Karadeniz Bölge Komutanlığı'nca 'Preveze Deniz Zaferi'nin 472. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü' dolayısıyla Kdz.Ereğli'de kutlama programı düzenlendi.

Erdemir Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit'in kutlama mesajları okundu. Deniz Kurmay Binbaşı Özgür Erken, günün anlam ve önemine ilişkin sunumunda Preveze Deniz Zaferi'nin tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Deniz Stratejisi ve taktiğinin temel kurallarının uygulandığı Preveze Deniz Zaferi'nden alınan derslerin büyük önem arz ettiğini belirten Erken şöyle dedi: "Preveze'de sadece taktik bir başarı elde edilmemiş, planlanan stratejik hedeflere de bütünüyle ulaşılmıştır. Hristiyan aleminin deniz kontrolü uğrunda Türklere karşı giriştiği son direniş, bu zaferle tamamen kırılarak Akdeniz'in Türk hakimiyetine girmesi sağlanmış, Avrupa krallarının desteğindeki deniz korsanlığının önüne geçilmiş, deniz seyahati emniyet altına alınmıştır. Bu zaferden sonra Türk ordusunun karalardaki hakimiyeti, Türk donanmasının denizlerdeki hakimiyeti ile tamamlanmıştır. Ancak kazanılan zaferin en büyük başarısı, Osmanlı İmparatorluğu'nun aslında bir deniz ülkesi olduğunu ve yaşayıp gelişmesi için her yönüyle denizci bir millet olmasının gerektiğini zamanın yöneticilerine kabul ettirerek, devlet ve millette denizcilik bilincinin oluşmasını sağlayabilmesidir."

Deniz Kıdemli Üsteğmen Recep Güler ise, Deniz Kuvvetleri Günü konulu sunumunda Osmanlı Devleti'nin deniz gücünü idame ettirememesinin bedelini son 20 yılında çok ağır ödediğini belirterek şunları söyledi: "1. Dünya savaşında donanmamız daha etkin görev almış, Çanakkale savaşının kazanılmasında önemli roller oynamıştır. Kurtuluş Savaşında deniz kuvvetleri muharebelere katılmamakla birlikte, savaşın zaferle sonuçlanması için deniz yolu ile taşınan para, silah ve malzemenin büyük etkisi olmuştur. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından giderek küreselleşen dünyada deniz kuvvetleri açık deniz stratejileri geliştirmeye başlamıştır. Dış ticaretin yüzde 92'sinin deniz yolu ile yapılması, deniz yollarının büyük önem kazanmasına yol açmıştır. Deniz kuvvetlerinin çağın teknolojik olanakları ile geldiği noktayı daha da ileri taşımak hedeflenmektedir."

Program kapsamında Hatice Erdem Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri şiirler okudu. Deniz Kuvvetleri tanıtım filmi izlendi. Programı Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Ali Sadi Ünsal, Başsavcı Zülkarneyn Kısık, daire müdürleri, askeri erkan ve öğrenciler izledi.