Koronavirüse rağmen sokaklar dolmaya başladıkça, parklarda, bahçelerde, sahillerde plastik atıklarla dolu görüntüler de tıpkı eskisi gibi gelmeye devam ediyor. Plastik pipet, bardak, çatal, bıçak, kaşık… Yalnızca 1 dakika kullanıp attığımız plastikler ormanlarımızı, denizlerimizi, çevremizi kirletiyor.

Dünyada çevre mücadelesi veren en büyük kurum olan Greenpeace, “alternatifi olan bu ürünlere ihtiyacımız yok. İmza ver, Avrupa Birliği’nde yasaklanan tek kullanımlık plastikler Türkiye’de de yasaklansın.” Çağrısı yaptı.

Çağrının devamı şöyle:

Ancak plastik kirliliğine karşı güzel şeyler de oluyor. Temmuz ve Ağustos’ta sosyal medya #PlastiktenKurtul mesajlarıyla dolup taştı.

21 Temmuz’da herkesi #PlastiktenKurtul etiketiyle paylaşım yapmaya davet etmiştik. Aynı etiket altında binlerce kişi buluştu ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için taleplerini yinelediler.

Hareketimiz o kadar büyüdü ki, birçok belediye de bu harekete katıldı ve bizimle birlikte aynı talebi dile getirdi. Hatta kimi belediyeler logolarına tek kullanımlık plastikler ekleyerek geleceğimizin böyle olmaması için çağrıda bulundu.

İstanbul, İzmir, Muğla, Rize, Eskişehir, Hatay ve daha birçok şehirden 38 ilçe belediyesi mesajımızla birlikte harekete geçti ve ilçelerinde plastiksiz bir gelecek istediklerini dile getirdiler.

İşte o tweetlerden bazıları:

Bu güzel hareketin Türkiye’ye yayılması ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için çalışmaya devam ediyoruz. Twitter hareketiyle tekrar gördük ki birlikte hareket ettiğimizde bir anda binlerce kişi olabiliyor ve talebimizi yüksek sesle dile getirebiliyoruz.

Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını isteyen 400 bini aşkın imza ve bir günde atılan binlerce tweet bunu başarabileceğimizin en güzel ispatı. Şimdi sen de bu büyük hareketin bir parçası ol, Avrupa Birliği’nde yasaklanan plastik pipet, çatal, bıçak gibi kullanımı gereksiz tek kullanımlık plastikler Türkiye’de de yasaklansın.

Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası'nda 4 metrekareye 1 plastik atık düşüyor. Sorunun en büyük kısmını da 2 dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.u ürünler 'de Avrupa Birliği, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardaklarının yasaklanması konusunda anlaşmaya vardı. Alternatifi olan bu ürünler Türkiye'de de yasaklanmalı. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız.

İMZA VER:

https://act.greenpeace.org/page/40176/petition/1?ea.tracking.id=fromemail&utm_medium=email&utm_source=engagingnetworks&utm_campaign=plastik-bld-dev&utm_content=200821-CAM-Plastic-BelediyeWrapUp-DEV+B&ea.url.id=4876303&forwarded=true