Cumhuriyet Gazetesi’nde Oktay Ekinci’nin hazırladığı ‘4. Dönem’dekiler yazı dizisinin 21 Ağustos tarihinde yayımlanan bölümünde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ta bulunuyor.

“Halil Posbıyık 1971’den beri ‘belediyeci’ 1974’ten bu yana da kentin ‘Posbıyık Amca’sı” spotlu haberinin başlığında ise “Karadeniz Ereğli’nin ‘efsane’ yöneticisi” ifadeleri yer almış.

Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarlarından Oktay Ekinci’nin “Kuşaktan Kuşağa Başkanlar” başlıklı yazı dizisinde Posbıyık ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Milletvekili adaylığı için 2008’de (doğrusu 2007 olacaktı) görevinden ayrılan Karadeniz Ereğli Belediye Bakanı Halil Posbıyık, 29 Mart 2009 seçimlerini CHP adayı olarak ve “oy patlaması”yla kazanınca, halkın yorumu şöyle oldu:

“Efsane geri döndü”…

Halkın ve çocukların “Posbıyık Amca”sı olarak şimdi 4. dönem başkanlığını yaşayan Halil Posbıyık, Ereğli’de 1945’de doğdu. 20 yıl Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası’nın “İnşaat mühendisi” emektarı olduysa da 71’deki Fen İşleri Müdürlüğü’nden ötürü kendini “en kıdemli  belediyeci” sayar.

Atatürkçü Düşünce Derneği”nin ilk “ilçe örgütü”nü kuran Posbıyık, Ereğli’yi “il” yapma sözü veren Turgut Özal’a inanarak ANAP’tan başkanlık adaylığını koyduğu 89 seçimlerini kaybetse de 94’de seçildi.

Erdemir’in satılmasına “karşı” demokratik kuruluşlarla birlikte mücadelesiyle de halkın çok daha geniş sevgisini kazandı.

Kentin geleneksel “Osmanlı Çileği Festivali”ni zenginleştirerek “Uluslar arası Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali”ne dönüştüren Posbıyık, Yunanistan’ın Hydra kentiyle kardeş olmasıyla da Abdi İpekçi Ödülü’nü aldı. Böylece 1999’da yüzde 54 oyla 2. kez, 2004’te de yüzde 65 gibi rekor oyla 3. kez seçildiğinde, Avrupa Birliği de Ereğli’yi “Avrupa Kenti” ilan etmişti.