Kdz. Ereğli'nin Kestaneci Mahallesi'nde yapılması daha önce planlanan Uzun Mehmet Anıtı'nın projesini bulduk. Başta GMİS olmak üzere, TTK, kaymakamlık, belediye, Erdemir yetkililerine, bu anıtı gerçekleştirmek için daha önce verdikleri sözlerini hatırlatıyoruz.

Maden müzesi başta olmak üzere madencilik üzerine bir çok düşüncenin yer aldığı projenin, günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesinin de tartışılabildiği bir zirvenin gerçekleşmesiyle Uzun Mehmet'e Anıtının yapımına başlanabilir.

Her yıl 8 Kasım'da Kdz. Ereğli'de taşkömürünü bulan Uzun Mehmet Kestaneci Köyü'nde (şimdi mahalle) bulunan Uzun Mehmet Anıtı önünde anılır. Dünya Madencilik Günü ile birlikte kömürün bulunuşunun kutlanması ve Uzun Mehmet'in anılması etkinliklerinin daha kapsamlı yapılması için uzun yıllardır sürdürülen tartışmalar bir proje ile sonuçlanmıştı. Başta işçi sendikası Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun (TTK) öncülüğünde Kestaneci'deki anıtın bulunduğu alanda içinde maden müzesi ve temsili maden ocaklarının yer alacağı bir proje Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından hazırlanarak ilçe Kaymakamlığını teslim edilmişti. Aralarında, Kaymakamlık, Kdz. Ereğli Belediyesi ve Erdemir'in de bulunduğu kurumlar da GMİS ve TTK'ya destek olacaklarını açıklamalarıyla başlayan çalışmalar, anıt çevresinde yapılması gereken kamulaştırma nedeniyle kesintiye uğramış ve proje askıya alınmıştı. Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay'ın projeyi kaymakamlıkta bulamadığı açıklaması üzerine yaptığımız araştırmada, projeyi bulduk ve bir kez daha gündeme taşıyoruz. Bu projenin fotoğraflarını da isteyen kuruma vermeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.
Şimdi sıra öncelikle işçi sendikası GMİS'te. GMİS'in Armutçuk Şube yöneticilerinin de sıcak baktığı ve bu konuda ciddi adımlar atacaklarını belirtmeleri projenin gerçekleştirilmesi için fırsat yarattı. GMİS ve TTK'nın öncülüğünde yapılacak çalışmalar ile Kestaneci'de Uzun Mehmet'e yakışır bir anıt yapılabilir ve madencilik ve madenciler yeniden gündeme taşınabilir. Bu konuda kurum ve kuruluşlar tarafından verilen daha önce verilen sözlerin yerine getirilmesi projenin hızla gerçekleştirilmesine fırsat yaratacaktır.
Öte yandan Uzun Mehmet'i anma törenlerinin resmiyete kavuşturularak sadece Kdz. Ereğli'de ve Kestaneci'de yapılması için Zonguldak Valiliğinin çalışma yapması için GMİS'in resmi başvuru yapacağı Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu tarafından açıklandı.