Sekiz derneğin destek verdiği TGC ve TÜHİD’in imzaladığı deklarasyon sorunları önlemede bir kılavuz olacak.

TGC ve TÜHİD’in hazırladığı deklarasyon “Gazeteciler ve Halkla İlişkiler” profesyonellerinin ortak iş süreçlerinde zaman zaman gündeme gelen problemlerin iyileştirilmesini amaçlıyor. TGC  Başkanı Erinç, “deklarasyonun yaşanan sorunların önlenmesinde bir kılavuz olacağını” belirtti 

Haber Merkezi:  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD)’nin halkla ilişkiler ve medya sektörünün ortak iş süreçlerinin iyileştirmesine yönelik hazırladıkları deklarasyon, TOBB Plaza’da törenle imzaya açıldı.

Halkla ilişkiler profesyonelleri ve gazeteciler arasında haber oluşum sürecinde karşılaşılması muhtemel zorlukların engellenmesi ve karşılıklı ilişki süreçlerinin iyileştirilmesi amacı taşıyan Deklarasyonu, TGC Başkanı Orhan Erinç ve TÜHİD Başkanı Fügen Toksü, medya ve iletişim sektörü temsilcileri huzurunda imzaladılar.

İmza töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Cemiyetin kurulduğu 1946 yılından bu yana yalnız mesleki dayanışmayı değil, halkın haber alma hakkını olumsuz etkileyen tüm etik sorunlarla ilgilenmeyi ve çözüm üretmeyi bir görev olarak gördüğünün altını çizdi.  “3 bin 500 üyesiyle çalışmalarını sürdürürken hayatın ve doğal olarak haberin hızından kaynaklanan sorunları da gündemimizde tutmayı önemsiyoruz” diyen Erinç, geçmişte gazeteciyle haber arasında haber kaynağından başka bir kişi yokken artık yüzlerce halkla ilişkiler firması, binlerce halkla ilişkiler uzmanının var olduğunu söyledi. Artık haberden söz ederken, haberci, haber kaynağı ve halkla ilişkiler uzmanı üçgeninden söz edildiğini belirten Erinç, şunları ifade etti:

 “Bu ilişkinin iyi yönetilmesi tarafların birbirinin meslek ilkelerine özen göstermesiyle sağlanabiliyor. Gazetecilik mesleği ile halkla ilişkiler mesleğinin profesyonelleri aslında ortak bir amaç için çalışıyor. Halkın doğru bilgilendirilmesine hizmet etme amacını gerçekleştirirken olumlu bir işbirliği sürdürüldüğü gibi, zaman zaman sorunlar da yaşanıyor. Bu konudaki sorunlar genellikle karşılıklı olarak mesleki sınırların ihlal edilmesinden kaynaklanıyor.

Halkla ilişkiler profesyonelinin gazetecinin mesleki alanına girmesi, haberciye, habere müdahale etme girişimi doğal olarak bir tepkiye yol açıyor. Aynı şekilde de gazetecinin halkla ilişkiler profesyonelinden haber dışında beklentileri olması da başka etik sorunları beraberinde getiriyor. TGC olarak gazetecilik meslek örgütleriyle ortak hazırladığımız Türkiye Gazetecilik  Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde olduğu gibi yol haritası belirleme misyonumuzu sürdürüyoruz.Bu amaçla TÜHİD’le imzaladığımız  deklarasyonun yaşanan sorunların önlenmesinde bir kılavuz olmasını diliyorum.”

Erinç, gazetecilerin haberin peşinde zamana karşı yarıştıklarını belirterek, haberin oluşum sürecinde tarafların bu bilinç içinde karşılıklı işbirliğini ve iyi niyeti önemsemeleri gerektiğini de vurguladı.

TÜHİD Başkanı Fügen Toksü ise imzalanan deklarasyonun, medya ve iletişim sektöründe uzun dönemdir tartışılan sorunlara önemli katkıda bulunacağını ve bu işbirliği nedeniyle TGC’ye teşekkür ettiklerini ifade etti. Diğer medya ve iletişim örgütlerinin de katılımıyla deklarasyonun  yaygınlaşağcağını söyleyen Toksü, tarafların deklarasyon içeriğine iyi niyet ve hoşgörü unsurlarını da eklediklerinde artık sorun yaşanmaması gerektiği inancını taşıdıklarını vurguladı.

DESTEK VEREN DERNEKLER:

Deklarasyon toplantısına katılan, Medya ve İletişim yan örgütleri Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD),  İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), İnternet Medyası Derneği (İMD),  Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Magazin Gazetecileri Derneği (MGD), Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği  (RTGD), Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM), Türkiye Spor Yazarları ve Spor Kulübü Derneği (TSYD) Başkanları, Deklarasyonu kendi örgütlerinin de kabul ettiğini ve desteklediklerini belirterek altına imza koydular.