Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı'nın olaylara dar bakmakta ve küçük düşünmekte olduğunu öne sürerek yönetimden istifa ettiğini açıkladı.

 

 

İSTİFA GEREKÇESİ: Eğitim Fakültesi'ne yeni fakülteler eklenmesini arzularken, merkezi otoritenin ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü'nün bu haklı talebimize duyarsız kalması nedeniyle daha çok bütünleşmemiz ve bir araya gelerek gerektiğinde Ankara yollarında haklarımızı aramamız gerekmesine rağmen, birçok konuda olduğu gibi susmayı, umutsuzca beklemeyi ve gelişmelere sadece seyirci kalmayı yeğliyoruz.

 

 

Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı'nın yeteri kadar aktif olmadığını öne süren Belediye Başkanı Halil Posbıyık yönetimdeki görevinden istifa ettiğini açıkladı. Posbıyık istifasında yönetimin kantin gibi küçük işlerle uğraştığını da belirtirken yöneticilerin göz ardı ettikleri gerçek şudur ki kentimiz bir vizyon kentidir dedi.

Vakfın kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde, birçok yönetici ve gönüllülerle  birlikte emek verdiğini, Nisan ayında Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştireceğini ve hayırlı olmasını da dileyen Posbıyık, istifa nedenlerini şöyle sıraladı:

 

YÜKSEK ÖĞRENİM ÖĞRENCİ SAYISI ARTIRILMALI

Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı, temel amaç olarak ilçemiz ve bölgemiz genelinde, eğitim alanındaki eksiklerin giderilmesi, bu yönde toplumun ihtiyaçlarının karşılanması ve eğitimde kalitenin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması amacıyla oluşturulmuş bir yapıdır. Vakfın kısa tarihine göz atıldığında, ilçemizde bu amaca yönelik olarak birçok önemli çalışmanın yapıldığı; yıllarca özlemi çekilen yükseköğretim hamlelerin hayata geçirilmesine katkı verildiği ve ilçemize fakülte ile meslek yüksekokulların kazandırılmasına yönelik girişimlere destek verildiği görülecektir.

Çağın gereklerine uygun ve yıldan yıla artmakta olan nüfusumuza paralel olarak elbette eğitime yönelik ihtiyaçlar da artmaktadır. Bunların başında, Zonguldak genelindeki tüm ilçelere kıyasla neredeyse sahip olması gereken yükseköğretim öğrencilerinin onda birini ağırlayabilen Karadeniz Ereğli'de yükseköğretim öğrencilerinin sayısının artırılması, buna paralel olarak yeni fakültelerin yapılabilmesi ve okullarımızda okuyan öğrencilere hizmet verecek yeni yurtların inşa edilmesi gibi önem arz eden konular gelmektedir. Özellikle son on yılda Türkiye'deki yerleşim birimlerine nazaran devlet imkanlarından yeteri kadar yararlanamayan Karadeniz Ereğli'nin, hele ki yükseköğretim gibi büyük öneme haiz olan bir konuda göz ardı edilmesine karşı sağlam bir tepki ortaya koyuyor ve Karadeniz Ereğli'nin yükseköğretim öğrencilerinin rağbet edeceği bir kent haline getirilmesi amacıyla mücadele ediyoruz. Daha birkaç yıl önce, bazıları aramızdan ayrılan çok saygın hayırseverlerin ve işadamlarının gayretleriyle kurulmuş Eğitim Fakültesi'ne yeni fakülteler eklenmesini arzularken, merkezi otoritenin ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü'nün bu haklı talebimize duyarsız kalması nedeniyle daha çok bütünleşmemiz ve bir araya gelerek gerektiğinde Ankara yollarında haklarımızı aramamız gerekmesine rağmen, birçok konuda olduğu gibi susmayı, umutsuzca beklemeyi ve gelişmelere sadece seyirci kalmayı yeğliyoruz.

 

ÖNERİLERİM CİDDİYE ALINMADI

Üzerinde durduğum bu birlikteliğin ve sağlam duruşun ortaya çıkabilmesi için de kanımca en büyük gücümüz Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı olmalıyken, ne yazık ki vakfımızın vaziyeti idare eden bir yapı içinde olduğunu görmek beni ziyadesiyle üzmektedir. Yıllarca vakıf bünyesindeki gelirlerimizin artırılması ve bu sayede de eğitim alanında ihtiyaç duyduğumuz yatırım hamlelerin kimselere muhtaç kalınmadan yapılabilmesi adına bazı düşünceleri ortaya koydum. Zira, toprakları genişleyen ve bu genişlemeye paralel olarak nüfusu artan, her geçen yıl daha genç bir nüfusa memleket olan Karadeniz Ereğli'de, Eğitim Vakfı'nın daha aktif olması gerektiğini vurgulamaya çalıştım. Gelirleri ve yönetimi açısından güçlü, düşünce olarak ilkeli ve duruşu sağlam bir Eğitim Vakfı ile yola çıkıldığında açılamayacak hiçbir kapının olmadığına dikkat çektim. Görüyorum ki bu önerilerimin hiçbiri ciddiye alınmadı; duymazdan gelindi.

 

KEMİKLER SIZLIYOR

Böyle bir Eğitim Vakfı ile bölgemizin gözbebeği Erdemir'in Genel Müdürlüğü ve BEÜ Rektörlüğü başta olmak üzere destek talep edeceğimiz her kurum ve kuruluşa daha güçlü gitme şansımız vardı. Ne hikmetse bunları bir türlü gerçekleştiremedik. Bizler, Karadeniz Ereğli eğitiminin çok daha iyi noktalara getirilebilmesi amacıyla çeşitli projeler hazırlayıp fikirler üretirken, üzülerek ifade etmek isterim ki Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı hala Kepez'deki binalarının kantin işletmelerinin akıbetini düşünecek kadar dar bir çerçevede olaylara bakmaya devam etmekte ve küçük düşünmektedir. Bu, Karadeniz Ereğli eğitimi için zamanında büyük fedakarlıklarda bulunan, hayırlarıyla toplumumuza yön gösteren büyüklerimizin kemiklerini sızlatmakta, bizleri de can alıcı yerlerimizden yaralamaktadır.    

Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı yöneticilerinin göz ardı ettikleri bir başka önemli gerçek de şudur ki kentimiz bir vizyon kentidir. Karadeniz Ereğli, bu ülkenin hedefleri büyük şehirlerinden biridir. Bugüne kadar hayata geçirilen her projemiz işte bu büyük hedeflere ilerleme ideali üzerine tasarlanmış ve ilkeli bir duruşla başarıya ulaştırılmıştır. Dolayısıyla da onca uyarımıza ve telkinimize rağmen hala küçük düşünen, gelecek açısından doğru dürüst hiçbir yarar sağlamayacak ya da yararı denizdeki damla kadar olabilecek çalışmalar yapmak için görev yapan bir vakıf yönetimi bünyesinde var olmamın gereksiz olduğunu düşünüyorum.

 

Bu düşünceler ışığında Karadeniz Ereğli Eğitim Vakfı yönetiminden istifa ettiğimi bildirir, gereğini yüksek saygılarımla arz ederim.