Halk dilinde patpat olarak tabir edilen tarım araçlarının amacı dışında kullanılması kazaları da beraberinde getiriyor. Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde patpatlara yönelik ciddi denetimler yapılması yönünde karar aldı.

 

 

DEVLET ÇİFTÇİYE DESTEK VERİYOR: Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre; 2014 yılı başı itibarı ile destekleme kapsamında çiftçilerimiz tarafından bin 116 bahçe el traktörü ve ekipmanı (pat-pat motoru) satın alırken, 2014 yılsonuna kadar bu sayının 400-450 civarında artış göstererek bin 600 sayısına ulaşıldı.

 

EREĞLİ BU İŞİN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR: Köy ve Mahalle Muhtarları vasıtasıyla elde edilen bilgilere göre Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 9 bin 784 Bahçe El Traktörü (pat-pat) olduğu tespit edilirken, bu bahçe el traktörlerinin (pat-pat) 4 bin 627 tanesi Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde yer alıyor.

 

501 KİŞİ PATPAT KAZALARINDA YARALANDI: Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde Pat-Pat tabir edilen tarım araçlarının karıştığı kazalarla ilgili olarak son beş yıl dikkate alınarak yapılan incelemede; toplam 186 olay meydana gelmiş, (Yıllık ortalama 35-40 olay) bu olaylar neticesinde 11 vatandaş yaşamını yitirirken 501 vatandaş ise yaralandı.

 

 

Zonguldak Valiliğinin oluru ile Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı tarafından sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarının yapılan analizleri bölgenin kanayan yarası haline gelen meydana gelen çok sayıda kazada yaşamını yitiren, sakat kalan, yaralanan vatandaşların olduğu ve halk dilinde patpat olarak bilinen tarım araçlarının amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmesi de var. Köy Muhtarlarına, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Gökhan Tufan tarafından İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda yapılan sunumda da patpat tabir edilen tarım araçlarının bölgenin ciddi sorunlarının başında yer aldığı belirtildi.

 

HALK DİLİNDE PATPAT DENİLİYOR

Pat-Pat zirai tarım aracı bahçe ve tarla işlerinde çapa makinesi olarak kullanılması maksadıyla üretilmiş, genellikle su motorundan veya otomobil motorundan imal edilmiş olup, çıkardığı ses nedeni ile halk arasında patpat adı verilmiştir. Patpat tarım aracı ile sadece bahçeler ve tarlalar arasında mahsul taşınabilir.

 

TESCİLLERİ YAPILMIYOR

Bu aletler bir iş makinesi olmayıp, bu tür araçların tescil edilmesi ve karayollarında trafiğe açık alanlarda kullanılması mümkün olmamaktadır. Pat-Pat Zirai Tarım Aracı: “Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda imalatçı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen "Karayolu Uygunluk Belgesi" bulunmayan araçların tescili yapılmaz hükmü gereğince, patpat türü araçların uygunluk belgesi bulunmadığından Trafik Kuruluşlarımızca tescil işlemi yapılmamaktadır. İş makinelerinin tescil işlemleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 22. maddesi uyarınca, iş makinesi türünden araçların tescilleri; gerçek veya tüzel kişilere ait olanlardan; tarım kesiminde kullanılanlar ziraat odalarınca yapılmaktadır.

 

MALİ SORUMLULUK SİGORTASI

İlgili Kanun gereği, kabinli, kabinsiz, su motorundan ya da otomobil motorundan üretimi yapılan kasalı ve halk arasında patpat tabir edilen araçların tescil işlemleri ile ilgili yapılan çalışmalarda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na bağlı Trafik Yönetmeliği’nin 30 ve 31. maddelerine göre, yeni kayıt tescil işlemleri sırasında; Sahiplik belgesi, Uygunluk belgesi, ÖTV ödeme belgesi, Zorunlu mali sorumluluk sigortasının ibrazı zorunludur.  Ayrıca, Karayolları Trafik Kanunu’nun 27. maddesinde; Esasları Yönetmelikte açıklanan ve araçların tanınmasını sağlayan; Motor-şasi numaraları olmayan araçlara, Gerektiğinde yüklü ve yüksüz ağırlıklarını gösterir işaretleri bulunmayan araçlara Trafik Belgesi verilmez hükmü bulunmaktadır.

 

MECBURİ ZORUNLULUK

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 61. maddesine göre de araçların tanınmalarına yarayan şasi ve motor seri numaralarının, gerekli olanlarda da yüklü ve yüksüz ağırlıklarını belirten işaretlerinin bulunmasının mecburi olduğu hüküm altına alınmıştır. Trafikle ilgili mevzuatta tanımı dahi bulunmayan bu araçlar, trafiği tehlikeye düşürdüklerinden dolayı karayolunda kullanılmaları İçişleri Bakanlığının 20 Temmuz 2005 tarihli genelgesiyle yasaklanmıştır.

 

80 TL İDARİ PARA CEZASI VAR

Trafiğe çıkması yasak olan bu araçların karayoluna çıktığının tespit edilmesi halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 47/1-d (Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan ve yönetmelikte gösterilen diğer kural, yasak, zorunluluk veya yükümlülüklere uymamak) maddesi gereğince 80 TL. idari para cezası karar tutanağı tanzim edilmektedir.

 

CAZİH HALDE KULLANILIYOR

Bölgemizde arazi yapısının engebeli olması ve fındık üretiminin yoğun olması, herhangi bir sürücü belgesi gerektirmemesi, Zorunlu mali sorumluluk sigortası ve araç muayenesi yaptırma zorunluluğu olmaması gibi nedenler Pat-Pat zirai tarım aracının kullanılmasını cazip hale getirmektedir. Ancak el traktörü şeklinde satılan çapa makinesini, minyatür traktör haline getiren montajlar yaptırılıp, arkasına römork bağlanmak suretiyle insan ve yük taşımacılığı başta olmak üzere çeşitli amaçlarla trafiğe açık karayollarında kullanıldığı görülmektedir. Bu durum trafik güvenliği açısından büyük tehlike yaratmakta, ölümlü ve yaralanmalı kazalara sebebiyet vermektedir.

 

2014 YILINDA DEVLET 1500 TANE DAĞITTI

Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre; 2014 yılı başı itibarı ile destekleme kapsamında çiftçilerimiz tarafından (1116) bahçe el traktörü ve ekipmanı (pat-pat motoru) satın alınmış olup, 2014 yılsonuna kadar bu sayının (400-450) civarında daha artarak ilimiz genelinde (1500-1600) sayılarına ulaştığı belirlenmiştir.

 

YÜKÜ KARADENİZ EREĞLİ ÇEKİYOR

Köy ve Mahalle Muhtarları vasıtasıyla elde edilen bilgilere göre Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 9784 Bahçe El Traktörü (pat-pat) olduğu tespit edilmiş olup, Bu Bahçe El Traktörlerinin (pat-pat) 4627 tanesi Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesindedir.

 

501 KİŞİ PATPAT KAZALARINDA YARALANDI

Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde Pat-Pat tabir edilen tarım araçlarının karıştığı kazalarla ilgili olarak son beş yıl dikkate alınarak yapılan incelemede; Toplam 186 olay meydana gelmiş, (Yıllık ortalama 35-40 olay) bu olaylar neticesinde 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 501 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

 

BAŞLICA NEDENLERİ

Pat-Pat tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının meydana gelmesinin başlıca nedenleri arasında; yolcu taşımacılığında kullanılması, aşırı yüklü olarak, yük taşımacılığında kullanılması, akşam saatlerinde ışık donanımı ve kasa bölümünde reflektör olmadan trafiğe açık karayolunda  kullanılması, aşırı hız yapmayınız, küçük yaşta çocuklar tarafından kullanılmasına kesinlikle izin vermeyiniz. Bahçenizden fındık ve mahsullerinizi, kamyonet, kamyon gibi yük nakli için üretilen araçlarla taşımanız sizin faydanızadır. Bundan sonraki günlerde halkımızın can ve mal güvenliği için kontrollerimiz artarak devam edecektir. Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı’nın maksadı  cezai işlem uygulamak değil, vatandaşlarımızın huzur içerisinde yolculuk etmelerini sağlamaktır”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)