Bazı sol partilerin oluşturduğu Zonguldak Birlikte Mücadele Platformu, önceki gün, Madenci Anıtı önünde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 29'uncu yıldönümü dolayısıyla eylem yaptı.

Platform Sözcüsü ve ÖDP İl Başkanı Ali Deliak, konuş masında şunları kaydetti: "29 yıl önce Türkiye sermaye sınıfının ülkemizin toplumsal kazanımlarına yönelik müdahale başladı. 12 Eylül 1980'de esas olarak 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarını uygulamaya konulabileceği dikensiz bir gül bahçesi yaratma politikasının sonucu aydınlar, sendikacılar, gençler, emekçiler gibi toplumsal direncin temel dinamiklerinin yok edilmesi adına bir askeri darbe gerçekleştirildi. Tüm toplumsal özgürlüklerin yok edildiği ülkenin diken siz bir gül bahçesine çevrildiği bu projenin mürekkebi binlerce insanın kanı ve Türkiye emekçilerinin kaybolan umutları oldu. Bu tarihten beri iktidar olan bütün partiler siyasi ve ekonomik olarak 12 Eylül ruhuyla hareket etti. Bu partilerin her biri 12 Eylül ürünü siyasi oluşumlar olduğu için 24 Ocak kararlarıyla hesaplaşmak yerine kararlara sahip çıkan, halka karşı burjuvazinin, emeğe karşı sermayenin, kamusal haklara karşı özelleştirmelerin yanında saf tuttu. Bazı kesimlerin demokrat ve darbe karşıtı ilan ettiği AKP hükümetinin 12 Eylül darbecilerini cezalandırmaması AKP hükümetinin de 12 Eylül ruhuna her açıdan sahip çıktığının göstergesidir. Bu ülkenin geleceğini karartanların; yıllarca Tür kiye'yi en kanlı, en karanlık yöntemlerle yöne-tenlerin; bir milyon insanımızı gözaltı, yüz binlercesini işkence tezgahlarından geçirenlerin; yüzlerce insanımızı yargısız infazlarla, gözaltında kayıplarla, işkencede ö-lümlerle yok edenlerin, 50 gencimizi asan ların, milyonlarca insanımızı fişleyen, pasaportsuz bırakan, yurttaşlıktan atanların; on binlerce işçi, memur, öğretim görevlisi işinden, öğrencileri okullarından atanların; işçi ve emekçilerin örgütlerini kapatarak milyonlarca insanımızı 'köle ücreti'ne mah
kum edenlerin; milyonlarca kitap, dergi, gazete ve film yasaklayanların, imha edenlerin; bağımsızlıkçı, eşitlikçi, hakkını arayan, toplumsal özgürlük ve adalet ruhunu yok ederek ülkeyi karanlık bir uçuruma sürükleyenlerin peşlerindeyiz. Geçmişle yüzleşmeden ve hesaplaşmadan; 12 Eylül tüm kurum ve kurallarıyla ortadan kaldırılmadan; toplumsal faydayı ön plana çıkaran eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsızlıkçı bir anayasa yürürlülüğe girene kadar; alanlardayız!"