1 Ocak 2012 tarihinden itibaren pazaryerlerinde esnaflar ürünlerini satmak için bağıramıyor. Esnaflar ürünlerini satmak için artık etiketlerini kullanacak. Kdz.Ereğli' de de hem esnaflar hem de halk bu uygulamadan oldukça memnun görünüyor.

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte pazarda bağırmanın yasaklanması Ereğli pazarına da yansıdı. Tezgâhta sergilediği ürünü satmak için önceden avaz avaz bağıran tezgâh sahipleri artık ürünün niteliğini etiketlerle anlatıyor. Eskiden olduğu gibi bağırmak tarihe karışırken, şimdi ise etiketler müşteri çekecek. Pazar esnafı yeni uygulamayı, etiketler bizim yeni dilimiz oldu şeklinde değerlendirirken, zaman zaman eski alışkanlıktan kaynaklı olarak bağırdıklarını belirten esnaflar, gün geçtikçe yeni uygulamaya alışacaklarını ifade ettiler. Etiketlerde ürünün cinsinden, yöresine, tadına ve suyuna kadar birçok konuda açıklayıcı bilgiye yer verilmeye çalışıldığı görüldü. Pazarda alış veriş yapan vatandaşlar ise yeni uygulamanın hem daha saygın hem de daha rahat bir alışveriş ortamı yarattığını düşünüyorlar.

12 yıllık Pazar esnaflarından Sezai Öztürk (33) , yürürlüğe giren uygulama taraftarı olanlardan sadece birisi. Uzun yıllardır esnaf olduğu pazaryerinde bağırarak müşteri toplamaya çalıştıklarını, yaptıkları bu uygulamada gürültü kirliliğine sebep olduklarını söyledi. Şimdi ise sessiz ve sakin bir şekilde halka hizmet verdiklerini kaydeden Öztürk Ben bu yasayı destekleyenlerden birisiyim. Bugüne kadar pazaryerlerinde yapılan bağırmalar ise kirlilikten başka bir şey değildi. Şimdi ise sessiz ve sakin bir şekilde halk pazaryerine gelerek alış verişini yapıyor. Bazı arkadaşlarımız ise eski alışkanlıklarından hemen kurtulamayacak gibi gözüküyor. Ayrıca yeni yapılan kapalı pazaryerinde de bağırma olayının olmaması da yankılanmayı önlüyor dedi.