Kozlu Beldesi'nde başlatılan 'boş pili getir, fidanı götür' kampanyası kapsamında katı atik pil toplama kutularının dağıtımına başlandığı bildirildi.
Kozlu Belediyesi 153 Hasta Takip Merkezi tarafından başlatılan pili getir, fidanı götür kampanyası kapsamında pil toplanılmasına başlanıldı. Kampanya çerçevesinde kente getirilen yaklaşık 50 adet pil toplama kutusunun dağıtımına başlanıldı. 153 Hasta Takip Merkezi Sorumlusu Cengiz Alagözoğulları, Kozlu Belediye binası önüne konulan kutuların, pilot bölge seçilen Merkez Cami, Tıp Fakültesi'ne, belediye duraklarına, ilk ve orta öğretim kurumlarına, Türkiye Taşkömürü Kurumu binasına, PTT binasına, yeni yapılan Prestij Parka, Sağlık Ocağı'na ve bazı köy okullarına da yerleştirileceğini ifade etti. Kampanyaya gösterilen ilgiye göre yeni atık kutuların getirileceği ve belirlenen bölgele yerleştirileceğini anlatan Alagözoğulları, Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ile birlikte başlattığımız pil toplama kampanyası kapsamında bir kilo pil getiren herkese meyve yada çam fidanı vereceğiz. Kampanyaya katılacak kadar pil toplayanlar, merkezimize gelerek, müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Gerekli bilgilerini bize not ettirmesi halinde fidanları, ekim mevsimi olan 15 Ekim-30 Kasım arasında sahiplerine teslim edeceğiz. Kampanya ile ilgili henüz duyuru yapmamamıza rağmen ilgi görmeye başladı. Şuan için verebileceğimiz fidan sayısı stoklarla sınırlı olacaktır. Müracaatların erkenden yapılması, kampanyaya katılmak isteyenlerin menfaatine olacaktır diye konuştu.
Alagözoğulları Son dönemlerde bölgede kanser gibi radyasyonun neden olduğu bilinen hastalıkların artması ve çevre sorunlarının baş göstermesi bize bu kampanya için ışık olduğunu anlatırken, kampanya ile çevre ve doğa sevgisini de aşılamayı hedeflediklerini kaydetti.
Pillerin çevreye ve insan sağlığına büyük zararları olduğunu belirten Alagözoğulları, zararları ise şöyle anlattı;
 Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından çok tehlikelidir. Hepimizin bildiği gibi metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabilir. En başta toprak kullanılmaz hale gelir ve metallerin oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Etkilenen sadece su ekosistemi değil, aslında tüm ekosistemdir. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gelir. Toprağa karışan pilin içerisindeki maddeler, hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Mesela kadmiyum, insanlarda yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına, akciğer kanserine ve kansızlığa neden olur.