Zonguldak Demokrasi Platformu Bileşenleri, Maden Mühendisleri Odası'nda bir araya gelerek 12 Eylül'de halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişikliğine 'hayır' diyeceklerini açıkladılar. Demokrasi Platformu Bileşenleri adına bir açıklama yapan ESM Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, AK Parti hükümetinin iktidar olduğu 8 yıl içinde demokratik bütün kanalları kapatarak tekelci bir iktidar yapılanması kurmaya odaklandığını öne sürdü.
Anayasa değişikliği çalışmalarının bu uygulamaların bir parçası olduğunu anlatan Kumkumoğlu, şöyle konuştu: "İktidar partisi, 12 Eylül'le hesaplaştığını ve demokratikleşmeden yana olduğunu söylerken samimi değildir. Çünkü anayasa değişikliği maddelerini alt alta sıraladığımızda özgürlükçü ve demokratik açılım sunmadığı apaçık ortada. Bu değişiklikler ile AK Parti'nin amacı özgürlükler ve halklar ülkesi oluşturmak değil iktidarını daha da güçlendirmek, yargıyı da kontrol altına alarak baskıcı bir düzen
kurmak istemesidir. Bu nedenle yapılan halk oylaması halkın görüşünün sorulması değil tıpkı 12 Eylül Anayasası gibi bir dayatma ve aldatmaca olacaktır."
Anayasa değişiklikleri bir bütün olarak ele alındığında, öncelikli olarak yargının hedef alındığının görüldüğünü anlatan Kumkumoğlu, şunları söyledi: "Demokratik işleyişin temeli olan kuvvetler ayrılığı ilkesine müdahale anlamına gelen bu değişiklikler ile iktidarın kontrolsüz bir güç arayışında olduğu anlaşılmaktadır.
12 Eylül anayasasına da iktidar partisi tarafından dayatılan anayasaya da hayır diyoruz. İktidar partisinin derdinin demokratik hak ve özgürlükler oluşturmak olmadığı belli olmuştur."