Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili aday adayı Şerafettin Turpçu, CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığını ziyaret etti, önemli mesajlar verdi. Zonguldak’ta en büyük sorunun işsizlik olduğuna dikkati çeken Turpçu, AKP hükümetinin 12 yıllık iktidarında Zonguldak’ın sürekli göç verdiğini söyledi. İlçede sorunların Erdemir’in özelleştirilmesinin ardından başladığını belirten Turpçu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“İLÇEDE BÜYÜK İFLASLAR OLDU”

Erdemir’in özelleştirilmesiyle süreç başladı. Bunun ardından bir anda Ereğli’de büyük işsizlik ve yoksulluk ile göç başladı. 1 lira gibi bir paraya satılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları kendisini kısa sürede toparladı. Zonguldak göç verirken, Karabük’te nüfus artışı oldu. 90’lı yıllarda kurulan üniversitede öğrenci sayısı 40 binlere ulaştı. Kardemir de üniversite kurulmasıyla ilgili yatırımlar yaptı. Ereğli’de ise özelleştirmeden sonra görüyoruz ki, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) gibi bir askeri kuruluşun Erdemir’i alması sonrası ilçede büyük iflaslar oldu.

 

İCRALIK SAYISINDA EREĞLİ İKİNCİ SIRADA

İlçedeki İcra Dairesi’ndeki dosya sayısı 2003’ler de 5 bin idi bugün 50 binlere çıkmış durumda. Adana’dan sonra nüfusa oranla en fazla icra sayısı Ereğli’de oluşmuş durumda. Neredeyse ipoteksiz, icrasız ev kalmamış.
Tersaneler de çelik üreten Erdemir’e göre kuruldu. Ne yazık ki binlerce insan çalışan tersanelerde bugün 300 kadar işçi bulunuyor. Tersaneler de can çekişiyor. Yerel seçimlerde AKP’liler ‘yerel iktidarla, genel iktidarı bir araya getireceğiz’ dediler ve itirazlarımıza rağmen seçimleri aldılar. Yaklaşık bir yıllık zaman geçmesine rağmen bırakın buraya huzur getirmeyi, kendi içlerinde de büyük çekişme var. Ereğlimize istihdam ve işsizlikle ilgili bir çözüm getiremediler. Erdemir’de üniversite ile ilgili Kardemir’in yaptığını yapamadı. Neredeyse bütün birimlerini İstanbul’a taşıdı. Küçük işleri bile toparlayarak dışarıdaki firmalara verdiklerini biliyoruz. Biz Erdemir’in tekrar yüzünü Ereğli’ye dönmesini bekliyoruz. AKP’li Belediye ve milletvekillerinin de halka verdikleri sözleri yerine getirmelerini istiyoruz.

 

“ÖN SEÇİME HAZIRIM”

Genel Merkezimiz, aday belirleme yöntemini 15 Şubat gibi ilan edecek. Bugüne kadar Zonguldak’ta ön seçim hiç olmadı, ülke genelinde de az yerde oldu. Bölgemizde de sürekli merkez yoklamasıyla aday belirlendiğinden örgütlerde bir türlü barış sağlanamadı. Ve sürekli seçimlerde yenildik. Avrupa’da ise sosyal demokrat partilerde hep önseçimler olur. CHP Genel Başkanımız ve Genel Merkezimizdeki havaya göre de, en azından yüzde 85 oranında ön seçim yapılacağı kesinleşti. Ereğli, Zonguldak’ta üye anlamında en fazla üyeye sahip ilçemizdir. Elbette bölgesel dengeler çok önemlidir, öyle de olması lazım. Fakat il genelinde 10 kadar üyemiz, ‘nasıl bir sıralama olursa partimiz daha başarılı olur’ düşüncesiyle kullanacağı oyların sonucuna güvenmek lazım. Partimizin 10 bin üyesiyle ortak aklın oluşacağına inanıyorum. Bu anlamda kendim de önseçime hazırım. Ereğli’deki arkadaşlarımızın da hazır olmasını beklerim.

 

“ZONGULDAK’IN EVLADIYIM”

“Yeni bir partili değilim, 42 yıllık solda ismim var. Son 30 yılda da aktif olarak siyasetle ilgileniyorum. Söylediklerim var, karşı çıktıklarım var. Görüşlerimin üyelerimiz tarafından değerlendirileceğini ve iyi bir not alacağını düşünüyorum. Çünkü bizim çalışma karnemiz var. Tutarlı bir siyaset izlediğimi, zikzak yapmadığımı düşünüyorum. Bu yörenin, Zonguldak’ın bir evladı olduğumu düşünüyorum. Önce üyelerimiz, sonradan da halkımız layık görürse bu görevi yapacağız. Geniş bir bölgede iş yapma deneyimimle birlikte, geçmiş yıllarda da partimizde 3 dönem iş başkanlığım oldu. Ereğli ile ilgili çalışma ve ilişkilerimiz çok üst düzeydeydi. Partimizin geçmiş yönetimlerine de bakarak, kendimin bu dönem bu işin üstesinden gelebileceğimi düşünerek ağır göreve talip oldum.”

 

(Haber Merkezi)