* Anayasa'nın 42. maddesine göre ilköğretimde eğitim parasız ancak Eğitim Sen'in kalem kalem çıkardığı harcama listesi, her velinin bir yıl içinde 3 bin liradan fazla eğitim harcaması yaptığını ortaya koydu.

Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği, Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan 2010-2011 eğitim öğretim yılında ülke genelinde öğrenci velilerinin yapacağı ortalama eğitim harcamaları araştırması sonuçlarını açıkladı. Anayasa'nın 42. maddesine göre ilköğretimde eğitimin parasız olduğu belirtiliyor ancak her velinin çocuğu için bir yıl içinde harcayacağı para yaklaşık 3 bin TL'yi geçtiği ortaya çıktı. Eğitim-Sen'in kalem kalem çıkardığı harcama listesine göre, her veli yıl boyunca ortalama 3 bin 131 TL harcama yapmak zorunda kalacak. Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: Eğitim harcamaları okula öğrenciler ilk adımlarını atmadan başlıyor. "Gönüllü bağış" adı altında öğrenci velilerinden kayıt paraları istenirken miktarlar okulların bulunduğu semtlere göre de değişiyor. Genel olarak öğrenci velilerinden istenen kayıt parası, ailelerin gelir durumuna göre ortalama 300 TL'yi buluyor. İlköğretimde okuyan bir öğrencinin eğitim harcamalarına okul servisi masraflarını eklendiğinde rakam birden yükseliyor. Özellikle büyük şehirlerde okul servislerinin 8 aylık ortalama maliyeti tek bir öğrenci için 1500 TL'yi buluyor. Mesafe arttıkça ücret de artıyor.

SEKİZ YILDA 4.5 KAT ARTTI
Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada, 2010- 2011 eğitim öğretim yılında öğrenci velilerinin yapacağı ortalama eğitim harcamalarının AKP iktidarı döneminde arttığı belirterek, "2002-2003 eğitim öğretim yılında öğrenci velisi 720 TL harcama yaparken, 8 yıllık AKP iktidarı döneminde eğitim harcamaları 3 bin 131 TL'ye yükseldi, eğitim harcamaları yaklaşık 4,5 kat artmıştır" denildi.

EĞİTİM HAK OLMAKTAN ÇIKTI
Eğitim hakkının uzun süredir bir hak olmaktan çıkıp, parası olanın yararlanabildiği bir "fırsat" haline dönüştürüldüğünün en somut göstergesini öğrenci velilerinin her yıl çocukları için yapmak zorunda oldukları eğitim harcamaları olarak gösteren Eğitim Sen açıklamasında şöyle dedi:  "Eğitim harcamaları okula öğrenciler ilk adımlarını atmadan başlamakta, 'gönüllü bağış' adı altında öğrenci velilerinden kayıt paraları istenmektedir. Okula yeni başlayacak bir çocuk için hemen her okulda "gönüllü olarak" alındığı iddia edilen kayıt parası, okulların bulunduğu semtlerin gelir durumuna göre değişmektedir. İlköğretimde okuyan bir öğrencinin eğitim harcamalarına okul servisi masraflarını da eklediğimizde ortaya çıkan rakam birden yükselmektedir. Lisede okuyan öğrencilerin giyim ve ulaşım masrafları ile birlikte velilerin eğitim harcamaları daha da artarken, liselerde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümünün üniversiteye hazırlık için en az iki yıl dershanelere gittiği dikkate alındığında, ortaöğretimde velilerin sırtındaki ekonomik yükün daha da arttığı görülmektedir. Bu rakamlara özel öğretmen, kurs ve dershane harcamalarının dahil olmaması, velilerin yapacağı eğitim harcamalarının büyüklüğünün burada belirtilenlerden daha da fazla olduğunu göstermektedir."

EĞİTİM HARCAMALARI VELİLERİN SIRTINA YIKILMAMALI
AKP'nin iktidarda olduğu son 8 yılın rakamlarına bakıldığında, artan öğrenci sayısına karşın MEB bütçesinin, ortaya çıkan ihtiyacı karşılayacak kadar artmadığı belirtilerek;  "AKP iktidarı eğitim politikalarında da sınıfta kalmıştır. Son yıllarda eğitime bütçeden ayrılan pay rakamsal olarak artmakla birlikte eğitimin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı fazla değişiklik göstermemiştir. Bütçe içinde sınırlı, ancak sosyal harcamalar içinde önemli bir paya sahip eğitim harcamaları, özel kesime yönelik kaynak olarak aktarılması nedeniyle ya azalmış ya da yerinde saymıştır. Özellikle 1990 sonrası ülke ekonomisini alt-üst eden krizlerin sıklaşması, ekonomide olduğu gibi eğitim hizmetlerinde de büyük yapısal sorunlara neden olmuş, çözüm olarak eğitimin ticarileştirilmesi, özelleştirilmesi, eğitim harcamalarının öğrenci ve velilerin sırtına yıkılması gibi sonuçlar ortaya çıkarmıştır" denildi.

TOPLAM 40 KALEM
Eğitim-Sen'in araştırmasına göre velilerin yapacağı ortalama 40 kalem harcamadan bazıları şöyle:
Kayıt Parası (gönüllü bağış): 300 TL, Servis Ücreti (8 aylık) : 1500 TL, Katkı payı : 100 TL, Etüt ya da kurs : 420 TL, Kantin harcaması : 180 TL ,Fotokopi ücreti : 75 TL , Okul Kıyafetleri  : 115 TL, Ayakkabı: 60 TL , Kaynak kitaplar : 80 TL, Müze, gezi, tiyatro : 20 TL, Paso : 20 TL, Spor parası : 10 TL, Beslenme çantası : 10 TL, Proje çantası : 10 TL