Hazine Müsteşarlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında Kredi Garanti Fonu'na 1 milyar TL'lik kaynak aktarımına ilişkin protokol imzalandı.
Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık, bu krediyle ekonomin rahat bir nefes alacağını belirterek, "Kredi Garanti Fonu, 1991 yılında 20 bin TL sermaye ile 6 kurumun ortaklığında özel bir kanunla kurulan küçük bir kuruluş olmaktan çıkarak bugün, TOBB ve KOSGEB'in sermaye artışına iştiraki ile 20 seçkin Bankamızın da toplam 80 milyon TL ile ortak olarak katılmasıyla, 240 milyon TL sermayeli, güçlü bir kuruluş haline gelmiştir. Bu sermaye artırımı ile TOBB, KOSGEB ve Bankalar, yaklaşık yüzde 33'lük oranlarla eşit ortaklar hale gelmişlerdir" dedi Sarsık, şunları söyledi; "KOBİ'lerimizin içinde bulunduğu sorunların en önemlisi de finansman sorunudur. Kurumsal yapılanma eksikliği ve yetersiz teminat yapısı nedeniyle bankalar, KOBİ'lere kredi vermekte tereddüt ediyor veya yüksek teminatlar talep etmelerine sebep olmaktadır. İşte bu noktada Kredi Garanti Fonu KOBİ'lerin finans kuruluşlarına karşı teminat eksikliğini tamamlayarak, finansmana erişimlerine imkân sağlamaktadır. Hazine tarafından sağlanan 1 milyar TL kamu kaynağı ile oluşturulması hesaplanan 10 milyar TL tutarındaki kredi hacmi sayesinde, çok daha fazla KOBİ, finansmana erişecektir. Kamunun sağladığı kaynağı etkin ve doğru bir şekilde kullanmak üzere, bazı kıstaslar da belirlenmiştir. Buna göre, 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcu bulunmayan KOBİ'ler bu kaynaktan yararlanabilecektir. Bu kapsamda asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65'ine Hazine garantörlüğü ile KGF tarafından kefalet sağlanırken, kredi riskinin yüzde 35'i Bankalar tarafından karşılanacaktır. KOBİ'lerimiz için son derece faydalı olacak bu protokol için emeği geçenlere teşekkür ediyor ve bu desteğin KOBİ'lere faydalı olmasını temenni ediyorum.
Bu protokol ile ekonomik kriz sonrası sıkıntıya düşen KOBİ-'lerin hedef alınmıştır. Fakat zaten 5-10 yıl gibi daha uzun süredir sıkıntı içerisinde bulunan KOBİ'lerin derdine deva olmayacaktır."