Reis Enerji’den yapılan açıklamada, Devrek’te yapılmakta olan Çayaltı Regülatör ve Hes inşaatında işçi alacakları konusunda yaşanan tartışmalarla ilgili sorumlu olmadıklarını ve sorumlunun ise Bayın Mühendislik olduğunu şöyle açıkladı:

“Bilindiği üzere, Şirketimiz, Zonguldak ili, Devrek İlçesinde bulunan Çayaltı Regülatör ve HES inşaatı kapsamında Bayır Müh. Proje İnş. Enerji Ür. Ltd. Şti. (bundan böyle “Bayır Mühendislik” olarak anılacaktır) ile Çayaltı Regülatörü ve HES İnşaatı Yapım Sözleşmesi akdetmiştir.

Anılan Sözleşme kapsamında, Bayır Mühendislik, Çayaltı Regülatör ve HES İnşaatı yapım işinin regülatör kazı ve beton işlerini, santral binası, kuyruksuyu kazı ve beton işlerini, iletim kanalı kazı ve beton işlerini, yükleme havuzu ve cebri boru kazı ve beton işlerini bizzat üstlenmiştir. Yine bu Sözleşme kapsamında Bayır Mühendislik, işçi alacaklarının ödenmesinden ve 3. şahısların alt taşeronluk ve hizmet teslimlerinden dolayı BİZZAT SORUMLUDUR.
Bayır Mühendislik, Sözleşme süresi boyunca Sözleşme’den kaynaklanan hiçbir yükümlüğünü “iyiniyetli, dürüst ve samimiyetli” bir şekilde yerine getirmemiş, Sözleşme konusu işleri hileli bir şekilde tamamladığı beyanıyla hak edişler yapmış veya yükümlülüğünde olan işleri ayıplı olarak ifa etmiştir. Belirtilen şirket ve başındaki yetkili temsilcisi Muammer Bayır, bununla da yetinmeyerek hakediş olarak Reis A.Ş. tarafından ödenen ve işçilerin ödemesini de içeren paraları başka projelerde ve şahsi işlerinde kullanmak yoluna gitmiştir. Zira kendisinin proje başlangıcından sonra aldığı başka işler ve malvarlığındaki artış herkesçe bilinmektedir. Kendisi bu konuda defalarca uyarılmasına rağmen, işçi ve Reis A.Ş.’nin karşı karşıya gelmesine yol açacak şekilde, muaccel olan işçi alacaklarını dahi gecikmeli ödemiş ve nihayet son dönemde hiç ödemeyerek sorumluluğu Reis A.Ş.’ye yıkmaya çalışmıştır.

Bayır Mühendislik tarafından sıkça dile getirilen “maddi olarak tükendikleri”ne ilişkin beyanlar nedeni ile Şirketimiz projenin devamını sağlayabilmek adına şantiyeyi ve işin devamını bizzat organize etmek durumunda kalmıştır. Ayrıca kayıtlarda Bayır mühendislik aracılığıyla işçilere -daha önceden hakkedişlerin ödemesi vasıtasıyla yapılmış olması gereken ödemeler hariç- bir kısım ödemenin da bayram öncesinde yapılmış olduğu da malumunuzdur.
Bugün itibari ile öğrenildiği üzere, Bayır Mühendislik işçi alacaklarını da ödemekten imtina etmekte, Sözleşme kapsamında kendi yükümlülüklerini Şirketimize yüklemeye çalıştığı gibi, işçi alacaklarının Şirketimizin sorumluluğunda olduğunu iddia etmektedir. Her şeyden evvel, Şirketimiz aleyhine gerçeğe aykırı ve Şirketimizin ticari itibarına saldırı niteliğinde bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir.

Bilinmesini isteriz ki Reis A.Ş.’nin Bayır Mühendisliğe, işçi alacağı dahil hiçbir borcu veya muaccel olup da ödenmeyen bakiyesi yoktur. Aksine Bayır Mühendislik bugüne kadar yapmış olduğu hileli imalatlar, haksız hakediş talepleri ve buna ilişkin elde ettiği ödemelerin hesabını yargı önünde verecektir.

Bu itibarla, yine bilinmesini isteriz ki;

Sözleşme kapsamında tüm işçi alacakları öncelikli olarak Bayır Mühendislik’in sorumluluğundadır.

Bayır Mühendislik’in sözleşmesel yükümlülüklerine aykırı bu tutumu ve yarattığı vahim sonuçlar nedeni ile Şirketimiz için Bayır Mühendislik ile ticari bir ilişkinin devamı çekilmez hale gelmiş ve anılan Sözleşme, Şirketimiz tarafından feshedilmiştir. Ayrıca kendisi ile hak edişlerin tamamı 2015 yılının 12. ayı itibariyle tamamlanmıştır.

Şirketimiz tarafından gerçekleştirilen bu fesih tarihine kadar Sözleşme kapsamında ödenmesi gereken her türlü bedel eksiksiz olarak ödenmiştir. Reis A.Ş., bu konuda durumu anlamak isteyen işçi kardeşlerimize ve Bayır Mühendislik’den dolayı mağdur edilmiş her 3. kişiye belgesi ile durumu ispat etmeye hazırdır.

Şirketimiz tarafından Bayır Mühendislik aleyhine gerek Sözleşme kapsamındaki eksik ve ayıplı imalatların tespiti, gerekse Sözleşme kapsamındaki alacaklarımızın tahsili için gerekli tüm yasal işlemler başlatılmıştır. Ayrıca, süreci haksız menfaat edinme sözleşmesi şeklinde yürüten Muammer Bayır hakkında, hileli iş ve işlemlerinden dolayı, ayrıca işverenin ve işçinin bilinçli istismarlarına ilişkin Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup, süreç kararlılıkla sürdürülecektir.”