Zonguldak'ta lavuar alanı için yapılan proje yarışmasında dereceye giren projeler İstanbul'da sergilenmeye başlandı.
Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım, Mimarlık ve Peyzaj Düzenleme Proje Yarışması sonucunda ödül almaya hak kazanan 12 adet proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde (İMP) sergilenmeye başlandı. 3 Eylül Cuma günü gerçekleşen açılışa, İstanbul'daki pek çok üniversiteden öğretim görevlileri, mimarlar ve şehir plancıları ile yine İstanbul mimar ve şehir plancıları odalarının üyeleri katıldı. Serginin açılışında konuklara hitaben bir konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Zonguldak'ın kentsel tasarımı konusunda gerçekleşen böyle bir proje yarışmasının il dışında da sergilenerek ülke kamuoyuna duyurulmuş olmasından gurur duyduğunu söyledi. Zonguldak'ın 1849 yılında taşkömürünün bulunmasıyla ülke için önemli bir il haline geldiğini vurgulayan İsmail Eşref, "Zonguldak uzun yıllar enerji sektörü adına Türkiye'yi sırtında taşımış bir kenttir. Kömürün bulunuşu, ardından belediyesinin kurulması ve Cumhuriyet'in ilanından sonra da ilk il ilan edilen şehrimiz, yaşanan bu süreçte uzun yıllar Türkiye'nin dört bir yanından göç almıştır. 1980'li yıllardan sonra yeni enerji sektörlerinin bulunmasıyla Zonguldak'ta küçülmeye başlamış, yılda 5 milyon ton olan kömür üretimi 2 milyon tona, sektörde çalışan kişi sayısı da 60 binlerden 10 binlere kadar düşmüştür. Baş gösteren ekonomik zafiyeti yerel yönetim olarak başka sektörlerle gidermeyi, Eskişehir örneğinde olduğu gibi üniversitemizi öne çıkararak bir üniversite kenti olabilmeyi ciddi anlamda destekliyoruz. Kaldı ki şu anda üniversitemiz bölünmüş olmasına rağmen kentteki öğrenci sayısı 5 binlerden 20 binlere doğru hızla yükselmektedir. Zonguldak kent olarak ta bölünmüş bir şehirdir. 1990 yılında Bartın'ın, 1994 yılında da Karabük'ün il olmasına rağmen Zonguldak kent kimliğini kaybetmemiştir. Üstelik 1973 yılında Türkiye'de ilk Metropoliten Belediyeler Birliği'ni kurarak bu alanda da örnek teşkil etmiştir. Kentleşme sürecinin gerilememesi adına belediye olarak ciddi çabalar gösteriyoruz. Geçmişteki 8 yıllık görev sürem boyunca şehrimizin sosyal donatısını ve kültürel yaşamını yeniledik, iyiye götürdük. Yol güzergahı üzerinde yapılanmış bir kent olmamamıza rağmen, çıkmaz sokak olmamıza rağmen şehrimizi geliştirdik. Bugün burada projelerini sergilediğimiz lavuar alanı, 2009 yılında yıkılan kömür yıkama tesisinden elde edilen bir alandır. Yıkıldıktan sonraki 3 yıllık süreçte atıl durumda iken, 2009 yılında yeniden göreve seçildikten hemen sonra hızla düzenleme çalışmasına başladık.
Konunun Zonguldak Kent Konseyî'nde ele alınması ve ardından belediye meclisimizde görüşülerek gerekli kararların alınmasının ardından açılan yarışma, 24 Haziran'da sonuçlandı. Çok değerli hocalarımız ve konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan jürimiz derecelendirmeyi yaptıktan sonra 1 Temmuz tarihi itibariyle planlama çalışmasına başladık.
1 Eylül tarihinde toplanan belediye meclisimiz birinciliği alan projenin seçilmiş haliyle imar planını onayladı. Yaklaşık on gün kadar sonra da Tabiat Varlıklarını Koruma Üst Kurulu tarafından da onaylandıktan sonra sıra tatbikat projesine gelecek. Ben Zonguldak Belediye Başkanı olarak bu projenin bittiğini görmek istiyorum, sizlere de göstermek istiyorum. Bu noktada son derece hevesli ve hırslıyım."