Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 2015 yılı fındık rekoltesinin açıklandığını belirtti.

Ziraat Odaları Birliği’nin, ihracatçılar ve Tarım Bakanlığı’nın açıklamış oldukları rekolte rakamlarının birbirlerini tutmadığını belirten Türkoğlu, bu durumun üreticileri rahatsız ettiğinin altını çizdi.

Fındık piyasasını çiftçilerin belirleyecek olduğunu söyleyen Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ‘Fındık elimde kalacak diye korkmayın’ dedi.

Konu ile ilgili Türkoğlu’nun yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:

Ziraat Odaları Birliği tarafından 2015 yılında fındık rekoltesi Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Çörüt, İlçe Ziraat Odaları Başkanları topluluğunda basına fındık rekoltesini açıkladılar. Fındık tanıtım kurulu yani ihracatçılar birliklerinin açıkladığı 733 bin ton rekolte ile Birliğimizin açıkladığı rakam çok farklı 143 bin ton fark var. Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı rakam 646 bin tondu. Yapılan çalışmaların birbirini tutmaması üreticiyi rahatsız ediyor. Üçünü alt alta yaz topla 3 böl 656 bin ton yapar yine ihtiyacımızı karşılamıyor. Avrupa’nın ihtiyacı 250 bin ton iç fındık buda 500 bin ton kabuklu fındıktan meydana gelir. İç piyasa 100 bin ton iç fındık 200 bin ton kabukludan meydana gelir.700 bin ton kabuklu fındığa ihtiyacımız vardır. Yine de açık var veya ucu başına denk gelir.

 

Bu arada fındık piyasasını belirleyecek olan çiftçidir. Niçin fındığı ihtiyacı kadar satacak ne yapacak emanete fındık vermeyecek. Piyasa kendiliğinden düzenlenecek. Fındık elimde kalacak diye korkmayın geçen sene fındığını satmayan saklayanlar fındığını 17-18 liradan sattı.

 

Bu şartlarda ne yapmak lazım fındığını iyi kurutmak, hava alabilecek bir yere koymak. Fındık iyi kurutulup iyi istif edilirse 3 sene bir şey olmaz.

 

Bütün üreticilerin yeni fındık sezonunda yüzlerinin gülmesini umarım. Bereketli olmasını dilerim.”