Zonguldak’ın piyasa araştırması yapan tek kurumu olan GMİS Basın Bürosu, “Temmuz ayında gıda fiyatları yüzde 0.33 arttı” tespitinde bulundu.

 

Sendikanın Emeğin Başkenti’ndeki piyasa araştırmasıyla ilgili yaptığı açıklamada  “2010 Temmuz ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında arttı. Temmuz ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 2.88 seviyesinde gerçekleşti.  2010 yılının ilk 6 ayında mutfaktaki artış oranı yüzde 2 oldu. Temmuz ayı mutfak harcamasında,  süt,  kırmızı et ve kuru bakliyat çeşitlerindeki artışlar etkili oldu” vurgusu yapılarak şu bilgilendirme yapıldı.

 

SÜT ÜRÜNLERİ ARTTI

 

Buna göre 2010 Temmuz ayında 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 728 TL oldu. Yüzde 0.33’lük artış mutfak giderini 2.40 TL yükseltti.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Temmuz 2010’da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.33 oranında arttı. Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre 2.40 TL artış ile 728 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 2.63 oldu. 2010’nun ilk 7 ayında mutfak giderleri yüzde 1.74 seviyesinde arttı.

Temmuz 2009’da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.39 oranında gerilemiş, aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık enflasyon oranı yüzde 4.53 olmuştu. 

Temmuz 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; pastörize süt yüzde 10, beyaz peynir yüzde 5 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.

Temmuz ayında da kırmızı et ürünlerindeki hareketlilik devam etti. Temmuz ayının son haftasında bir önceki aya göre önemli artışlar tespit edildi. Kemikli et yüzde 5, kıyma yüzde 7,  kuşbaşı yüzde 5, tavuk fiyatı yüzde 2 arttı.

Sakatat grubu ürünlerde bir önceki aya göre önemli değişim olmadı. Balık, mevsiminin bitmesi nedeniyle hesaplamaya alınmadı.

 

BAKLİYATTA DA ARTIŞLAR OLDU

 

Bakliyat grubunda fiyatlar temmuz ayında da hareketli geçti. Kuru fasulye yüzde 15, kırmızı mercimek yüzde 20 , barbunya yüzde 15, nohut yüzde 10  arttı.

Tahıllar grubunda bulgur yüzde 5, makarna yüzde 5 arttı. Baldo pirinç yüzde 6 arttı.

Temmuz ayında 2010’da sebze grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı. Meyve grubunda mevsimi geçen ürünlerde artış, mevsim ürünlerinde düşüş gözlendi. 

Yağlar grubunda, ayçiçeği yağı yüzde 2.5, zeytin yağı yüzde 2 arttı. Kahvaltılık zeytin çeşitlerinde değişim olmadı. Gıda harcamasını oluşturan şekerli ürünler, çay, salça ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim tespit edilmedi.

Temmuz 2010’da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 2.48 TL artış ile 1.918 TL oldu.