Karaelmas Gazeteciler Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, bazı partilerin parti toplantısı ile basın toplantısını birbirine karıştırdığı ve gazetecilerin sağlıklı olmayan koşullarda işlerini yapmaya çalıştıklarına dikkat çekildi.

 

Dernek “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi”nde gazetecinin haklarnın net bir şekilde ifade edildiğini belirterek bu maddeyi hatırlattı.

 

Madde şöyle:

 

 “Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır.”

 

KGD açıklamasını bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra şu sözlerle sürdürdü:  

 

"Gazeteci arkadaşımız davetler üzerine katıldıkları pek çok toplantıda bu izleme hakkından mahrum bırakıldığı gibi, anlamsız bir polemiğin içine çekilmektedirler.

Bunun en başında basın mensuplarının sağlıklı iletişim sağlamasına en çok yardımcı olması gereken siyasi partilerdir.

 

Ne yazık ki siyasi partilerin basın toplantılarında ve diğer etkinlerinden pek çoğunda, basın emekçileri sağlıklı çalışma şartlarından mahrum bırakılmaktadır.

Basın toplantıları ile parti toplantılarının karıştırıldığını üzülerek izlemekteyiz.

 

Tüm siyasi parti organlarını, sivil toplum örgütlerini, resmi ve özel kuruluşlar ile temsilcilerini; basın veya bilgilendirme toplantılarında basına sağlıklı çalışma şartlarını yaratma konusunda daha özenli davranmaya davet ediyoruz."