*

Bartın’da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) destekleriyle tamamlanan 12 projenin açılışı ve 2022 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri imza töreni,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla yapıldı. Kdz. Ereğli’nin Köseağzı, Alacaağzı, Kireçlik, Danaağzı gibi bakir sahilleri modern hizmete aç dururken, kimsenin ilgisini çekmiyor. Oysa Bartın’da Güzelcehisar sahili, Bartın Özel İdaresi tarafından cennete çevrilmiş. İşte BAKKA’nnı projeleri arasında Güzelcehisar da var. Ereğli’nin il genel meclis üyeleri o bölgeye gidip de bir inceleme yapsalar, belki de görev sorumluluklarını daha iyi tanırlar.

*

BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, açılış konuşmasında Ajansın Batı Karadeniz Bölgesinde çalışmalarını Fİlyos Havzası ve Hinterlandındaki Yatırım Ekosisteminin Geliştirilmesi ve Doğa ve Kültür Turizminin Geliştirilmesi odaklarında yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

“İlk program ile bölgede yatırım ortamının iyileştirilmesi, mevcut işletmelerin kapasite ve kabiliyetleri ile bölgesel kalkınmaya etkilerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Ajansımızın, bölgede artacak yatırım ve iş olanakları ile düzenli sanayi alanları oluşturulması gibi temalar üzerindeki çalışmaları devam etmektedir. Turizm programımızda ise, çalışmalarımızı “Doğa ve Kültür Turizminin Güçlendirilmesi ve Geliştirilmesi” odağında yürütüyor, markalaşma çalışmaları ile de bölgemizin önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelebilmesine gayret gösteriyoruz.”

DAHA GÜÇLÜ SANAYİ VE YÜKSEK YAŞAM KALİTESİ
Bartın Valisi Nurtaç Arslan ise, “Yıllar önce Filyos Endüstri Bölgesi ve Filyos Limanı hedefiyle çıkılan yolda bu bölge bugün doğalgaz müjdesi ve devamındaki yeni yatırımlarla bir anda uluslararası cazibe merkezi ve mekânsal kalkınma odağı haline gelmiştir. Bu gelişmeler Bartın için tarihi bir fırsat sunmaktadır. Turizmden sanayiye, mesleki eğitimden sosyal kalkınmaya, kırsal kalkınmadan üretime her alanda önemli potansiyeller barındıran Bartın’da nitelikli ve katma değerli birçok projenin geliştirilmesi için gayret gösteriyoruz. Bundan sonraki süreçte de daha güçlü bir sanayi ve yüksek yaşam kalitesinde, daha üretken ve adil paylaşan bir Bartın için hazır olduğumuzu, sizlerin de destek ve yönlendirmeleriyle bunu başaracağımızı ifade etmek isterim” dedi.

VARANK: PROJELER, İDDİ GÜÇ KATACAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank imzası atılan ve açılışı yapılan projelerin bölge için büyük önem taşıdığını belirterek, “Çeşm-i Cihan’ı çok kıymetli yatırımlarla buluşturuyoruz. 81 ilimizin hepsinde olduğu gibi burayı da hak ettiği noktalara taşımak, ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak için çalışıyoruz. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızın destekleriyle hayata geçen tam 12 projenin resmi açılışını yapıyoruz. Sanayiden turizme, kırsal kalkınmadan ulaşıma kadar birçok alanı kapsayan bu projelerin toplam yatırım tutarı bugünün fiyatlarıyla 28 Milyon Liranın üzerinde. Her biri birbirinden önemli bu projeler ilimizin gençlerine, kadınlarına, üreticilerine hizmet edecek, Bartın’ın ekonomisine inşallah ciddi güç katacak. Ben şimdiden tüm projelerin Bartın için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. Ayrıca bugün imzalanacak yaklaşık 17 milyon bütçeli 2022 yılı SOGEP projelerinin de bölgenin sosyal kalkınmasına, üretim ve istihdamına katkı sunacağını ifade etti. Bakan Varank, bu projeler dışında BAKKA’nın Siber Vatan adı ile başlattığı siber güvenlik çalışmasının Bakanlığa bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda tüm bölgelere yaygınlaştırılarak binlerce gencin siber güvenlik uzmanı ve girişimciler olarak yetiştirileceğini söyledi. Bu kapsamda bölgenin 3 üniversitesinde de Siber Güvenlik Yetkinlik Merkezlerinin kurulacağını söyledi.

AÇILAN PROJELER
2019 ve 2020 yılında başlayan; Kurucaşile Belediyesinin ‘Kurucaşile Sahil Mesire Alanı ve Parkı’, Bartın Ticaret ve Sanayi Odasının ‘Sayayı Evlerde Üretiyoruz’, Bartın İl Özel İdaresinin ‘Güzelcehisar Turizm Köyü Altyapısını Güçlendiriyor’ ve ‘Ulaşım Kolaylaşıyor Sanayi Can Buluyor’, Ulus Belediyesinin ‘Ulus Doğa ve Eko Turizm Rekreasyon Alanı’, Amasra Köylere Hizmet Getirme Birliğinin ‘Fatihin Mirası, Dünyanın Gözbebeği Amasra Mavi Bayrakla Buluşuyor’, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ‘İpek Yolundan Bir Çıkış " Amastris ve Kromna Rotası"’, Hasankadı Belediyesinin ‘Küçük Sanayi Sitesi ve Çevre Altyapısı Yapımı’, Kumluca Belediyesinin ‘Kumluca Sanayi İle Gelişiyor’, Bartın Kemankeşler Geleneksel Okçuluk Spor Kulübünün ‘Bartın Kültür ve Macera Turizmine Hazırlanıyor’, Bartın Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğünün ‘Bende Öğrenebilirim, Üretime Katılabilirim’, Fuat Sezgin MTAL’in ‘Bartın'da Güçlü Gelecek, Nitelikli İş Gücüyle İnşa Edilecek’ projelerin açılışı gerçekleştirdi.

İMZALANAN PROJELER
Ardından 2022 yılında onaylanan, Zonguldak Belediyesinin ‘Özel Yetenekli Öğrencilerin Yüksek Teknolojide İstihdamına +8 Yıl Kazandıralım’, Kardemir Teknoloji, Eğitim ve Kültür Vakfının ‘Dijital Tabanlı Mesleki Eğitim Merkezi’, Zonguldak İl Özel İdarenin ‘Defnenin Yolculuğu’, Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezinin ‘Mobilya Sektöründeki Teknolojik Makine ve Programları Kullanabilecek Nitelikli Elemanlar Yetişiyor’, Karabük Eskipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ‘İyi Tarım Uygulamaları ve Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Genç İstihdam’, SS Kilimli Su Ürünleri Kooperatifinin ‘Kilimli Balık ve Su Ürünleri Soğuk Hava Deposu- Mezat Alanı’, Kadın ve Demokrasi Derneğinin ‘El Ele Doğal Ürüne’ SOGEP Projelerinin imza töreni yapıldı.

İMZA TÖRENİNE KATILANLAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Karabük Valisi Fuat Gürel, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, BAKKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ve tamamlanan 12 proje ile yeni imzalanan Bartın, Zonguldak ve Karabük SOGEP projelerinin başvuru sahibi kurumların üst düzey yöneticileri iştirak ettiler.