Zonguldak İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı Aile Danışma Merkezi Müdür Vekili, Çocuk Gelişim Uzmanı Selma Özdemir, geçen Eylül ayından bugüne kadar çalışmaları hakkında  bilgi verdi.

Bu yıl çok fazla başvuru olmadığını söyleyen Selma Özdemir, merkezlerinin kamuoyunda tanındığını, fakat insanların sorunları olmasına rağmen özellerini paylaşmak istemediklerini belirtti.

Aile Danışma Merkezi Müdür Vekili Özdemir, şu bilgileri verdi:

“1 PSİKOLOG, 3 AVUKAT YARDIMCI OLUYOR”

“Zonguldak Aile Danışma Merkezimiz, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü binası girişinde iki odada hizmet veriyor. Bünyemizde; kadrolu 1 müdür, 1 çocuk gelişimcisi ile kadrosu Merkez Çocuk Yuvası’nda olup geçici görevli olarak 1 psikolog, Baro’dan görevli 3 gönüllü avukat danışmanlık hizmeti veriyor. Merkezimize 2008 yılı Eylül ayından bugüne toplam 29 kişi, 2009 yılı içerisinde şu ana kadar 23 kişi müracaat etti. Bunların 19’u aile fertlerine kötü muamele, 12’si boşanma davası, 16’sı aile ve çocuk problemleri, 3’ü hukuki danışmanlık, 2’si intihara teşebbüs vakalarıyla ilgilidir. Aile Mahkemesi tarafından Müdürlüğümüze intikal eden boşanma davaları ve İl Emniyet Müdürlüğü’nden intikal eden aile fertlerine kötü muamele vakaları için ev ziyaretlerinde bulunuldu. Kişiler ile görüşmeler yapıldı. Hatta tekrar Merkezimize görüşmeye gelmeleri için randevu verildi. Ancak, kişiler ikinci kez görüşmeyi reddettiklerinden görüşmenin devamı sağlanamadı. Merkezde görevli meslek elemanları aynı zamanda İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün yürütmüş olduğu Özürlü Bakım Yardımı Heyeti’nde de görev alıyor. Bununla birlikte müracaatların yoğun olmasından dolayı sürekli incelemelere çıkıldığından vakaları takipte güçlük yaşanıyor. Merkezimize diğer kuruluşlar tarafından intikal ettirilen ve başvuru yapan müracaatçılarımız ile bireysel görüşmeler yapıldı. Taleplerine göre rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuldu. Müdürlüğümüzde gönüllü avukatlık yapan avukatlara yönlendirilerek hukuki danışmanlık hizmeti verildi.”

“TIP FAKÜLTESİ İLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ”

“Merkezimize müracaat eden ve psikolojik sorunları olduğu saptanan yurttaşlarımız, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği içerisinde çalışılarak psikiyatri kliniğine yönlendirildi. Takipleri yapılarak tedavi olmaları sağlandı. Halen bu tür ortak çalışmalara devam ediliyor. Eşleri ile problemleri olan ve boşanma aşamasına gelmiş ancak ekonomik yetersizliği nedeniyle bir girişimde bulunmayan, kadın olarak hukuki haklarının bilincinde olmayan müracaatçılarımıza Zonguldak Barosu’ndan görevli gönüllü avukatlarımızla hukuki danışmanlık ve kurum desteği gibi konularda rehberlik edildi.

Ayrıca Aile Danışma Merkezi’ne, İl Emniyet Müdürlüğü kanalıyla gelen aile fertlerine kötü muamele vakalarını ve ilimiz aile mahkemesinden gelen boşanma ve nafaka davaları ile ilgili olarak verilen adreslere görüşme yapmak üzere gidilmiş, müracaatçının ihtiyacına uygun hizmet modeli sunulmuştur, halen çalışmalara devam ediliyor.”