Adına festivaller, yarışmalar düzenlenen Ereğli bölgesine has Osmanlı Çileği, yılda 1.5 ton üretiliyor. Osmanlı Çileği Dernek Başkan Yardımcısı Çetinkaya, “Ereğli’nin her noktasına çilek ekilip üretilse alıcı bulur. İşsizlik var deniliyor evet var ama Osmanlı çileği yetiştiriciliğine destek verilse bu işsizliğin büyük bir oranı ortadan kalkar” dedi.

 

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya, kozmetikten likör fabrikalarına kadar birçok sektörün yoğun ilgi gösterdiği Osmanlı çileğinin, üretiminin az olmasından dolayı gelen talebi karşılayamadıklarını söyledi.

 

“ÖNEMLİ KAYNAKLARDAN BİRİ”
Çetinkaya, Önder Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamasında, adına festivaller düzenlenen Osmanlı Çileği’nin üretim yetersizliğinden ötürü dünyaya açılamadığını hatırlatarak, “Çilek daha pazara inmeden alıcı buluyor. Karadeniz Ereğli’nin 1960’lı yıllarda en önemli gelir kaynaklarından biri Osmanlı çileği idi. O tarihlerden itibaren ilçenin sanayi kentine dönüşmesi çilek üretiminin de beraberinde düşmesine neden oldu. Osmanlı çileği Ereğli bölgesinde yetişen tadı, kokusu ve aroması ile ünlü olan Osmanlı Çileğinin tamamen bitmemesi için dernek olarak yoğun çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmalardan biri de üreticilerimize yönelik Osmanlı çileği fidesi dağıtımıdır” dedi.

 

“SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE 
TOPLANIYOR”

Ereğli’de 6 köyde yaklaşık 17 yetiştirici tarafından yılda 1.5 tona yakın Osmanlı çileği üretildiğini hatırlatan Çetinkaya, “Hassas bir yapıya sahip olduğundan çok büyük ilgi isteyen Osmanlı çileği üreticileri tarafından sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanır ve 1-2 saat içerisinde satışa çıkarılır. Toplanan çileğin açık havadaki ömrü sadece 15-20 saat olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir. Şu anki itibariyle satış sorunu da yoktur. Daha ürün yetişirken alıcılar Osmanlı çileğini beklemektedir. 

 

BELÇİKA’DAN 20 TON SİPARİŞ GELDİ
Geçtiğimiz yıl Belçika’dan bir gıda firması bize müracaat ederek 20 ton Osmanlı Çileği talep etti ancak bu talebi karşılamamız imkansız. Elimizi kolumuzu bağlanan ve bizleri son derece üzen bir gelişme oldu. 
Ereğli ilçesinin tamamında Osmanlı çileği üretimi yapsak dünyanın her noktasından Osmanlı çileğine rahatlıkla alıcı olur. Osmanlı çileğinin çünkü Pazar sorunu yok. İç piyasadan gelen talebin yüzde 1’ini dahi karşılayamıyoruz. 
Bu konuda devletimizden de destek istiyoruz. Piyasada pek çok işsiz var. Ereğli’de ekonomik kriz nedeniyle tersaneler bölgesinden çok sayıda kişi işsiz kaldı. Bu krizi Osmanlı çileği ile kapatabiliriz. Ereğli’de binlerce işsiz varsa gelip Osmanlı çileği üretimi yapsınlar ömürleri boyu rahat ederek bir yaşam sürerler” dedi

 

“EKONOMİYE CİDDİ KATKI VERİYOR”
20 Yıldır çilek üreticisi olarak görev yaptığını belirten 50 yaşındaki Sevinç Özaslan’da Osmanlı çileğinin Ereğli bölgesine özel bir meyve olduğunu söyleyerek, “Aile ekonomimize de ciddi oranda destek sağlıyor. 
Yaklaşık 6 dönüm arazi üzerinde Osmanlı çileğinin yanı sıra kara çilek dediğimiz meyvenin de üretimini burada gerçekleştiriyorum” sözleri ile konuştu.