Bartın, Karabük ve Zonguldak illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Faruk Tezel, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Mali Destek Programı’na temel oluşturduklarını belirtti. Tezel, bu kapsamda 3 Kasım 2010 günü Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın gelerek “İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı” açılış ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştireceğini açıkladı.

Tezel, ajansın teklife çıkarılacağını belirterek şunları söyledi;

 

“AJANSIMIZ BÖLGEYE KISA SÜREDE HİZMET VERMEYE BAŞLADI”

“Vizyonu, ‘Kalkınma sürecinde yerel dinamiklere öncülük eden, yenilikçi bir ajans olmak’, misyonu ‘İşbirliği kültürünün geliştirilmesini ve potansiyellerin akılcı değerlendirilmesini koordine ederek bölgesel kalkınmayı sağlamak’ olan Ajansımız, personel alımı ile birlikte 1 Mart 2010 tarihinden itibaren kurumsallaşma sürecini hızla gerçekleştirerek bölgemize kısa sürede hizmet vermeye başlamıştır. Ajansımız ilk olarak bölgenin geleceğine yön verecek en önemli doküman olan Bölge Planı hazırlıklarına başlamıştır. Bu süreç dahilinde Ajans, hem bölgeyi tanımak, hem de kendi tanınırlığını arttırmak amacıyla Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinde plana yönelik çalıştaylar düzenlemiş, il ve ilçe düzeyinde kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve birçok özel kuruluşa ziyaretler düzenleyerek bölgenin potansiyellerini ve zayıf yönlerini tespit etmeye yönelik anket çalışmaları yapmıştır. Bu kapsamda, 74 kurumla görüşen Ajans uzmanları, bölgeyi ve kuruluşlarca yürütülen faaliyetleri daha iyi tanımak adına ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgilendirme eğitimleri almıştır.”

 

“BÖLGEDE İSTİHDAMI ARTIRACAK PROJELERE DESTEK VERİLECEK”

“Bölge planı taslağının hazırlık aşamasında 128 kurum ve kuruluşa bölge planı taslağı ulaştırılmış, bu kurum ve kuruluşların taslak plan hakkındaki görüşleri alınarak gerekli revizyonlar yapılmış ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’na sunulmuştur. Tüm bu sürecin sonucunda, başta Yönetim Kurulu üyeleri olmak üzere, Kalkınma Kurulu üyeleri, bölgede yer alan birçok kurum ve kuruluşun görüşü alınarak hazırlanan 2010-2013 Batı Karadeniz Bölge Planı 1. Sürümü, dışarıdan hiçbir hizmet alımı yapılmadan tamamlanmış ve 24 Eylül 2010 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından onaylandı. Bölge Planı’nda, sürdürülebilir bir sosyal ve ekonomik kalkınma hedefleniyor. Bölge geleceği açısından, madencilik ve demir-çelik sektörleri ile birlikte, potansiyel arz eden alternatif sektörlerin de geliştirilerek bölgenin en büyük sorunu olan istihdam ve göç sorununun çözülmesi önem arz ediyor. Bölge Planımız, belirlenen hedefler doğrultusunda bölgenin ekonomik ve sosyal olarak kalkınmasını sağlayacak. Ayrıca bölgede proje hazırlama kapasitesini artıracağız. Bölgede istihdam olanaklarını arttıracak projelere verilecek destekleri kapsayan Mali Destek Programı’na temel oluşturuyor.”