***Türk Hava Yolların’nın (THY)  İstanbul-Zonguldak-Trabzon seferleri başlatmasını isteyen Zonguldak Platformu, AKP Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’a başvurdu. Aynı isteği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da gönderen platformun Özbakır’a gönderdiği ileti şöyle:

Bizler Zonguldak ili Sivil Toplum Kuruluşları olarak THY ile ilgili bölgemizdeki bir ulaşım kolaylığından yararlanamadığımızı arz etmek istiyoruz.


TÜRK ŞİRKETLERİ İLGİSİZ

Zonguldak ilimizde bulunan havalimanı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi sorumluluğunda iken; 31.01.2002 tarihinde yeterli yolcu kapasitesi olmadığı gerekçesi ile kapatılmıştır. 30.10.2006 tarihinde aynı kurum tarafından kiralama usulü ile il Valiliğimizin de içinde bulunduğu “Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi Ve Ticaret A.Ş.” ne 25 yıllık sürede işletmek üzere ihale edilmiştir. Havalimanı ile ilgili birçok eksik ve aksaklıklar işletmeci şirket ve bölgemizdeki kurum/ kuruluşların katkılarıyla giderilmiş, 22.08.2007 tarihinden itibaren yurtiçi ve yurtdışı uçak seferlerine açılmıştır.

Hizmete açıldığı tarihten 2014 yılı sonuna kadar özellikle Almanya’nın Dusseldorf- Dortmunt ve Essen bölgesinde yaşayan (Zonguldak – Bartın – Karabük) gurbetçilerimiz direkt başlatılan uçak seferleriyle büyük bir rahatlığa kavuşmuş, sürekli dua etmekteler. Bugüne kadar yurtdışından toplam 133.917 yolcu sayısına ulaşılmıştır. 

Ne yazık ki Almanya’dan bir Alman Şirketi (Germania) sefer yaptığı halde Türk Şirketleri ilgi göstermemiştir. Ayrıca iç hat seferleri ile ilgili olarak 2014 yılı yerel seçimlerde Sayın Cumhurbaşkanımıza seferlerin başlatılması konusu arz edilmiş, meydan konuşmasında Sivil Toplum Kuruluşları desteklesin derhal başlatalım mesajı verilmiştir.


AKABİNDE ANTALYA SEFERLERİ İSTİYORUZ

Batı Karadeniz Bölgesinin merkezinde yer alan Zonguldak Havalimanına Türk Havayolları tarafından bölgemizde yaşayan Doğu Karadeniz kökenli hemşerilerimizin iyi günde, kötü günde bölgelerine gidebilmelerini kolaylaştırmak, insanlarımızı yakınlaştırmak ve kavuşturmak için İstanbul - Zonguldak ve Trabzon seferlerinin aktarmalı olarak THY aracılığıyla başlatılmasını istiyoruz.  Akabinde de özellikle yazın İstanbul-Zonguldak-Antalya seferlerinin gerçekleştirilmesini istiyoruz.

Geçmiş yıllarda 70 kişilik BORAJET firmasına ait uçaklarla İstanbul-Trabzon seferleri başlatıldı. Toplam 231 seferle 9.100 yolcu taşında ancak kış dönemi olması ve jet tipi olmamasından dolayı ve kısa süreli sürdürülmesinden planlanan seferlere göre doluluk oranı ortalama %..40... olmuştur.

Bizler Batı Karadeniz Bölgesi insanı olarak Hava Ulaşım kolaylığına kavuşmak istiyoruz. Neden Milli Hava yolumuz THY ülkemizin her bölgesini uçuyor, Zonguldak için bir planlama yapmıyor? Almanya’dan bir Alman şirket 2009 yılından beri güvenli, kesintisiz uçuyor.Eğer Havalimanı bahaneyse neden yabancı Hava yolu uçuyor da Milli Hava yolumuz uçmuyor? Bildiğimiz kadarıyla Zonguldak Havalimanında her türlü uçak hizmetleri kesintisiz ve düzenli yapılmaktadır.


ZONGULDAK’TA 25 BİN TRABZONLU YAŞAMAKTA

Sayın Vekilim, Biz sivil toplum kuruluşları olarak artık ulaşım kolaylığına kavuşmak istiyoruz. Ülkemizde son yıllarda Hava Yolu taşımacılığı çağ atladı. Bizde yararlanmak istiyoruz. Zati aliniz bu konuda Batı Karadeniz bölgesini de inşallah mutlu sona kavuşturacaktır. Biz ve temsil ettiğimiz insanlar hep duacı olacağız. İlgi bekliyoruz ihmal edilmek istemiyoruz, iyi günde kötü günde dost ve akrabalarımızla buluşmak istiyoruz.

Zonguldak Havalimanına iniş kalkış için THY filosunda uygun uçakların olduğu malumlarınızdır. Alman şirketin uçtuğu uçak tipleri THY bünyesinde de mevcuttur.

Hatta İstanbul-Trabzon arası her gün uçan 5 uçağın marka model ve yolcu kapasitesi Almanya’dan şehrimize inen uçakla aynıdır. 

Ayrıca; TÜİK verilerine göre Zonguldak’ta 25.003 Trabzonlu, 6.929 Giresunlu, 4.156 Ordulu, 2.943 Rizeli, 2.325 Artvinli, 2.206 Gümüşhaneli yaşamaktadır. Bu veriler ise kimliğinde memleketinin ismi olan vatandaşlarımız olup bu rakamlara Zonguldak’ta doğanlar ve nüfusunu Zonguldak’a aldıranlar dahil edilmemiştir. Bu nedenle rakamlar bunların çok daha üstündedir. 

Bunun yanı sıra Zonguldak Havaalanı bulunduğu yer itibariyle Bartın ve Karabük’e de hitap etmekte olup, Bartın’a Havalimanı mesafe olarak Zonguldak’tan da yakındır.


BARTIN’DA 1123 TRABZONLU YAŞIYOR

Yine TÜİK’in nüfusa kayıtlı verilerine göre Bartın’da 1.123 Trabzonlu yaşamakta olup Trabzon’un çevre illerinden de Bartın’da çok sayıda vatandaşımız yaşamaktadır. Zira Karabük’te yaşayan Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadenizli vatandaşlarımız da bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre Karabük’te 3 bin 141 Trabzonlu, 806 Artvinli, 803 Giresunlu ve 566 Rizeli yaşadığı belirtilirken nüfusunu Karabük’e aldıranlarla birlikte rakam 10 binleri bulmaktadır.  

Bununla birlikte Uçak seferlerimizden İstanbul güzergâhını da kullanacak çok sayıda insanımız bulunmaktadır. Yine TÜİK verilerine göre; 122 bin 592 Zonguldaklı, 98 Bin 56 Bartınlı, 95 Bin 441 Karabüklü İstanbul’da yaşıyor.

Bu vatandaşlarımızın çoğu da İstanbul’un Avrupa yakasında yaşamaktadır.   


DOĞU KARADENİZ KÖKENLİLER

Bölgemizdeki Zonguldak, Bartın ve Karabük illerindeki Üniversitelerdeki öğrencilerimizin büyük bir bölümü Doğu Karadeniz kökenli olduğu gibi Doğu Karadeniz bölgesindeki Üniversitelerde okuyan da binlerce gencimiz mevcuttur.

Ayrıca bölgemizdeki Karabükspor, Zonguldakspor ve Bartınspor gibi takımlarımızın maçlarında da gerek bu takımların gerekse maç oynamaya gelecek takımların sporcuları ve taraftarlarının da Zonguldak Havaalanını kullanmasıyla hiç yolcu sıkıntısı çekilmeyeceği muhakkaktır.

Bütün bunların ötesinde Filyos Vadisi Projesi başta olmak üzere Batı Karadeniz bölgemizdeki illerimize daha çok yatırımcı çekilebilmesi, turizm başta olmak üzere birçok sektörün gelişebilmesi için de Zonguldak Havaalanının yurt içi seferlerine açılması büyük önem arz etmektedir. Zonguldak’ta yetişen ürünlerin yurt içi ve yurt dışına sevki konusunda da havaalanımızın yurt içi seferlere açılması büyük önem arz etmektedir.

Bu doğrultuda gerçekleşebilecek bir iç hat seferleriyle hem devletimiz hem milletimiz kazançlı çıkacaktır.