"Teftiş raporu hala bize gelmedi. İçişleri Bakanlığı’ndan birçok arkadaşımızın, bakanın yakını olduğunu biliyorum. Ona rağmen mağdur olan müteahhitler bize anlatıyor, bir şey de olmuyor. Ankara’da bunun çözüm yolu var. Bütün belediyeler bunu yapıyor. Ben yapamıyorum."

Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısının ilk oturumu gerçekleştirdi. Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, meclisin resmi oturumu öncesi yaptığı gündem dışı konuşmada, son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Posbıyık konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"OYAK'LA GÖRÜŞMELERİN SONUCUNU BEKLİYORUZ"

“Belediye çalışmalarımız devam ediyor. OYAK’la görüşmelerimiz de devam ediyor. Büyük yatırımları yapmak için OYAK ile yapacağımız anlaşmaların neticelerini bekliyoruz. Ama günlük hayatı gayet iyi yönetiyoruz, hiçbir problemimiz yok. İşçi ücretlerini zamanında ödeyen bölgedeki birkaç belediyeden bir tanesiyiz. Ereğli’nin tüm mahallelerinde çalışmalar yapıyor, halka dokunuyoruz. Elimizden geldiği kadar büyük bir gayretle herkesi memnun etmeye çalışıyoruz. Mutlu edemediğimiz kısım iş isteyenler. Açım diye gelenleri mutlu ediyoruz, her türlü yardımı yapıyoruz ama iş konusunda büyük baskı var.  İntihara kalkanlar var. Büyük manevi baskı altındayız. Yüreğimizin yağları eriyor. Bu bir realite, bunu kabul etmek lazım.  Onun dışında işlerimiz iyi gidiyor.

ON BEŞ BİN TON ASFALT DÖKECEĞİZ

Birkaç güne kadar on beş bin ton asfalt dökeceğiz. Cehennemağzı Mağaralarının oradan başlayacağız. Bazı tespit ettiğimiz yerler var. 50 bin metrekare de serpme asfalt yapacağız. Ören civarından başlayacağız.   Halk kafe bitmek üzere. Çok güzel bir yer yapıyoruz. Herkes beğenir inşallah. Arkadaşları gönderdik, Bodrum Belediyesi'nin çalışma sistemini gördüler, oradan örnekler aldılar. Daha sonra oranın tefrişini Bursa’dan satın aldılar. Orası her vatandaşın beğeneceği enfes bir yer olacak. Aynı zamanda burada amacımız, diğer kafelere yenilenin diye mesaj vermek olacak. Yeni modern, kafe imajını sunmak için arkadaşlarımız gayret içindeler.

DEVAM EDEN ÇALIŞMALAR

Dışarıdan görüyorsunuz, AKM’de büyük bir tadilat yapıyoruz. Aynı zamanda yeni salonlar ortaya çıkarıyoruz. Ereğli’de en büyük sıkıntılardan biri, konserler verilmesi, halk konserleri verilmesi, talebelerin etkinliklerinde sıkıntılar vardı. Ses izolasyonları yapıyoruz, çatısını komple değiştirdik. AKM’de büyük bir masrafla, büyük bir hızla çalışma devam ediyor. Kültür ve Sanat Sokağı devamlı gelişiyor.  Büyütüyoruz. Sedef dökme işlemleri başladı, cam işi başladı.

KASIM'DA İHALEYE ÇIKACAK

Eski belediye binasının olduğu yerdeki projeler bitti. Hazır vaziyette, sadece tavanda bir jeneratör meselesi vardı. Beş sene sonra yeniden anıtlar kurulunu ikna etmek suretiyle büyük bir kültür merkezi yapacağız. Her şeyi hazır, parası da hazır. Tahmin ediyorum Kasım ayında statikleri biter, ihaleye çıkabileceğimizi zannediyorum.

OFİS YOLUNA RESTORAN

Erdemir Genel Müdürlüğü yanında büyük bir restoran üzerinde çalışıyoruz. Projeleri bitti, ihale aşamasına geldi, terasıyla birlikte deniz kenarında 400 metrekare civarında bir alanı halkın ihtiyaçlarına açmak istiyoruz. O da en geç kasım ayında ihaleye çıkar diye tahmin ediyorum.”

ANKARA’YI ADRES GÖSTERDİ

Revizyon çalışmasına başladık. Ereğli’de geçtiğimiz dönemden kaynaklanan büyük sıkıntılar var. İnşaat ruhsatlarında büyük hatalar yapılmış. Müfettiş geldi, bunların hepsini tespit etmiş. Hepsini gözlem altına almış. 30’un üzerinde dosya var. Bunlara hiçbir işlem yapamıyoruz. İşlem yaptığımız zaman biz yanıyoruz. Memurlarla, belediyedeki arkadaşlarla, konuşuyoruz. Ak Parti Meclis Üyesi Sayın Mustafa Kumaş’la da konuşuyoruz, müteahhitlere mesaj veriyoruz; yani siz Ankara’da söz sahibisiniz, yardım edin diyoruz. Çevre Bakanlığı’ndan bir destek gelsin. Mesela teftiş raporları hala bize gelmedi. İçişleri Bakanlığı’nda bir çok arkadaşımızın yakını olduğunu biliyorum. Ankara’ya gidecekler orada bunun çözüm yolu var. Bütün belediyeler gidiyor. Burada ben yapamıyorum çünkü ben CHP’li belediye olduğum için pek sıcak bakmıyorlar. Müteahhitlerin büyük bölümü mevcut hükümetin partisinden, bunu çok rahat bir şekilde halledebilirler ama nedense Anka’ya gitmeyi tercih etmiyorlar, her gün bizle sohbet ediyorlar. Bunu burada söylemek istedim. İnşaat işlerinin hallolması lazım. Bu, Ereğli’nin meselesi, şahıs meselesi değil. Çünkü; orada insanlar çalışacak. Orada bekleyen inşaatlar var, onlar faaliyete başlayacak. Ereğli’ye para girecek. Bu konuda ortak bir çalışma yapmamız gerektiğini burada bir daha söylüyorum. Revizyonda elimizden geldiği kadar yasaların bize verdiği yetkiyi kullanmak suretiyle bu sakat işleri düzeltmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu Ereğli’nin meselesi. Ereğli’de bir hareket olması lazım. Buna inanıyoruz ama bunları verirken biz de korkuyoruz, çünkü yasaya aykırı hareket edersek direk ağır cezadayız. Geçmiş 20 yılda bunları çok yaşadım.

GÖZTEPE’YE TELEFERİK

Bu ay Tunalı Hilmi heykelini yaptırıyoruz. Ereğli için büyük önemi var. Burada öncülük yapmış bir büyüğümüz. Sivil kuvvetlerle örgütlenmeyi gerçekleştirmiş, daha sonra kaymakamlık yapmış, bölge milletvekili olmuş. Onun heykelini yaptırıyoruz.  Bir de bir denizkızı masalı anlatılır.  Kuyudan denizkızı çıktığı rivayeti vardır. Ereğli’ye turizm hareketini geliştirmek istiyoruz. Kültür merkezi yapılınca roma hamamı ortaya çıkacak. Büyük bir ilgi göreceğini düşünüyoruz. Göztepe’ye  teleferik yapmak için son gayretlerimizi gösteriyoruz. Bir taraftan yeni balık lokantalarını turizm için aranılan bir yer yapmak istiyoruz. Devrek yolu açıldığında Ereğli’ye gelen insanların artacağına inanıyoruz. İç Anadolu’ya bağlanacak, onlar da denize ulaşacaklar.  Bunları önceden hazırlık yapmak lazım. O kuyuda bir deniz kızı heykeli yaptırıyoruz.  Ata tohumu çalışmalarımız devam ediyor. Büyük bir sera yapma çalışmalarımız başarıyla devam ediyor.  Çiçeklerimizin büyük bölümünü Ereğli belediyesi üretiyor.

DERE YATAĞI

Belediye binasına girerken görüyorsunuz, dere yataklarının yan duvarlarını güçlendiriyoruz. Yıkılma tehlikesi var, enerji hatları sakat. Bu direklerin değiştirilmesi konusunda anlaşma yaptık ve dere yataklarının kenar duvarlarını sağlamlaştırıyor, hem de enerji hatlarını yerin altına alıyoruz.

TURİSTİK ÇALIŞMALAR

Çaylıoğlu İnönü mağarasında arkeologlar çalışmaya devam ediyor. Belediyenin büyük desteği var. Yeni bir hitit heykeli çıktı. Bu da çok büyük ses getireceği söyleniyor. Sayın valimiz geçenlerde şaşkına döndü. Orası turistik merkezlerimizden biri olacak, yine kaymakamımızın, Fatih Beyin gayretleriyle Kayalıdere genişletiliyor. Oradan da güzel neticeler alacağımızı zannediyorum.”

BİRİLERİNİN KABAHATİ VAR

Bazı konulara çok yumuşak bir üslupla değineceğim. AK Parti grubu da, kardeşlerim, aynı dava için, Ereğli için savaşıyoruz. Meselemiz Ereğli ve Ereğli’de yaşayan halk. Kimse siyaset düşündüğümü, siyaset yaptığımı düşünmesin. Bu olayları çok iyi algılamamız lazım. Onun için hakkını korumamız lazım. Kaymakam başkanlığında AK Parti, diğer ilçe başkanları toplanıp Ereğli için mücadele veriyoruz. 2016 yılında Ereğli için kapalı yüzme havuzu kararı çıkıyor. Bu yüzme havuzu bürokratlar marifetiyle Kilimli’ye yapılıyor. Hala bizim yüzme havuzumuz yok. Zonguldak’tan büyük kentte yüzme havuzu yok. Burada birilerinin kabahati var. Ya milletvekillerinin, ilçe başkanlarının ya da belediye başkanlarının falan. Bir kabahat var. Ereğli’nin hakları korunmuyor.

Şimdi ben asfalt dökebilmek için gayret ediyorum. Vali Bektaş’a gittik rica ettik. Bilançosu en düzgün belediye benim belediyem, sizin belediyeniz. Devlete 5 kuruş borcumuz yok. Herşeyimiz tıkır tıkır yolunda, bilançomuz çok düzgün. Kredi almak istiyoruz İller Bankası’ndan. Sayın Bektaş devreye girdi. Başka yardım edenleri de devreye soktuk. Kaç aydır kredi alamadım. Zonguldak Belediyesi asfalt dökeceğim, dedi 3 günde kredisi çıkmadan ihale yaptı, 35 bin ton asfalt dökmek için. Kıskanmıyorum, Zonguldak da benim ama neden bu ayrımcılık yapılıyor. İsyan etme noktasına geldik yani. İsyan ediyoruz yani.

"BEN TERÖRİST DEĞİL CHP'Lİ BELEDİYEYİM"

Dedik ki, Ereğli’de bir GES (Güneş Enerjisi Sistemi) konusu, enerji üretilecek. Bu enerjiyle de yaklaşık 4 megavat bir enerji üreteceğiz. Bu da 400-450 bin lira civarında gelir sağlıyor. Ereğli Belediyesi park ve sokak aralarındaki aydınlatmanın bedelini ödüyor. 800 milyar lira para ödüyoruz. Avrupa fonlarından verilen paralar için bir danışmanlık şirketi bulduk. O danışmanlık şirketi vasıtasıyla, bir panel grubu kuralım. GES Konusunda ayda 400 bin liralık gelir elde edeceğiz. Para da almayacağız devletten. Mahsup yapacağız. Ayda 800 bin lira öderken, ayda 400 milyar liralık gelir elde edeceğiz. 5 yıl ödemesiz kredi bulduk. Sayın Valiye gittik, ön çalışmasını yaptık. Sütlüce merkezinde  220 dönüm bir yer bulduk. Taşlık, kayalık, tarıma uygun değil, Yeri tayin ettik. Yanında trafo da var.  Sayın valimiz bize yardım etti, defterdarlık, mal müdürlüğü yardım etti. Biz de işlemleri bitirdik. Ankara’ya gitti projemiz. Milli Emlak’ta projemiz. Aylardır bekliyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık, geçmiyor.  AK Partili kardeşlerim alınmasın siyaset yapmıyoruz ama gerçekleri söylememiz lazım. Ereğli’ye yapılan bir takım yatırımlar engelleniyor. En sonunda AK Parti’den bir büyüğümüzü bulduk. Rica ettik, minnet ettik. 'Şu işi bir çözelim, üç dört günde hallederim' dedi. Ama telefon etti,  'bölge milletvekilleri CHP Belediyesi diye genel müdürüne talimat vermiş, yapılmıyor' dedi. Zonguldak milletvekillerine sesleniyorum. Aksini söyleyen varsa söylesin. Böyle vicdansızlık olur mu? Ereğli’ye yüzme havuzu yapılacak Kilimli’ye gidiyor. HES yapılacak, kimsenin düşünmediği bir proje, devletin yerini kiralıyoruz, bütün muameleler bitmiş, genel müdürlüğe talimat veriyorlar CHP’li belediye diye. Ben terörist değilim ki CHP’li belediyeyim diye. Çok az zamanımız kaldı, bu gelir Ereğli’nin elinden gidecek. Ereğli’ye bu kötülükler yapılmasın lütfen, yazıktır günahtır."