Alaplı’da 1900 yıllardan beri geleneksel olarak kullanılan ramazan topunun yerini ses bombaları aldı.

Belediye Başkanı Nuri Tekin, yaptığı açıklamada, her yıl ramazan boyunca iftar vakitlerini duyurmak için ses bombası attıklarını söyledi.

Kentte İskelede 1900'lü yıllardan bu yana iftar vaktinin gerçek savaş topuna yerleştirilen barutla yapıldığını, insanların bu top sesiyle iftarlarını yaptıklarını belirten Tekin, şöyle konuştu:
"Zabıta memurları tarafından iftar vakti ses bombası atılarak güzel geleneğimizi ses bombasıyla da olsa yaşatmaya çalışıyoruz. Ramazan gelenekleri ve adetleri her yerde olduğu gibi ilçemizde de devam ediyor. 1900 yıllarda iftar saatlerinde ramazan topu atışı iskeleden gerçekleştiriliyordu. Bildiğimiz top atışı olurdu.12 Eylülden sonra top atışana ara verildi. 1990 yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte ses bombaları çıktı. Bugüne kadarda iftar saatinde dolgu alanından ya da Atatürk parkından zabıta ekipleri tarafından ezanın okunmasıyla birlikte ses bombası patlatılıyor. İlçemizde iftarını top sesiyle açmak isteyen vatandaşlar, iftar saatinde kapı ve pencerelerde bekliyorlar."



Zabıta memuru İbrahim Akkurt ise, iftara 15 dakika kala dolgu alanı ya da park alanında iftar vakti için hazırlık yaptıklarını belirterek, “Demirden yapılmış bir parçanın içine ses bombasının kapsülünü yerleştiririz. Ezanın okunmasıyla birlikte kapsülün fitilini ateşliyoruz. Yaklaşık 30 metre yüksekliğe kadar çıkan ses bombası patlıyor. Bombanın sesi yaklaşık 10 kilometredeki çevre köylerden de duyuluyor.” Diye konuştu.

Ses bombasının gürültüsüyle oruç açtığını belirten Ferhat Kanca da, "Çocukluğumda iftar vakitlerinde ramazan topu atılarak orucumuzu açardık. Zaman için bu gelenek kayboldu ancak belediyemizin bu geleneği ses bombasıyla da olsa sürdürmesi çok güzel. Orucumu ses bombasıyla birlikte açıyorum" dedi.