2002 Yılında gerçekleştirilen festivalde bin 600 metre mangal ile 'dünyanın en uzun mangalı' rekorunu kıran Ereğli'nin bu rekorunu 2009 yılında Gaziantep'e kaptırdığı ortaya çıktı. Bu yıl 11'ncisi gerçekleştirilen ve Guinnes amblemlerinin yer aldığı festivalde Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, festival rekorunun kırılamadığını belirterek Trabzonlulara da rekoru kırın çağrısında bulunmuştu. Gaziantep bulunan M1 Alışveriş Merkezi 8 Kasım 2009 tarihinde kırdığı rekorun belgesini de 2010 yılında düzenlenen tören ile aldı.

2002 Yılında Kdz.Ereğli'de gerçekleştirilen ve bin 600 metre mangal ile dünyanın en uzun mangalı rekorunu kıran Ereğli'nin bu rekoru yaklaşık 2 yıl önce Gaziantep'e kaptırdığı ortaya çıktı. İşin ilginç yanı ise bu rekorun Gaziantep'de kırılması için 2009 yılında yapılan denemelere Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın da katılması. Guinnes'in resmi internet sitesinde ise, En uzun Barbekü 6,166 m (20,229 ft 7 in) ölçülen tarafından M1 Alışveriş Merkezi (Türkiye) Gaziantep, Türkiye'de, 8 Kasım 2009 tarihinde oluşturuldu bilgisi yer alıyor.

BU YIL 11'NCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ereğli Belediyesi tarafından 25 Kasım 2012 Pazar günü yoğun katılım ile gerçekleştirilen hamsi festivalinde yaşananlar kadar söylenen sözlerde yerel ve yaygın basında geniş yer buldu. Festival alanında Guinnes amblemleri ve sembolleri dahi kullanılmıştı. Volkan Konak'ın sahne aldığı gecede Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık yaptığı konuşmasında, Hamsi Ereğli`ye gelir ilçe halkına merhaba der bir ay boyunca vatandaşımız hamsiyi tavada, ızgarada pişirir yer. Bir ay sonra Allah'a ısmarladık der ve yola çıkar. Samsun, Ordu, Rize, Trabzon'a giderken yaşlanır yağlanır lezzeti kalmaz. Bu Trabzonlularda hamsi yediğini zanneder. Hamsi bizim kültürümüz derler. Kültürünüzde neden hâla hamsilerin rekorunu kıramadınız. Ereğli halkı iki kilometre uzunluğunda hamsi festivali yaptı ve dünya rekorunu kırdı. Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Trabzonlular hadi rekorumuzu kırında 6 kilometre kırmazsak namerdiz sözlerine yer vermişti.

REKOR HAMSİ İLE DEĞİL
KEBAP İLE GİTMİŞ!..

Belki hamsi değil ama başka bir et türü de olsa dünyanın en uzun mangal rekorunu Gaziantep'de bulunan M1 Alışveriş Merkezi 2010 yılında 6 bin 166 metre uzunluğunda mangalda kebap pişirerek kırdı ve Guinnes Rekorlar Kitabına, dünyanın en uzun mangalı rekoru kırarak girdi, düzenlenen tören ile de sertifikasını aldı.  Gazetemiz muhabirinin telefonla ulaştığı Alışveriş Merkezi Genel Müdürlüğü ise söz konusu dünyanın en uzun mangal rekorunun Gaziantep'de bulunduğunu söylediler.

KİMSE SULANMASIN
Posbıyık, 2009 yılında Belediye Meclis Toplantısında Gaziantep'de rekorun kırılması durumunda Ereğli'den Alaplı'ya 10 kilometre mangal yaparak rekoru geri alacaklarını iddia etmişti.
İşte Posbıyık'ın 2009 yılında gerçekleştirdiği o konuşma: Gaziantep'te de rekor denemesi yapılacak. Hava şartları nedeniyle ertelendi. Bir alış veriş merkezi yapıyor bunu. Gaziantep Belediye Başkanı ve AVM'nin Genel Müdürü sürekli arayarak davet ediyor, Antep'e gidebilirim. Eğer onların rekorları onaylanırsa bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki sizlerle birlikte el el vereceğiz Alaplı'ya kadar 10 kilometre mangal yapacağız.
Erdemir sacı verecek mangalları imal ettireceğiz ve önümüzdeki sene, eğer Antep'in rekoru belli olursa, 10 kilometre uzunluğunda mangal yapacağız.
Rekorumuzu kimseye vermeyiz, hiç kimse rekorumuza sulanmasın.