Ülke genelinde 1 Ekim 2010 Cuma günü 12 ildeki 44 yerleşik, 8 yerleşik turne sahnesi ile turne sahnelerinde 2010-2011 tiyatro sezonuna perde açacak olan Devlet Tiyatroları'nın ilk tur yeni oyunları belirlendi.
İLK OYUN: "BİR GARİP ORHAN VELİ"
Zonguldak'ta ise perde 15 Ekim'de açılacak. Devlet Tiyatrosu Zonguldak Sahnesi Müdür Vekili Yalçın Arslan, 15 Ekim 2010 Cuma günü akşam saat 20.00'de yeni sezonun ilk oyununun sahneleneceğini belirterek, "İzmir Devlet Tiyatrosu 15 Ekim'de saat 20.00'de, 16 Ekim'de ise saat 14.00 ve 20.00'de yeni sezonun ilk oyununu sahneleyecek. İlk Oyunumuz 'Bir Garip Orhan Veli". Ekim ayının diğer iki oyunu 'Tek Kişilik Şehir' ve 'Duvarların Ötesi' olacak. Önümüzdeki günlerde bilet satışlarına başlayacağız. Ayda 4 oyun sahnelenecek. Geçtiğimiz sezon halkımızın ilgisinden oldukça memnun kaldık. Bu sene ilginin daha da artacağına inanıyoruz" dedi.
İlk turda 20'si yerli, 18'i çeviri 38 değişik yeni oyun ile geçen senenin kapalı gişe oynayan ve sevilen oyunlarını sanatseverlerle tekrar buluşturacak olan Devlet Tiyatroları'nın, yeni sezonda sahneleyeceği ilk tur yeni oyunları:
Yerli Oyunlar: Erkek ve Kadın (Semih Sergen), Soğuk Bir Berlin Gecesi (Barış Eren), Yaban (Yakub Kadri Karaosmanoğlu), Şair Baba ve Damdakiler (İbrahim Balaban), Boğaçhan (Hasan Erkek), Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan "Onbir Tablo" (Nazım Hikmet: Düzenleyen Nihat Asyalı), Karılarından Hangisi (Yıldırım Keskin), Kadın Sığınağı (Tuncer Cücenoğlu), Üstad Harpagon'a Saygı ve Destek Gecesi (Civan Canova), Pir Sultan Abdal (Mahmut Gökgöz), Çok Bilen Çok Yanılır (Recaizade Mahmut Ekrem), Şili'de Av (Orhan Asena), Sarıpınar 1914 (Turgut Özakman, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Aziz Nesin), Papağan Kaçtı (Özen Rodop), Hacı Yatmaz (Cevat Fehmi Başkut), Titil ile Bibil (Habip Bektaş), Güldürü Üstüne Aldatma Ya Da Tam Tersi (Hadi Aldat Bakalım) (Ahmet Önel), Fermanlı Deli Hazretleri (Musahipzade Celal), Gulyabani (Hüseyin Rahmi Gürpınar).
Çeviri Oyunlar: Moskova-Petushki (Venedikt Yerofeev), Yolun Sonu (Larry Gelbart), Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu (Stephen Sondheim), Vanya Dayı (Anton Çehov), Trafik Cezası (Paulo Levi), Bekleyiş (Ethan Coen), Bedensiz Kadın (Mate Matisic), Beğendiğiniz Gibi (William Shakespeare), Baştan Çıkarma (Carles Batlle), Karanlık İşler (Robin Hawdon), Bırdy (William Wharton), Siyahlı Kadın (Susan Hill), Ölüm Öpücüğü (Simon Williams), Iıı. Rıchard (William Shakespeare), Yedi Kadın (Barbara Scottenfeld), Pinokyo (Carlo Collodi-Brian Way), Don Kişot (M.Cervantes), Mutfak Cadıları (Caroline Smith), Kanlı Düğün (Federico Garcia Lorca).