Kdz. Ereğli Belediye Meclisi’nin Şubat 2020 toplantısı Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın yaptığı açış konuşması ile başladı. Posbıyık her zaman olduğu gibi, açış konuşmasında birçok konuya değindi. Erdemir’e barış elini uzattıklarını ve bundan sonrasına bakacaklarını ifade eden Posbıyık, Yüksek fırının ruhsatının da verildiğini ifade etti.

HEDEF  KAVGA DEĞİL

Biz barıştan yanayız. Kavga etmeyi sevmiyoruz. Ama haklarımız alındığında kavgadan büyük zevk alırız. Biz kavgayı da demokratik kurallar içinde yayarız. Yumruk atmayız. Silah çekmeyi bilmeyiz.  Biz bize oy veren o gariban  insanların haklarının yok olmaması için her türlü riske giriyorum, zaman zaman tehditler alıyorum. Ama yılmıyorum. Yoluma devam ediyorum ve devam edeceğim. Bizim hedefimiz kavga değil, barıştan yana. Biz kimseden ektra bir şey istemiyoruz. Biz Ereğli’nin hukuki haklarını verin diyoruz.

GECE GÜNDÜZ ERDEMİR’E KOŞARDIK

Ben genç bir mühendis olarak Belediye Başkanı seçildiğimde bile 20 yıllık Erdemirliydim. Her zaman söylüyorum; Erdemir hepimizin, ülkemizin gözbebeği oldu. Fabrikada bir sorun çıktığında, patlama olduğunda,  alanımız olsun olmasın gece gündüz demez koşardık; bir yardımımız olur belki diye sorumluluk duyardık, aidiyet duygusu vardı.

OYAK MİLLİ KURULUŞ DİYE…

Ereğli ve Erdemir iç içe geçmiş, etle tırnak gibidir. O nedenle ‘Erdemir yabancılara satılmasın’ diye mücadele verdik ve buna öncülük ettim. OYAK’a satıldığında milli bir kuruluşumuza satıldı diye o nedenle içimiz rahatladı. Benim mücadelem, her zaman Erdemir ve çalışanları için, Ereğli halkı için en doğrusu olsun diyedir. OYAK’ın tutumlarına dair eleştirel açıklamalarım da bu nedenle olmuştur.

Erdemir ülkemizin ve dünyanın en değerli sanayi kuruluşlarından biridir, bir dünya markasıdır. OYAK’IN yalnızca sanayici kimliğinin olmadığının da bilincindeyiz. OYAK, bu ülke için canını ortaya koyan askerlerimize, şehit yakınlarına sahip çıkan, koruyan bir kurum niteliğiyle aynı zamanda gurur kaynağımız.

CANAVAR BENZETMESİ

Havamızın, denizimizin temiz olması için önlem almalarını istemek hepimizin hakkı. Biliyorum, onları CANAVARA BENZETMEMDEN de çok rahatsız oldular. Ama BU BİR METAFORDUR, benzetmedir. Derdiğimiz Erdemir-OYAK yönetimini incitmek değil. Sadece etkili bir şekilde dikkatlerini çekmek istedik, çektik de… Tabii ki yaklaşık 6 bin kişinin çalıştığı, emeklileriyle, aileleriyle çok büyük bir kesimin hayatına dokunan, ülke ekonomisi için büyük önemi bulunan bu büyük tesis için de en iyisi olsun isteriz. Erdemir için iyi olan, Ereğli için de iyi olsun. Meselemiz bu. İstiyoruz ki yeni bir süreç başlasın. Birbirimizi anlayalım. Şehrin talepleri dikkate alınsın.

Bu nedenle, ARASINDA CANAVAR BENZETMEMİZİN DE YER ALDIĞI SERT SÖZLERİMİZİ BİR DOSYAYA KOYUP KAPAĞINI KAPATIYOR, çekmeceye koyuyoruz. Dilerim Erdemir, Ereğli’nin önceliklerini dikkate alacak adımlar atar. Biz de belediye olarak Erdemir’e destek olmak için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Dilerim yeni süreçler yaşanır ve bu süreçlerden Erdemir ve Ereğli halkı olarak karşılıklı pozitif sonuçlar elde ederiz.

YÜKSEK FIRINA RUHSAT

Yumruğumu sıkmadığımı, elimi uzattığımı daha önce de vurgulamıştım. Bu kez de diyorum ki yeni bir sayfa açalım, biz Belediye olarak Erdemir için ne yapabiliriz, Erdemir Ereğli halkı için neler yapabilir, artık bunları konuşalım ve somut adımlar atalım.

Erdemir’in yüksek fırın ruhsatını verdik. Diğer ruhsatları da sıraya girdi. Erdemir mühendisleri belediyede. Neden bekledi, 18 madde iptal olduğu için. 18 maddeyi de biz yaptık masraflarını da biz verdik. Aman bunlar mağdur olmasınlar diye. Erdemir’in büyümesi demek, Ereğli’nin büyümesi demektir. Erdemir  samimi olsa, heyetler kurup bizlerle görüşse hiçbir işi zor olmaz.

Barış elimizi uzattık. Bundan sonrasına bakacağız.

ONAY  VEREN İL GENEL MECLİS ÜYELERİNE

Barajdan su akıyor boşu boşuna. Tabi ki burada enerji üretilmesi gerekir. Ama gelip belediye ile konuşacaksın, onayını alacaksın.  Yok kurak aylarda suyu keserim ibaresini şartnamede kullanmayacaksın. Yok Ereğli’de kuraklık olmaz deyalla. Yok öyle şey. Beş yılda 26 ay kuraklık olmuş. Yani onların hedeflediği 95 kotunun altına düşmüş. Maalesef bu su projesinin il genel meclisinden geçmemesi için çok gayret ettik ama.  Üzülerek söylüyorum Ereğli’deki il genel meclis üyeleri, Ereğli’de yaşayan il genel meclis üyeleri,  hepsi değil ama buna imza attılar. Bu memlekette su kesilir ise ilk defa onları hedef göstereceğim. Ereğli’de durdurtmayacağım onları.

.