Evliya Çelebi etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde konferans veren Prof.Dr. Salih Şimşek, nüfus cüzdanında 30 Şubat doğumlu gözüktüğünü ve bu nedenle birçok sıkıntı yaşadığını anlattı. Dinlemek için katılan bir bölüm başkanı da, kendisinin erkek olmasına rağmen resmiyette kadın gözüktüğünü ifade etti.  
Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Salih Şimşek, Evliya Çelebi etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde düzenlenen "Çağdaş Bir Gezginin Gezi Notları" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
1950 doğumlu olduğunu belirten Salih Şimşek, o yıllarda nüfus cüzdanını 1958 yılında alabildiğini ve bu tarihe kadar ilkokula bile kayıt yaptıramadığını ifade etti. Kimlikte doğum tarihinin 30 Şubat 1950 olarak yazıldığını belirten Şimşek, bu nedenle çok sıkıntı yaşadığını söyledi. 1973 yılında maliyetsiz bir şekilde dünyayı gezdiğini anlatan Şimşek, 30 Mart 1950 tarihi nedeniyle İspanya sınır kapısında bilgisayar sistemine girilmek istenen kimlik bilgilerinin hata verdiğini söyledi.
 Görevlilerin uzun süre hatanın nereden kaynaklandığını bulmaya çalıştıklarını vurgulayan Şimşek, doğum tarihinin 00-00-1950 yazılarak sorunun çözüldüğünü belirtti.
Şimşek, ilköğretim okulunda yapılan kayıtta da sorun yaşadıklarını anlatan birçok ilginç anısı olduğunu da ifade etti.
Kendisinin Yörük geleneğine sahip bir akademisyen olduğunu ifade eden Şimşek, gezdiği Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna, Türkiye, Bulgaristan gibi ülkelerin kültürlerini, yaşam biçimlerini, geleneklerini çekmiş olduğu fotoğraf kareleri ile salondakilere gösterdi.
Kırgızistan, Özbekistan, Mısır ve Moğolistan gibi ülkelerde avam ve üst tabakaların giydiği 8 çeşit şapkayı yanında getiren Şimşek, Kırgızistan'da köylülerin giydiği şapkayla konferansa başladı. Şimşek, yaklaşık 1.5 saat süren konferans boyunca 6 çeşit şapkayı giyerek seyircilere Orta Asya Türkleri'ne benzeyip benzemediğini sordu. Moğol şapkasıyla konferansı bitiren Şimşek'e, ZKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Jeoloji ve Fotogrametri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Kuşçu tarafından Zonguldak anısına çeşitli hediyeler verildi.
Bu bölümde ise öğretim görevlileri ve öğrenciler şapkalara ilgi gösterdi. Önce öğretim üyeleri sonra öğrenciler şapkaları giyerek, hatıra fotoğrafı çektirdi. 
Şimşek'e hediyesini vermek için sahneye çıkan Prof.Dr. Kuşçu ise, kendisinin de nüfus mağduru olduğunu belirterek, yaşadığı mağduriyeti anlattı.
Kendisinin nüfus cüzdanına cinsiyet kısmında kadın yazıldığını belirten Kuşçu, bu yanlışlığı ise ilköğretim okuluna kayıt yaptırırken fark edildiğini söyledi. Dava açtığını ve iki şahit bularak erkek olduğunu kanıtladığını anlatan Kuşçu'nun anlattıkları öğretim görevlileri ve öğrencilere uzun süre kahkaha attırdı.