CHP MYK Üyesi ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Karadon Faciasında yaşamını yitiren madencileri sigara içmekle suçlayan  İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü  Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'ın açıklamasını "Halt etmiş" sözleriyle değerlendirdi.

17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesese Müdürülüğünde patlayan grizu sonrasında 30 madencinin şehit olmasıyla sonuçlanan grizu faciasında işçileri suçlayan İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'a en sert tepki CHP MYK Üyesi ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'dan geldi. Koçal, Prof. Dr. Kural'ın sözlerini "halt etmiş" olarak değerlendirdi.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğüne ait Karadon Yeni Servis Kuyusunda hasar tespit çalışması yapan İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'ın, "Bir işçinin cebinde sigara bir diğer işçinin cebinde cep telefonu bulunmuş. Bütün bunlar facianın sigaradan çıktığı ihtimalini çok kuvvetlendirdi. Diğer raporlarda ortaya konulan tezler hiçbir şekilde bilimsel bir gerçeği yansıtmıyor. İşçiler her şeye rağmen ne kadar tehlikeli olduğunu bildiği halde sigarayı sokup gizli bir şekilde madene giriyorlar" şeklindeki sözleri ile ilgili soru yönelttiğimiz   Koçal, "Halt etmliş. O nereden biliyormuş maden işçilerimiz hayatlarını kaybettiğinde yanlarında mıymış? İzmariti mi bulmuşlar ne bulmuşlar? İktidara yaranmak için hazırlanan bir rapor. " sözleri ile ifade etti.