediye Başkanı Halil Posbıyık konuşmasının sonunda da Karadeniz Ereğli halkını, özellikle de muhtarları ve esnafı 16 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’de gerçekleştirilecek olan Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısını izlemek üzere Atatürk Kültür Merkezi’ne davet etti.