Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ile görüştüğünü ve Erdemir'in bölgeye gelecek yatırımcılara ücretini ödemek şartı ile destek sağlayacağını açıkladı.

EREĞLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR OLAY: Erdemir'in 1 ay sonra temeli atılacak 350 bin ton kapasiteli 115 milyon dolarlık ikinci galvaniz hattının otomotiv yan sanayi ihtiyacının tamamının karşılanacağına dikkati çeken Posbıyık, Ereğli'de yatırım yapacak ve istihdam yaratacak potansiyel yatırımcıların Erdemir Limanı kullanımı, atölye olanaklarından yararlanma, eğitim hizmetleri, laboratuvar hizmetleri, teknik destek hizmetlerinin ücreti ödenmek şartı ile sağlanabileceğini söyledi.

ALMAN FİRMASI GELİYOR: Geçtiğimiz hafta Ereğli’ye gelen Alman Konteynır firmasının yaptığı ziyaretlerin ardından Almanya’ya döndüğünü ve Ereğli izlenimlerini değerlendirerek ilçeye yatırım yapma konusunda karar aldığını söyleyen Posbıyık, “Yer tahsisi için talepte bulundular” dedi.

ERDEMİR BÖLGEDEN ALACAK: Ayrıca Erdemir 5 milyon tonluk çelik üretimini gerçekleştirirken, yan sanayi olarak nelere ihtiyacı varsa, bu ihtiyaçlarını bölgemizde üretilmesi yatırım yapacak olan bu firmalardan almaya hazır olduğunu da ifade ediyor.

HEDEF PAZARIN YANINDA: Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları nereye yapılırsa yapılsın 5. Bölgenin teşviklerinin tamamından faydalanabileceği ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna deklare edildi. Bu durum şu anlama geliyor artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açısından hiçbir sorun kalmamıştır.

KİREÇLİK’E TERMİK SANTRAL: Ereğli'de hiç kimse ilgilenmediği için Ereğli'nin geleceğine kimse bakmadığı için Ereğli uyuyor. Ereğli derin bir uykuda ancak Ereğli’yi mahvetmek isteyenler ise uyumuyor. Kireçlik termik santrali faaliyete geçmiş durumda. Kireçlik’e 1320 MWT ve 150 MWT termik santral kurulması hedefleniyor, el altından görüşmeler devam ediyor. Doğruları söylüyorum yemek yemek için ünvanlarını yükseltmek için kartvizit bastıran çevre derneklerini uyarıyorum siz mi bizi uyaracaksınız biz mi sizi uyaracağız? Yüreklileri meydana davet ediyorum.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık son dönemlerde ekonomik sıkıntı içinde kalan ve eski güçlü günlerinden uzaklaşan Ereğli ve bölgesinin sıkıntılarından kurtulabilmesi yönünde yakın bir zaman önce ekonomi uzmanlarına rapor hazırlatıldığını ve bu raporu başta Erdemir yöneticileri olmak üzere ülkenin birçok yatırımcısına ulaştırıldığını söyledi. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar’ın da sunulan raporu OYAK Holding uzmanları ile birlikte incelediğini ve üzerinde durulan hususlar ile ilgili Erdemir’in bakış açısını değerlendiren ve yorumlarını sunan bir raporu hazırlatarak Ereğli Belediyesi’ne teslim ettiklerini belirten Posbıyık, Ereğli’yi güzel günlerin beklediğini vurgu yaptı.

“MÜJDE OLARAK SÖYLÜYORUM”

Posbıyık, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ile 3-4 gündür süren toplantı yaptığına dikkati çekerek, Erdemir’in yaklaşık 1 ay sonra 350 bin ton kapasiteli 115 milyon dolarlık ikinci galvaniz hattının temeli atılacağını müjde olarak vererek, “Bunu müjde olarak söylememin nedeni tamamen galvanizleme hattı kaliteli sac üretimidir, otomotiv sanayine hitap eden bir 115 milyon dolarlık bir yatırımdır. Otomotiv sanayinin ihtiyacını tamamen karşılayacak bir yatırımdır. Otomotiv sanayinin bu bölgeye çekilmesi konusunda yapılan bir adım diyebiliriz. Ereğli için son derece önemli bir olay” dedi.

“ALMAN FİRMA YER TAHSİSİNDE BULUNDU”

Geçtiğimiz hafta Ereğli’ye gelen Alman Konteynır firmasının yaptığı ziyaretlerin ardından Almanya’ya döndüğünü ve Ereğli izlenimlerini değerlendirerek ilçeye yatırım yapma konusunda karar aldığını söyleyen Posbıyık, “Geçen hafta Almanya'dan gelen yatırımcılar yüzde 90 kararlarını burada vermişlerdi gittiler yönetim kurulu kararı aldılar yatırım için yer tahsisinde bulundular. Bu gelişmede Ereğli’ye hayırlı olsun”

RAPORLAR AÇIKLIYOR

Posbıyık, Erdemir’den 2011 yılında sektörel bazda Boru Profil Sanayi 523 milyon ton, otomotiv ve otomotiv yan sanayi 510 bin ton, beyaz eşya olarak bilinen dayanıklı ev aletleri 270 bin ton, ambalaj sanayi 201 bin ton, çelik servis merkezleri de toptan ticaret ve ikincil üreticilerle birlikte 1 milyon 650 bin ton malzeme alımı yapıldığının Erdemir tarafından verilen raporda açıklandığına dikkati çekti. Erdemir, ülkenin otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa ve savunma sanayi ile ambalaj sanayi gibi sektörlerdeki binlerce firmanın ana tedarikçisi konumunda bulunduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: Bölgesel teşviklerdeki imkanlar belli oranda önemli fakat bunun dışında önemli olan iki parametre daha var. Hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlık en az teşvikler kadar önemli. Zira Ereğli Demir-Çelik fabrikası tüm bu sektörlerin ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde 3 önemli limana sahip bir fabrikadır. Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan raporda Zonguldak’ın resmi verilere göre teşvik belgesi alımı ve buna bağlı yatırım yapılması hususunda diğer illere göre epey geride kaldığı da açık seçik ifade ediliyor.

“TEŞVİKLERİN EŞİTLİĞİ AÇISINDAN

HİÇBİR SORUN KALMAMIŞTIR”

Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları nereye yapılırsa yapılsın 5. Bölgenin teşviklerinin tamamından faydalanabileceği ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna deklare edildi. Bu durum şu anlama geliyor artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açısından hiçbir sorun kalmamıştır.

ERDEMİR ÜCRETİ ÖDENMEK

KOŞULU İLE HİZMET VERECEK

Erdemir üst yönetimi de uzmanların bu tespitlerine destek olacak bazı düşünceleri hayata geçirme düşüncesinde olduklarını ifade etmektedirler. Bu destekler de şu şekilde belirtilmektedir. Ücreti mukabilinde limanların kullanımı konusunda Erdemir hazırdır. 2 dökme-yükleme tahliye doku, 4 genel kargo dokuyla birlikte dünya ölçeğindeki Erdemir limanlarını yatırımcılar kullanabileceklerdir. Yatırımcılar, Erdemir’e ait atölyelerden ve atölyelerin olanaklarından yararlanabileceklerdir. Bölgemize yatırım yapacak sanayiciler Erdemir’in tüm laboratuar hizmetlerinden faydalanabilecekleri gibi Erdemir ayrıca bu firmalara eğitim hizmeti de verecektir. Erdemir yöneticileri, şirket olarak, bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerimizin hizmetinde olacağını ve her konuda teknik destek vereceğini de deklare etmektedir. Ayrıca Erdemir 5 milyon tonluk çelik üretimini gerçekleştirirken, yan sanayi olarak nelere ihtiyacı varsa, bu ihtiyaçlarını bölgemizde üretilmesi yatırım yapacak olan bu firmalardan almaya hazır olduğunu da ifade ediyor. Erdemir’in çelik üretiminde kullandığı önemli malzemeler ise raporda şöyle listeleniyor: Nihai ürün ambalaj malzemeleri, Silindir imalatı malzemeleri, Cüruf potaları imalatı malzemeleri, Merdane, Demiryolu makas ve yedekleri, İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri, Refrakter malzemeleri. Burada ilginç bir nokta daha karşımıza çıkıyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nde, toplam 8 buçuk milyon ton sıvı çelik üreten iki büyük demir-çelik fabrikası olmasına rağmen bölgemizde bugüne kadar refrakter malzemesi yatırımı yapılmamıştır.

“EREĞLİ DIŞINDAN

BU ÜRÜNLERİ ALIYOR”

İlk etapta orta ölçekli atölyelerde istenilen ürünlere yönelik üretim yapılabilir. Muhtemelen Erdemir bu önemli sarf malzemelerinin büyük bölümünü bugün için Ereğli dışından temin etmek durumunda kalmaktadır. Bu sarf malzemelerinin bölgemizde üretilebilmesi halinde Erdemir’e bu malzemeleri satma şansı da hayli yüksektir. Esasen,  hazırlanan bu raporun özünde, yassı çelik ve yan sanayi konusunda mümkün olduğunca yerli hammadde kaynaklarının kullanılmasının önemli olduğu; sektörlerin birbirlerinin rekabet gücünü doğru oranda etkileyebilmesi için çeliğin üretiminden başlayarak ve yan sanayisine kadar yerli kaynakların tüketilmesinin desteklenmesi, bunun da bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etmek isterim.

34 BİN 800 DOĞRUDAN İSTİHDAM

Ham çelik sanayinin Türkiye’de doğrudan istihdamı 34 bin 800 kişi,  diğer yan sektörlerdeki istihdam ise 200 bin kişidir. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu sektör tek başına 250 bin kişilik önemli bir istihdam alanı yaratmakta ve rekabet gücüyle en hızlı büyüyen iş kolu olarak göze çarpmaktadır. Bu pastadan hak ettiğimiz payı almak, Karadeniz Ereğli’deki ve Alaplı’daki esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının, muhtarlar derneklerinin bir araya gelerek ortak akıl grubu oluşturup tek ses olmasından geçiyor. Günümüz koşularında siyasi iradenin yatırımcıya ancak eldeki imkanları gösterme şansı var. Tercih, sermaye sahibinin, yani yatırımcınındır. Kimse parasını riske etmek istemez. Burada siyasi iradeye düşen görev, bu yatırımcıların bölgedeki imkanlarımızı da görmesinin sağlanmasıdır.

TERMİK SANTRAL

Posbıyık toplantının ikinci bölümünde HEMA tarafından Kireçlik mevkisine 2 adet termik santral yapılmak için çalışma yapıldığına dikkati çekerek şunları söyledi: Ereğli'de hiç kimse ilgilenmediği için Ereğli'nin geleceğine kimse bakmadığı için Ereğli uyuyor. Ereğli derin bir uykuda ancak Ereğli’yi mahvetmek isteyenler ise uyumuyor. Kireçlik termik santrali faaliyete geçmiş durumda. Kireçlik’e 1320 MWT ve 150 MWT termik santral kurulması hedefleniyor, el altından görüşmeler devam ediyor. Yapılması gereken toplantıyı da yapmayacaklar o toplantıyı yapılmış gibi gösteriyorlar. Bu konuda Yakup Okumuşoğlu'nun çalışmaları ile ortaya çıktı. BİMER'den aldığımız bilgileri açıklayacağız bu konuda Yakup Okumuşoğlu’na da müteşekkiriz. Şuanda 2 tane termik santral yapımı için elden geldiği kadar çalışma yapılıyor. Ereğli halkını uyarıyorum o çevreciyim diye kartvizit bastıran dernekleri uyarıyorum. Resepsiyonlara gitmek için dernekçilik yapanları uyarıyorum doğruları söylüyorum yemek yemek için ünvanlarını yükseltmek için kartvizit bastıran çevre derneklerini uyarıyorum siz mi bizi uyaracaksınız biz mi sizi uyaracağız? Yüreklileri meydana davet ediyorum.

TAHSİS KENDİLİĞİNDEN SONA ERDİ

Posbıyık tarafından basına dağıtılan Kireçlik’e yapılması planlanan iki termik santral ile ilgili Başkanlık İletişim Merkezi’ne gönderilen Daire Başkan Vekili Erdal Şallı imzası ile gönderilen yazıda şu açıklamalar yer alıyor:

“Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.’nin 30.10.2012 tarihli yazı ekinde yer alan Maliye Bakanlığı’nın görüşünde Zonguldak ili, Karadeniz Ereğli İlçesi, Ballıca ve Bayat köylerinde bulunan 9 parçada toplam 46 bin 76,95 m2 yüzölçümlü hazine taşınmazının üzerinde araştırma merkezi yapılmak sosyal ve sportif faaliyetler için kullanılmak üzere Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörlüğüne 2 yıl süreyle yapılan ön tahsisin süresi içerisinde adı geçen üniversite yükümlülüklerine yerine getirmediği için ön tahsisin kesin tahsise dönüştürülemediği ve tahsisin kendiliğinden sona erdiği belirtildiğinden proje alanındaki mülkiyet sorununun çözümlendiği anlaşılmış oyup söz konusu projelerin kapsam ve format belirleme toplantısı sonucu komisyonca kapsamı belirlenen ÇED Raporu Özel formatları 9.11.2012 tarihli yazımız ile faaliyet sahibine gönderilmiştir. Kireçlik termik santrali 1320 MWe/3143 MWt ve Kandilli Termik Santrali 150 MWE/375 MWt projelerine ait ÇED başvuru dosyaları ekte gönderilmektedir. Bilgi ve gereğini rica ederim”