Gemi İnşaa ve Makinaları Mühendisi Kaçmaz, Kdz. Ereğli’nin gelişimine dönük çözüm önerilerini açıkladı.

 

“Rusya’dan gelen misafirim iki ay ilçede kaldı, burada nasıl yaşıyorsunuz burası köy gibi dedi.”

 

Belediyelerin yörenin kalkınmasında doğrudan sorumlulukların bulunmadığını,  yeni yatırımlar yaratmaya dönük olarak da  bir çalışma ekibi ve altyapıları da olmadığına işaret eden Gemi İnşaa ve Makinaları Mühendisi Kaçmaz, “Günümüzde kas gücü değil,  artık toplumsal medeniyetlerin yüksek olduğu yaşam koşullarından söz ediliyor.  Yöremiz  öncelikle eğitim, kültür ve sanat konularında nerede olduğunu iyi görmelidir” dedi.

Kaçmaz, “Rusya’dan bir misafirim geldi. Bana geldiği şehrin adını söyleyince ben bile orası neresi der gibi baktım. Rusya’nın kuzey doğusunda Sibirya’da yaklaşık bir milyon nüfuslu bir şehirmiş. Misafirim Ereğli de 2 ay kaldı ve sonunda dayanamadı dedi ki, ‘kusura bakmayın ama burası bana köy gibi geliyor. Ne tiyatro var ne opera. Sinema dersen bir daha gitmem. Siz burada nasıl yaşıyorsunuz”.  Buna benzer örneklerim çok. Yurtdışına çok sık giden biri olarak, bana bu söylenenler beni üzüyor. Halkımızın  hala Avrupa şehri hayalinde olmaları benim vicdanıma  gerçekten dokunuyor” sözleriyle konuştuktan sonra konuyu Kdz. Ereğli’nin sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan gelişip kalkınmasına getirerek şunları sıraladı:

 

 

MEVCUT İMKANLAR

Halen yöremizde bulunan mevcut Sanayi ve işletme imkanları ana başlıklar halinde sıralayacak olursak;

*Organize Sanayi Bölgesi,

*Tersaneler,

*Limanlar,

*Balıkçı barınakları,

*Gülüç ırmağı etrafına yerleşmiş sanayiler,

*Yöre Turizmi,

*Balıkçılık,

*Tarım.

Yukarıda belirtilen sektörlerin halen Ereğli de kısmi olarak ekonomik getirisi olduğu bir gerçektir. Ancak bu sektörlerin verimli hale getirilmesi gerekmektedir.

 

 

PROJELER

***Ereğli ve yöresinde daha önceden hazırlanmış fakat hayata geçirilememiş olan bazı projeler mevcuttur. Bu projelerden bazıları;

*Huzurevi önünde (Onuncu km) 500 yat kapasiteli Yat limanı (Marina) projesi. Proje 1997 yılında Ulaştırma bakanlığı tarafından YİD modeli ile ihale edilmiş olup, yörede yeterince ilgi görmemiştir.

*Kömür arıtma ve değerlendirme tesisi projesi. Yatırımcı gereken desteği bulamadığı için yatırım gerçekleşmemiştir.

*Yassı mamule dayalı üretim projeleri. Yöre sanayicilerinden bazıları bu yatırım yoluna gitmişler bazıları kaynak yetersizliğinden, bazıları ise teknik yönden yatırımları gerçekleştirememişlerdir.

*Tarıma dayalı projeler. Yine birçok yatırımcı tarımla ilgili yatırımlara teşebbüs etmişse de gereken desteği göremediği gibi yer bulma ve izin alma konularında yerel yönetimlerin ilgisizliği ile karşılaşmışlardır.

*Madencilik ile ilgili projeler. Bazı yatırımcı iş adamlarımız bu konularda proje ürettikleri olmuş, hatta kısmi yatırımları da yapmışlardır. Ne var ki  pazarlama konusunda gereken ilgiyi görememişlerdir. Halen çalışan bir iki işletme vardır, fakat hayata geçmeyen birçok proje raflarda beklemektedir.

*Mevcut Tersanelerin olduğu kıyının devamına Marina yapılması veya en az iki Tersanenin birleşerek bir Marinaya dönüştürülmesi. Mevcut yatırımların göz önünde bulundurulması halinde toplam yatırım maliyeti yeni bir yere yapılan yatırımdan daha düşük olacağı bir gerçektir.

*Ereğli Alaplı arasında bulunan koyda deniz midyesi yetiştirme çiftlikleri projesi. Halen Bulgaristan sahillerinde birçok benzer çiftlikler vardır. Bizde niye yapılmasın.

*Kestaneci mahallesi tepesinde bulunan Orman yolunun Zonguldak yoluna bağlanarak Sağlık sektöründe yatırım yapılması imkanı yaratmak. Bu yol sayesinde tepelere yapılacak yatırımlar cazip hale gelecektir. Bu yörenin en büyük özelliği temiz havası bol Oksijenin olmasıdır. Dolayısıyla buralara Sanatoryum veya Fizik tedavi merkezleri yapılabilir. Yörenin ormanlık olması da ayrıca önemlidir. Bu sağlık sektörü ile ilgili Üniversite kurulabilir.

*Gülüç Irmağı etrafı DSİ ile koordineli çalışarak Delihakkı’ya kadar ıslah edilmek suretiyle Turizm yatırımlarına açılabilir. (Eskişehir örneği gibi)

*Kale tepe ve Göztepe mekanları sivile açılarak doğaya yeniden kazandırma projeleri yapılabilir.

*Yöremizde yeni bir Tekno-Kent merkezi kurularak gençlere yeni imkanlar sunulabilir.

*Tarım ve Hayvancılık yatırımları bilinçli projeler ile desteklenerek bireysellik yerine birliktelikle şirketleşerek yeni projeler yapılmalıdır.

*Demir ve Çeliğe dayalı yarı mamul değil gerçek mamul üretimi hedefleyen projeler yapılarak katma değeri yüksek ürünler üretebilen yatırımlar yapılmalıdır. (Örnek olarak; Bilgisayar kasaları, Enerji panoları, çelik mobilyalar, özel çelik imalatlar, hazır yaya köprüleri veya binalar gibi)

*Ulaşım konularında yeni projeler yapılmalıdır. Havaalanı, feribot seferleri, demiryolu ağına bağlanılması, kazma kürek ile yapılmış yolların dubleye çevrilmesi.

-Şehirde denizyoluyla gelecek yolculara tesisler gerekir, bu tesisleri yapabilmek için de bir liman gerekir. İşte halen atıl duran Ereğli limanı bu işler için kullanılabilir. Böylece deniz Turizmi de canlanmış olur.

-Ereğli Balı mahallesinden Alaplı ya ve Delihakkı’ya kadar olan mesafede raylı yolcu taşımacılığı yapılabilir. Ereğli artık otobüslerle yolcu taşımacılığını kaldıramamaktadır. Ayrıca milli servet olarak çok büyük zararlar vermektedir.

***Yukarıda belirtilen yeni projeler ancak ilgili makam ve kuruluşların desteğini de gerektirir. Yörenin bu tür projeleri hayata geçirmesini destekleyen bilinçli ve iyi niyetli, teknolojiden korkmayan profesyonel ekibi olan idarecilere ihtiyacı olduğu da bir gerçektir. Yoksa bugün bu durumlara gelinilmezdi.

Gemi İnşaa ve Makinaları Mühendisi Kaçmaz sözlerinin sonunda da,  var olan kaynakların değerlendirerek bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tüm gerçeğin işbirliği ve ortak akıl olduğuna işaret ederek “potansiyel var ama barış yok, moral yok” dedi.