Müvekkil Şirket Reis Rs Elektrik Üretim Motorlu Araç Tütün Derneği. Paz. Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer almakta olup enerji otomotiv yedek parça akaryakıt ve sigara dağıtım sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Müvekkil şirket bünyesinde 1000’e yakın personel istihdam edilmektedir.

Bayır Mühendislik Proje İn. Enerji Ür. Ve Enerji Nakil Hatları Taah. Tur. San ve Tic. Ltd. Şti. ile müvekkil şirket arasındaki 01.08.2013 tarihinde ‘Çayaltı Regülatörü I-II ve HES I-II İnşaatı Yapım Sözleşmesinin müvekkil şirket tarafından haklı nedenle feshi üzerine haber siteniz aracılığıyla Bayır Mühendislik tarafından yapılan gerçeğe aykırı beyanların ortaya çıkarılması için iş bu tekzip metninin yayınlanması zorunluluğu hasıl olmuştur.

Bayır Mühendislik Sözleşme süresi boyunca sözleşmeden kaynaklanan hiçbir yükümlülüğünü iyi niyetli, dürüst ve samimiyetli bir şekilde yerine getirmemiş, Sözleşme konusu işleri ayıplı olarak ifa etmiştir. Öyle ki Bayır Mühendislik sözleşme kapsamında inşaatı 2015 yılı Nisan ayı sonunda 9.713.250-TL sabit götürü bedelle tamamlaması gerekirken 2016 yılı Haziran ayında 14 aylık gecikme ile ve kendisine yaklaşık 22.000.000.-TL hakediş bedeli ödemesine rağmen inşaatı bitirememiştir. Belirtilen şirket ve başındaki yetkili temsilcisi Muammer Bayır bununla da yetinmeyerek hak ediş olarak Reis AŞ. Tarafından ödenen ve işçilerin ödemesini de içeren paraları başka projelerde ve şahsi işlerinde kullanmak yoluna gitmiştir. Zira kendisinin proje başlangıcından sonra aldığı başka işler ve malvarlığındaki artış herkesçe bilinmektedir. Kendisi bu konuda defalarca uyarılmasına rağmen işçiler ve Reis AŞ.’nin karşı karşıya gelmesine yol açacak şekilde muaccel olan işçi alacaklarını dahi gecikmeli ödemiş ve nihayet son dönemde hiç ödemeyerek sorumluluğu Reis AŞ’ye yıkmaya çalışmıştır. Bayır Mühendislik tarağından sıkça dile getirilen maddi olarak tükendiklerine ilişkin beyanlar nedeni ile müvekkil şirket projenin devamını sağlayabilmek adına şantiyeye ve işin devamına bizzat organize etmek durumunda kalmıştır. Ayrıca kayıtlarda Bayır Mühendislik aracılığıyla  işçilere daha önceden hak edişlerin ödemesi vasıtasıyla yapılmış olması gereken ödemeler hariç bir kısım ödemenin de bayram öncesinde yapmış olduğu da malumunuzdur.

Kamuoyuna belirtmek gerekir ki; Bayır Mühendislik’in inşaatı bitirememesinin temel nedeni dere yatağından çıkan kumları satma hırs ve ihtirasıdır. Usulsüzce İl Özel İdaresine küçük bir miktar kumu ihaleye çıkarttırarak az bir miktar kumu ihalede almışlardır. Bu kapsamda günde ortalama 80 kamyon civarında satış yaptıkları Bayır Mühendislik’in bizzat kendi kantar çalışanları tarafından ifade edilmiştir. Bu hesaba göre ihaleden alınan kum 15 günde satılmasına rağmen bu iş en az sekiz ay devam etmiştir. Bu süre içinde de ihalesi yapılmayan kumların Bayır Mühendislik tarafından satıldığı ve bu nedenle müvekkil şirket tarafından takip edilen HES projesinde kayda değer ilerleme olmadığı ortadadır. Maalesef ki Bayır Mühendislik’in HES Projesini kaçak kumun satılmasında bir kamuflaj aracı olarak kullandığı projenin danışmanı ve kontrolörü de bizzat müteahhit Muammer Bayır olduğu için müvekkil şirket tarağından çok geç anlaşılmıştır. Bu durumdan DSİ’nin yazdığı yazı ile haberdar olunmuştur. Bunun üzerine müvekkil şirket başta Valilik olmak üzere ilgili kurumları bilgilendirmiş ve Bayır Mühendislik’in kum satış yetkisi müvekkil şirket tarafından iptal ettirilmiştir.

Bayır Mühendislik’in bu hukuka aykırı fiillerinden sonra müvekkil şirket haklı olarak Bayır Mühendislik ile yollarını ayırmaya karar vermiş ve Bayır Mühendislik ile olan sözleşmesini feshetmiştir. Maalesef ki bu feshi ve yaptığı hukuka aykırı fiillerin ortaya çıkışını hazmedemeyen Bayır Mühendislik ve şirket yetkilisi Muammer Bayır müvekkil şirket ile ilgili basına gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmaktadır.

Müvekkil şirket tarafından Bayır Mühendislik aleyhine gerek Sözleşme kapsamındaki eksik ve ayıplı imalatların tespiti gerekse Sözleşme kapsamındaki alacaklarımızın tahsili için gerekli tüm yasal işlemler başlatılmıştır. Ayrıca süreci haksız menfaat edinme sözleşmesi şeklinde yürüten Muammer Bayır hakkında hileli iş ve işlemleri ile yalan beyanlarından dolayı ayrıca işverenin ve işçinin bilinçli istismarlarına ilişkin Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup süreç kararlılıkla sürdürülecektir.

Bilgi ve dikkatinize sunarız.

Saygılarımızla.