Karadeniz Ereğli Belediye Meclisinde 186 esnafı yakından ilgilendiren pazaryerinde karar için yapılan oylama 13-13 sona erdi. Başkan Posbıyık'ın oyu ile meclisten geçen karar gereği yeni bir süreç başladı.

 

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi Halil Posbıyık Başkanlığında Ocak 2014 ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin tamamının katıldığı 2014 yılının ilk meclis toplantısında meclisin her ayın ilk Çarşamba toplantı yine Ağustos ayında meclisin tatil yapması karara bağlandı.

 

GRUP KARARINA UYULMADI

Gündemde yer alan maddelerin yanı sıra Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen önceki meclis kararları ise mecliste tekrar görüşüldü. Ak Partili Yusuf Kalay, Bölge İdare Mahkemesinin, ‘iptal gerekçeleri meclis üyelerine açıklansın’ isteğine Başkan Posbıyık olumsuz yanıt verince oylamalarda grubu evet oyu vermesine rağmen kendisi hayır oyu kullandı. Ereğli pazaryerinde bulunan mevcut kiracıların kiracılık hak ve hukukları ile ilgili komisyon raporunun görüşülmesi zaman zaman tartışmalara neden oldu. Meclis gündeminde yer alan pazaryeri konusunda hazırlanan komisyon raporu ise meclis üyelerinin onayına sunuldu. Kiracıların mağduriyeti ve belediyenin menfaatleri dikkate alınarak kiracıların kiracılık haklarının devamı yönünde işlem yapılması kararı öncesi Bağımsız Meclis Üyesi Fevzi Ekşi, Ak Partili Meclis Üyeleri Esra Alpago ve Yusuf Kalay ile komisyonun başkanı Özkan Özyağcı’nın pazaryeri kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

TAHLİYE KARARI GERİ ÇEKİLİYOR

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında pazaryerinde yaşanacak sürece ilişkin bilgiler verdi.  Meclisin söz konusu pazaryeri ile ilgili kararı almasının ardından belediye tarafından açılan tahliye kararlarının geri çekileceğini açıklayan Posbıyık, “Biz tahliye kararlarını geri çekeceğiz onlar da bize açtıkları karşı davaları geri çekecekler. Kanun çıktıktan sonra esnafları yerlerine yerleştireceğiz. Esnaflar yerlerine geçtiğinde yeni yaptığımız pazaryerinden olan dükkanların hepsi yıkılacak. Orada yeni yaptığımız kapalı pazaryerinden Yumurtacılar arasına çıkan alanda üretim yapanlar için yeni bir yer yapılacak, köylüler haftada 2 gün ürünlerini getirecekler ve satış yapacaklar. Orada hiçbir dükkan kalmayacak. Grubumuz ile bu işin yapılması için uzun zamandır görüşüyoruz.

 

"ŞUBAT AYINDA MEKTUP YAZACAĞIZ"

Pazarcıların derdini en iyi bilenlerden birisiyim. Ali Yağmuroğlu da bu konuyu en iyi bilenlerden bir tanesidir. Bize istikamet gösteren arkadaşlarımızdan bir tanesidir gelirken yine bir konu söyledi bu karar meclisten geçerse önümüzdeki günlerde yapacağımız işler bir hemen tahliye kararlarını belediye olarak geri çekeceğiz, esnafların tahliye kararlarını geri çekmesini sağlayacağız önümüzdeki Şubat ayında bir mektup yazacağız yani resmi bir belge. Bina tamamen bitmiş olsa bana teslim yapılsa belki hemen sizlerle bu taahhüde girebilirim. Dükkanlar henüz bitmedi. Temmuz ayından evvel Mayıs ortalarında inşaat bitiyor, o tarihten Haziran ortasından 15-20 gün önce sizleri sözleşmeye davet ediyorum diye belediye başkanı imzası ile yazı göndereceğiz. Haziran ayından evvel gelin sözleşme tarihini vereceğim. Seçimlerden de önce sonra değil yani. Biz ben ve gururum bu işi yapmaya kararlıyız. 186 esnaf yeni yerlerine geçerken 1 kuruş para vermeyecekler. Usulen bir zam yapacağız çünkü kanun öyle diyor, o da canınız yakmayacak şekilde” dedi.

 

OYLAMA EŞİT ÇIKTI

Posbıyık ile Meclis Üyeleri Esra Alpago, Yusuf Kalay, Fevzi Ekşi arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Fevzi Ekşi, Atatürk Kültür Merkezinde pazaryeri esnafı ile gerçekleştirilen toplantıda, “O tarihte buranın kaymağını siz yediniz buradan çıkartılacaksınız” sözleri söylediğini iddia edince Posbıyık mikrofonu belediye görevlisine aldırarak, “Sen yalancısın yalan söylüyorsun. Sen de git beni mahkemeye ver” dedi. Yapılan oylama sonucunda Ak Parti ve Bağımsız Meclis Üyeleri Posbıyık’ın taahhütlerini görebilmek için çekimser oy kullandı. Yapılan oylama 13-13 sona erince Başkan Posbıyık’ın oyu ile karar meclisten geçti.