Grundtvid Projesi kapsamında, Karadeniz Ereğli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün davetlisi olarak ilçeye gelen Alman ve İspanyol delegasyonlar, Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ı makamında ziyaret ettiler.

 

Women's Life (Kadınların Yaşam Tarzları) konulu proje için Karadeniz Ereğli'ye gelen Almanya ve İspanya delegasyonlarında Almanya Proje Koordinatörü Michaela Hermanssdörfer, İspanya Proje sorumlusu Alberto Postigo'nun yanı sıra, her iki ülkeden proje gönüllüleri; yine projenin Karadeniz Ereğli İrtibat Kişisi İlker Durak, Halk Eğitim Merkezi (HEM) Başmüdür Yardımcısı İbrahim Yücel de yer aldı.

Saat 11.30'da gerçekleştirilen ziyarette, Women's Life Projesi ile ilgili olarak Başkan Posbıyık'a bilgi veren HEM Başmüdür Yardımcısı İbrahim Yücel, söz konusu proje kapsamında, farklı kültürlerin kadınlarının yaşam tarzları, o kültürlerin kadınlarının yaşadıkları sıkıntı ve sorunlar ve ülkeler arasındaki kültürel etkileşimler gibi konularda bilgi alışverişi yapılmasının amaçlandığını söyledi. Yücel, proje çalışmaları kapsamında Karadeniz Ereğli'ye gelen yabancı konuklarını ilk olarak Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile tanıştırmak istediklerini ifade ederek konuklarını tanıttı.

Her iki ülkeden gelen delegasyonları ilçelerinde görmekten mutlu olduklarını ifade eden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında, ilçenin görülmeye değer bir kent olduğunu ifade ederek ayrıntılı bilgiler verdi. Bir Avrupa kenti olan Karadeniz Ereğli'nin farklı kültürler arasındaki bilgi alışverişleri konusunda öncü kentlerden biri olduğuna işaret eden Belediye Başkanı Posbıyık, konuklarının ilçede kaldığı süre boyunca onlara gerekli her türlü ilgiyi göstermekten mutlu olacaklarını söyledi. Üç ülkenin insanlarının da birbirlerinin farklı kültürlerini tanımaları gerektiğini belirten Belediye Başkan Posbıyık, … Örneğin Almanya bile yıllarca Türk insanını yanlış tanıdı. Düren kenti ile kardeşlik ilişkilerimiz gelişmeye başladıktan sonra, kentimizde ağırladığımız Alman konuklarımız bizlerin ne kadar sosyal ve kültürlü insanlar olduğumuzu daha iyi öğrenme fırsatı buldular. Ben bugün kentimizde ağırladığımız konuklarımızdan da Karadeniz Ereğli'den olumlu ve güzel izlenimlerle ayrılacaklarına inanıyorum…, dedi. Türkler hakkında oluşan yanlış izlenimleri ortadan kaldırmak ve Türklerle ilgili en doğru bilgileri verebilmek adına Karadeniz Ereğli olarak önemli çalışmalar yaptıklarına işaret eden Başkan Posbıyık, 14 Eylül tarihinde Almanya, 30 Eylül tarihlerinde de İspanya'ya gerçekleştirecekleri ziyaretlerle ilgili olarak da bilgiler verdi.

Ziyarette duygu ve düşüncelerini paylaşan Almanya Proje Koordinatörü Michaela Hermanssdörfer de yaptığı konuşmada, Karadeniz Ereğli'yi çok beğendiklerini kaydederek, Kentinize gece geldik. İlk bakışta güzel bir kent olduğunu anlayamadım; ama gündüz baktığımda bunu görebildim. Denizi gördüm, sahili gördüm. Denizden ve güneşten çok etkilendim. Yollarda yürüdüğümde insanlarınızın gösterdiği cana yakınlığa ve sevecenliğe de hayran kaldım…, dedi.

Yaklaşık kırk dakika süren ziyaret sonunda Alman ve İspanyol konuklar Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a, yörelerini temsil eden çeşitli hediyeler takdim ederlerken, Başkan Posbıyık da bu güzel jeste hediyelerle karşılık verdi. Ziyaret sonunda Başkanlık katındaki fotoğraf, tablo ve plaketlere büyük ilgi gösteren konuklarıyla sohbet eden Başkan Posbıyık, göreve geldiği 1994 yılından bu yana Karadeniz Ereğli'de gerçekleştirilen vizyon çalışmalarla ilgili de bilgiler verdi. Başkan Posbıyık'ı tebrik eden İspanya Proje Sorumlusu Alberto Postigo, böyle kısa bir süre içinde ve sekiz yıl süren bir çalışma sonunda, denize dolgu yapmak suretiyle bu kadar uzun ve görkemli bir sahil bandının yapılmasının kolay bir iş olmadığını ifade ederek; Son yirmi yılda ketin böyle bir gelişme göstermesi övgüye değer. Başlı başına değişim yaşanmış. Böyle büyük bir değişimi Avrupa'nın en modern ülkelerinde bile kolayca görebilmek çok zor…, dedi.