Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu ile Eğitim Sen Alaplı, Kdz. Ereğli, Kozlu, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey İlçe Temsilcilikleri Yürütme Kurulu Üyeleri, öğretmenlere getirilmek istenen performans sitemine karşı yapılacakları planlamak amaçlı düzenlenen toplantıyla ilgili açıklama yaptı. .

Toplantıda  ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemler Yönetmeliği’ taslağı başta olmak üzere eğitim alanında yaşanan yakıcı sorunlar ve bu sorunlara karşı yapacaklar tartışıldı.


‘İŞYERİ GEZİLERİNİ YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ’

Toplantı sonunda açıklama yapan Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Eğitim Sen tarafından yönetmelik taslağına karşı imza kampanyası başlatılacağını söyledi. Öğretmenlerin itirazlarına rağmen uygulamaya geçirilmek istenen performans değerlendirme sistemine karşı ortak mücadeleyi örgütlemek için işyeri gezilerini yoğunlaştıracaklarını belirten Akyol,  “Eğitimde başarının arttırılması için uygulandığı iddia edilen performans değerlendirme uygulamalarının mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının hızla yaygınlaştığı, on binlerce ücretli öğretmenin güvencesiz olarak çalıştırıldığı, siyasi-ideolojik müdahalelerle sürekli değiştirilen eğitim sistemine en küçük bir katkı sunması mümkün değildir. Öğretmenlik mesleğini daha da itibarsızlaştırması kaçınılmaz olan eğitimde performans değerlendirme uygulamasına karşı ayrım gözetmeksizin bütün eğitim emekçileri ve örgütlü oldukları sendikalar ortak mücadele etmelidir.” dedi.


‘ÖĞRETMENLER BİRBİRLERİNE RAKİP HALE GETİRİLECEK’

Performans değerlendirme sistemiyle öğretmenlerin birbirlerine rakip hale getirileceğini belirten Akyol, Okullarda herkesin birbirinin ‘rakibi’ olduğu düşüncesine ve iş barışının bozulmasına neden olacak. Bu uygulamanın okullarda görev yapan eğitim emekçileri ile diğer öğretmenler, okul yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüğü vb. arasında yaranma, tabi olma, hoş görünme gibi bağımlılık ilişkilerini daha da geliştirmesi kaçınılmazdır. Böylesi bir uygulama öğretmenin iktidara, işverene olan bağımlılığını artıracak; iş güvencesinin sürekli tehdit altında olmasından dolayı da istenilen ve belirlenen rolleri oynamak zorunda bırakılacaktır. Amaçlanan kamusal bir hizmet olarak eğitimi üreten, kamu emekçisi kimliğine sahip öğretmen yerine iktidarın hedeflerine ulaşmasında araç haline getirilen eğitimin, edilgen unsurlarından biri olma rolünü sıkışan ve bunu kabullenen öğretmenler üzerinden ‘makbul öğretmen’ kimliğinin yaygınlaştırılmasıdır. Bu anlamda atılan her adım, öğretmenlerin halkın değil, iktidarın çıkarlarına göre çalıştırılmasını gündeme getirecektir. Eğitimde performans değerlendirme uygulamasının pek çok yönden öğretmenleri öğrenciler ve velilerle karşı karşıya getirmesi gündeme gelecektir. Öğrencileri ve velileri birer ‘müşteri’ olarak gören piyasacı mantığı eğitim sürecinin her aşamasında gündeme gelmesi, okullarda yaşanan kutuplaşma ve ayrışmaları daha da derinleştirecektir. Öğretmenlere performans değerlendirmesi adı altında puan verilmesi ve bu puanların değerlendirme ölçütü olarak kullanılacak olması, eğitimde yeni çatışmaların ortaya çıkmasına neden olacaktır. MEB’in asıl hedefi, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle, eğitimde ücretli, sözleşmeli ve güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak, uzun vadede eğitim emekçilerinin sınırlı iş güvencesini ortadan kaldırmaktır. Eğitimde başarının arttırılması için uygulandığı iddia edilen performans değerlendirme uygulamalarının mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının hızla yaygınlaştığı, on binlerce ücretli öğretmenin güvencesiz olarak çalıştırıldığı, siyasi-ideolojik müdahalelerle sürekli değiştirilen eğitim sistemine en küçük bir katkı sunması mümkün değildir. MEB'in iddia ettiği gibi 'öğretmenlerin niteliğini arttırmak' ve 'mesleki yeterliliklerini ölçmek' hedefi ile bütün öğretmenlerin dört yılda bir merkezi sınava tabi tutulması uygulamasını bağdaştırmak mümkün değildir. Böylesi bir uygulama ile ne öğretmenlerin niteliğinin artırılması ne de mesleki yeterliliklerinin objektif olarak değerlendirilmesi söz konusudur” dedi.