Gülüç'de 2009 yılında meydana gelen heyelanın ardından 4 yıl geçtiğini belirten Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, alanın ıslah edilmesine yönelik işlemlerde kullanılmak üzere gerekli ödeneğin İl Özel İdare hesabına aktarıldığını ancak aradan geçen süre zarfında çözüme yönelik çalışma başlatılamadığını açıkladı.

 

 

Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Gülüç Bekyeri Mahallesi Sahil Bulvarı ile 2. Yalı Sokak arasında 17 Şubat 2009 tarihinde meydana gelen heyelandan sonra Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi yetkisinde alanın ıslah edilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığını, 2010 yılının son ayında başlanılan çalışmaların 2011 yılı sonunda tamamlandığını, 2011 yılının 4. Ayında söz konusu alanda meydana gelen yeni heyelanda alandaki tüm yapıları ve içinde barınan insanların can ve mal kaybına uğramasına sebebiyet verecek şekilde zemin olaylarının yaşandığını hatırlattı. 4 Yıllık süre geçmesine rağmen alanın ıslah edilmesine yönelik ödenekler İl Özel İdare'nin hesabına aktarılmış olmasına karşı sorunun çözümünün sağlanamadığını belirten Güngör yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

SİT ALANINDAN ÇIKARILDI

Söz konusu heyelan alanının üst kotlarında yer alan ve ıslah projesinin uygulanmasına engel teşkil eden 1.ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nın kaldırılmasına esas olarak; Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü'nün nezaretinde kurtarma kazısı başlatılmıştır. Bu çalışmaların tamamlanması sonrası belediyemizin kurula yaptığı talep üzerine alan 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'ndan çıkartılmıştır. Alanda kurtarma kazısı sonrasında yüzeye çıkartılan temel kalıntılarının kurul kararı gereğince röleve çizimleri, belediyemiz tarafından konusunda uzman ekiplere hazırlatılmış ve kurula onaylatılmak üzere 09 Nisan 2012 tarihli dilekçemizle sunulmuştur. Gerçekleşen ilk heyelan olayından itibaren, 4 yıllık süre içinde, alanın ıslah edilmesine yönelik işlemlerde kullanılmak üzere gerekli olan ödenekler İl Özel İdarenin hesabına aktarılmıştır. İlgili idareler alanın ıslah çalışmaları kapsamında ilgili mevzuatlar çerçevesinde bu ödeneği farklı kalemlerde kullanmıştır. İlk heyelan olayından itibaren günümüze kadar geçen sürede konuyla ilgili tüm kurumlara; alandaki mevcut tehlikeyi, olaylardan etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini, ileriye dönük alanda yaşanabilecek olayları ve bu olaylara bağlı olarak yaşanabilecek can ve mal kaybına yönelik kaygılarımızı defalarca bildirmiş olmamıza rağmen hali hazırda alanda çözüme yönelik çalışmalar başlatılamamıştır. Mevcut durum itibarıyla alanın ıslah edilmesi ve bölge halkının tekrar alanda güvenli bir şekilde ikamet etmesi adına, projelendirme işlemleri tamamlanmış olup ihale süreci sonrasında proje yerinde uygulanacaktır. Sonuç olarak; 21.03.2012 tarihli kurul kararıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün heyelan alanının ıslah edilmesine yönelik hazırladığı projenin uygulanmasının önü açılmıştır. Heyelan olan alanın ve yakın çevresinin ıslah edilmesi amacıyla hazırlatılan kalıcı çözüm niteliğindeki bu projenin hayata geçmesine yönelik ihale işlemleri bir an önce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce tamamlanmalıdır. Böylece mevzuatın içinde sıkıntılı bir sürece giren alanın tekrar güvenli hale getirilmesi sağlanmalı ve bölge halkının mevcut ve olası mağduriyetleri giderilmelidir.