"Boş topraklarımız, işsiz insanlarımız var. Bunu ekonomiye katmada görevde bize düşerse bunu da yaparız. Un, yağ, şeker var bu saatten sonra Ereğli'de helvayı yaparız. Ereğli ülkemizdeki pek çok ilçeden çok daha şanslı. Toprağımızın üstünde pembe altında da karaelmas bulunmakta. Osmanlı çileğini kömür emsali toprağın üzerindeki, 'pembe elmas' olarak tanımlıyorum"

Kdz.Ereğli'de tezgah görmeden alıcı bulan, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip olan ve ilk ürünlerini toplanmaya başlanan Osmanlı çileği üretiminde bu yıl yüzde 100 artış bekleniyor.

"TADI VE AROMASIYLA ÖNE ÇIKIYOR"

Fide azlığı ve yetiştirilmesindeki zorluk nedeniyle ilçede sadece 3 köyde 9-10 aile tarafından üretilen Osmanlı çileği, mayıs ayının ortalarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanıyor. Kozmetikten gıdaya kadar farklı sektörlerce talep edilen, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor. Kilosu 35-40 liradan satışa sunulan çileğe yurt içi ve yurt dışından tonlarca talep bulunuyor.

TONLARCA TALEP GELİYOR

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya, yaptığı açıklamada, yurt içi ve dışından gelen tonlarca talebi karşılayamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını ancak son yıllarda üretimin arttırılması noktasında yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

"YÜKSELME TRENDİNE GİRDİK"

Üretimi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Osmanlı çileğini ülke ekonomisine yeniden kazandırabilmek için harekete geçtiklerine değinen Çetinkaya, "Bu anlamda gerek hukuki gerekse üretim anlamında iki ayrı çalışma başlattık. Yaptığımız bu çalışmalarla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Osmanlı çileği üretimini şimdilerde yükselme trendine girdik" dedi.

KRALLARIN YİYECEĞİ OLARAK BİLİNİYOR

İlçenin her karış toprağında Osmanlı çileğini üretmek istediklerini anlatan Çetinkaya, "Fide üretiminde sağladığımız artış ve yeni alanların oluşturulmasıyla geçen sene ilçe genelinde rekolte 1 tonun altındaydı. Bu sene rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki Osmanlı çileğindeki artış yüzde 100'e ulaşmış durumdadır. Bu artış derneğimizi ve bölge halkımızı sevindirmektedir. Her yıl fide üretimini arttırarak devam ettireceğiz. Şuna inanıyoruz ki bunun için inanarak çalışıyoruz, Osmanlı çileği bu bölgenin kültürü. Bu kültürün yaşaması gerekiyor. Osmanlı çileği çok kıymetli, kralların yiyeceği diye tanınan gerçekten lezzetli, aroması yüksek bir ürün. Bu ürünün ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Üretimde yaşanan artışlarla inşallah bundan sonraki süreçte ekonomiye ciddi katkılar sağlayacaktır" sözleri ile konuştu.

BİTKİ LİTERATÜRÜNE GİRDİ

Osmanlı çileğinin morfolojik karakter tespiti, çiçeklenme ve hasat dönemleri kontrol tespitleri 2017 yılında 3, 2018 yılında da 2 kez Tarım ve Orman Bakanlık Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon merkezi Müdürlüğü'nce yapıldığını, 6 resmi kuruluş temsilcisinin katıldığı, "Meyve Tescil Komitesi" toplantısında Osmanlı Çileği'nin tescil edilen 1393. sıra numarası ile çilek çeşidi olarak bitki literatüründe yerini aldığını ifade eden Çetinkaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eğer siz ürününüzü markalaştıramadıysanız, tescil ettirmediyseniz bu yok olma tehlikesi ile karşı kalmanız anlamına gelir. Tescili tamamlandı şimdi marka anlamında coğrafi işaret sürecini başlattık, inşallah bu da kısa sürede sonuçlanacak. Osmanlı çileğini iki noktada yasal koruma altına alma çalışmalarını başarıyla tamamlıyoruz"

YERİN ALTI KARA ÜSTÜ PEMBE

Çetinkaya, işsizlere ve iş kurmak isteyenlere ilçede Osmanlı çileği üretimini tavsiye ettiklerini belirterek, "Bölgemizde işsizlerden bahsediyoruz, insanlar dışarıya iş bulmaya gidiyor, göç ediyor diyoruz. Ben gençlerimize, işsizlerimize de buradan sesleniyorum. Bölgemizde böyle güzel, altın hatta elmas değerinde bir ürün var. Boş topraklarımız, işsiz insanlarımız var. Bunu ekonomiye katmada bir organizatörlükse bu görevde bize düşerse bunu da yaparız. Un, yağ, şeker var bu saatten sonra Ereğli'de helvayı yaparız. Ereğli ülkemizdeki pek çok ilçeden çok daha şanslı. Toprağımızın üstünde pembe altında da karaelmas bulunmakta. Osmanlı çileğini kömür emsali toprağın üzerindeki, 'pembe elmas' olarak tanımlıyorum"

TÜM ÇİLEK SATILMIŞ DURUMDA

İlçedeki kurum ve kuruluşların desteği ile Kocaali Mahallesi'nde kurulan, 'Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nin yakınındaki 1,5 dönüm arazide üretilen ve ilk ürünlerini veren çileğinin tamamının alıcısının hazır olduğunu, ürünün daha pazara inmeden satıldığına vurgu yapan Çetinkaya, "Talep ve pazar konusunda hiçbir sıkıntı yok. Biz Ereğli'nin her karış toprağında Osmanlı çileğini üretsek, elimizde kalmaz, çünkü pazar sorunu yok. Şuan 1,5 dönümlük alan içerisindeki tüm çilek satılmış durumda. Müşterisi geldi, bu alanda ne kadar üretilecekse hepsini alıyorum dedi ve aldı" dedi.

FİDELERE GÜVENLİK KAMERALI TAKİP

Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Erdemir ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında Kocaali Mahallesinde 5 dönüm alan üzerine kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezinde fidelere herhangi bir zarar verilmemesi için güvenlik kameraları ile takip ediliyor.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)