* Erdemir Grubu’nun 2010 yılını iyi sonuçlar ve pek çok değerli tecrübeyle geride bıraktığını belirten Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, 2011 yılında sektörün fiyat ve talep dalgalanmaları yaşansa da toparlanma süreceğine girildiğini söyledi.

* Hammadde emniyetini sağlamak için yeni kömür ve demir cevheri rezervlerini bünyelerine katmak ve mevcut olanların üretimini artırmak istediklerini belirten Tar, “Hedefimiz sektörde verimlilik ve daha düşük maliyet ile sürekli katma değer yaratan, gerekli yatırımları yapan ve rekabet gücünü artıran tüm faaliyetlerini sürdürebilir karlılık olgusuyla takip eden bir grup konumumuzu güçlendirmektir”

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, dünya ekonomisinin geçen yıla nispeten daha iyi bir toparlanma ile %5, Türkiye’de ise %8 büyüdüğünü, Dünya Çelik Birliği verilerine göre de 2010 yılında dünya ham çelik üretim kapasitesi 2.0 milyar tona ulaşırken, ham çelik üretimi bir önceki yıla göre %15 artış göstererek 1.41 milyar ton olduğunu söyledi. Dünyadaki çelik fiyatları ve taleplerinde birçok dalgalanmanın yaşandığı 2010 yılında Türkiye’de 29.1 milyon ton ham çelik üretimi ile bir önceki yıla göre %15.2 üretim artışı gerçekleştirerek dünya sıralamasında 10. konumunu koruduğunu söyleyen Tar, yurt içi piyasada çelik talebinin önceki yıla göre güçlü olmasının sektörü olumlu yönde etkilediğini kaydetti.
DALGALANMALAR
DEVAM EDECEK
“2011 yılında sektörün büyümesi ile ilgili olumlu beklentiler taşımakla birlikte, fiyat, talep ve hammadde maliyetlerindeki dalgalanmaların devam edeceğini düşünüyoruz” sözleri ile Erdemir’in 2010 Yılı Faaliyet Raporuna açıklamada bulunan Tar, “2010 yılında fiyat dalgalanmaları, değişen müşteri talepleri ve piyasa yapısı, artan yurt içi rekabet, yeni yatırımlarımızın üretime alınması gibi temel değişimler grubumuzu stratejik hedeflerimiz doğrultusunda yeniden yapılanmaya yöneltti. Pazarlama ve satış organizasyonumuzu sektörlere göre uzmanlaşmış dinamik bir yapı ile müşterilerimizin memnuniyetinin ve bağlılığının artırılması, doğru kanallar ile pazara uygun ürünlerin optimal karlılık seviyesinde satılması hedeflerimiz doğrultusunda yeniden düzenledik.
ÖNEMLİ İYİLEŞTİRMELER
GERÇEKLEŞTİRİLDİ…
Satış uygulamalarımızda, müşteri beklentilerine uygun teknoloji destekli yalın süreçleri hayata geçirerek önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik. Entegre çelik şirketi yönetimi, geçmiş yıllara göre daha büyük ve hızlı iniş ve çıkışlar gösteren hammadde fiyatları ile mamul fiyatlarının oluşum dönemlerini kontrol edebilme riskinin yönetimi haline geldi. Sektörümüzde hammadde ve mamul fiyatları, büyük üreticiler ve alıcılar arasında talebin üzerinde üretimin arz edildiği Pazaryerinde oluşuyor. Bu piyasa düzeninde yönetimlerin yapabileceği esas iş, üretim tesislerini rakiplerden daha verimli yönetebilmek, üretilen her ton mamul çelik için daha az enerji ve kaynak kullanarak daha düşük maliyetler ile üretim yapabilmektir. Üretimde verimliliği artırmak için, çelik üretimimiz dışındaki faaliyetleri daha iyi yapan kuruluşlara yönlendirmek için tedbirler alıyoruz.
YENİ YATIRIMLAR
Hammadde emniyetimizi sağlamak için yeni kömür ve demir cevheri rezervlerini bünyemize katmak ve mevcut olanların üretimini artırmak için çalışıyoruz. Ekonomik krizler, piyasalardaki değişimlere hızla ayak uydurmanın, alınan önlemleri uygulamakta kararlılık göstermenin, bazı geçmiş uygulamaları sancılı da olsa sorgulamanın, her konuda farklı bakış açıları geliştirerek yeni çözümler ortaya koymanın önemini gösterdi. Erdemir Grubu olarak 2010 yılını iyi sonuçlar ve pek çok değerli tecrübeyle geride bıraktık. 2011 yılında sektörümüzde fiyat ve talep dalgalanmaları yaşansa da toparlanmanın sürecini öngörüyor ve başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Hedefimiz sektörde verimlilik ve daha düşük maliyet ile sürekli katma değer yaratan, gerekli yatırımları yapan ve rekabet gücünü artıran tüm faaliyetlerini sürdürebilir karlılık olgusuyla takip eden bir grup konumumuzu güçlendirmektir.