Türkiye’de perakende satış hacmi bir önceki aya göre %0,1 oranında azaldığı bildirildi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, Kurum tarafından hazırlanan Perakende Satış Hacim Endeksi, Ağustos 2014 sonuçlarını açıkladı. Verilen bilgiler ise şu şekilde:  Perakende satış hacmi bir önceki aya göre %0,1 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,1 oranında azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %0,9 azaldı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) aynı seviyede kaldı, otomotiv yakıtı satışları ise %0,6 arttı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %1,2 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %0,9 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %3,1 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %5,4 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %2,2 azaldı.

 

YİYECEK İÇECEK TÜTÜN SATIŞLARI

Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,0 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,0 oranında azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %1,3 azaldı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,7 azaldı, otomotiv yakıtı satışları %1,3 azaldı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %3,2 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %11,4 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %3,7 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %10,0 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %7,8 arttı.

 

YAKIT SATIŞI ARTTI

Perakende ciro bir önceki aya göre %0,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %0,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,2 azalırken, otomotiv yakıtı satışları %3,8 arttı. Perakende ciro bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 oranında arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %10,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %7,3, otomotiv yakıtı satışları ise %0,6 arttı.

 

(Haber Merkezi)