Eğitim-Sen 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü Çaycuma’da kutladı.  

 

            5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü “Çözüm Öğretmenle Başlar” sloganıyla kutlayan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği’nin düzenlediği program Çaycuma Garden Balık Restaurant’ta yapıldı.

 

Etkinlikle ilgili olarak yapılan açıklamada ise şu bilgilendirme yapıldı:

 

Eğitim Sen tarafından son bir yılda Çaycuma’da yapılan eylem ve etkinliklerin slâytla sunumunun yapıldığı geceye Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz tarafından kutlama mesajı gönderildi. Gecede emekli olan Eğitim Sen üyeleri Erol Akçay ve İlyas Ertop ile Samsun’a tayinleri çıkan Özcan Yılmaz, Aylin Yılmaz ve Gökçebey’e tayin olan Şule Akyol’a plaket verildi.

Sunuculuğunu İbrahim Erman’ın yaptığı gecede konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, bugün 100’ü aşkın ülkede kutlanan 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün Türkiye’de sadece Eğitim Sen tarafından kutlandığını vurgulayarak, öğretmenlerin yaşadığı sorunlara değindi.  Türkiye’deki öğretmenlerin, toplumsal statüleri, ekonomik sorunları, sosyal ve özlük hakları açısından OECD ülkeleri içinde en kötü durumda olduğuna dikkat çeken Akyol; “Ülkemizdeki öğretmenler, OECD ülkeleri içerisinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır” dedi.

Öğretmen açığının oldukça fazla olduğunu ve 350 bin işsiz öğretmenin atama beklediğini vurgulayan Akyol, öğretmenlerin ücretli, sözleşmeli, kadrolu, uzman ve başöğretmen gibi kategorilere ayrıştırılarak sınıflandırıldığını söyledi. Sınıflandırılan öğretmenlerin aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücretler aldıklarını, bu durumun da eğitimin niteliğini olumsuz etkilediğini belirten Akyol; “Eğitimde kadrolu çalıştırma politikasından adım adım vazgeçilmekte, öğretmen açıkları sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasıyla kapatılmak istenmektedir. Gün geçtikçe sayıları hızla artan ücretli öğretmenler ayda, 350-750 TL arasında ücret almaktadır” dedi.

İstanbul Sultangazi Melahat Öztoprak İlköğretim Okulunda 4-B kapsamında sözleşmeli öğretmenlik yapan ve beyninde tümör olduğu için hastaneye kaldırılan Elif Aybaç Aşık’ın 4-B’liler için geçerli olan 30 günlük rapor süresinde tedavisini tamamlayamadığı için sosyal güvenceye en çok ihtiyacı olduğu dönemde sözleşmesine son verilerek işten atıldığını hatırlatan Akyol, 4-B, 4-C benzeri güvencesiz çalıştırılma biçimlerine son verilerek,  kadrolu atama yapılmasını istedi.

Zonguldak genelinde 50’nin üzerinde açık bulunan müdür ve müdür yardımcılığı kadrolarına duyuru yapılmadığını, duyuru yapılmaksızın Çaycuma Gazi İlköğretim Okulu’na ikinci kez müdür ataması yapıldığını, zorunlu yer değiştirme atamalarının görevlendirme yoluyla delindiğini, Çaycuma’da yapılan öğretmen görevlendirmelerinde nesnel kriterlere uyulmadığını vurgulayan Akyol; “İş öyle bir noktaya gelmiştir ki, çocuklardan toplanan paralarla okullarda çalıştırılan hizmetlilerin belirlenmesinde dahi AKP’ye sorulmaya başlanmıştır” dedi.